Dimarts 07 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

17-02-2020

La bretxa salarial de gènere va créixer entre els sous més baixos fins a arribar al 34,4% durant el 2017. En total, les dones van cobrar un 23% menys que els homes, una reducció del 0,4% en comparació amb l'any anterior.

Les dones van cobrar un 23% menys que els homes durant el 2017, una bretxa salarial un 0,4% menor que l'any anterior, segons dades d'un informe elaborat pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Tot i que la diferència global va disminuir per tercer any, la discriminació per sou va continuar creixent en el nivell de salaris més baixos un 0,5%. Entre els sous més baixos, la bretxa va arribar fins a un 34,4%. En total, el 50% de les dones van percebre al voltant de 18.000 euros anuals, mentre que només un 25% dels homes van cobrar menys que aquesta xifra. Per fer front a aquesta realitat "inacceptable" segons el conseller de Treball, Chakir el Homrani, el Govern ha creat un registre salarial obligatori a partir de l'1 de març. 
 
L'estudi 'Evolució de la bretxa salarial de gènere a Catalunya' dibuixa un panorama en el qual les dones tenen una taxa d'atur més elevada, treballen en més feines parcials i temporals i estan concentrades en ocupacions i posicions menys remunerades. "Avui ens trobem que la bretxa continua sent inacceptable, encara que hagi decrescut en els últims tres anys, decreix a un ritme que no és l'adequat ni lògic. Amb aquest decreixement trigaríem 40 anys a arribar a una bretxa salarial zero", ha dit el Homrani.
 
L'informe torna a demostrar l'efecte conegut com a "terra enganxós" segons el qual les dones ocupen les franges salarials amb menys remuneració, ha afegit el conseller. Segons l'informe, basat en l'Institut Nacional d'Estadística (INE), en el nivell més baix els homes guanyen de mitjana 11.800 euros anuals i les dones 7.700 euros. Aquesta tendència es deu, sobretot, al 50% de treball a temps parcial no volgut, que afecta per sobre de la mitjana a les dones respecte als homes, ha explicat el conseller.
 
Així, el 50% de les dones guanyen menys de 18.865,8 euros anuals, mentre que en el cas dels homes només el 25% cobra menys de 17.761 euros. D'altra banda, un altre fenomen que mostren les dades és el 'sostre de vidre'. Entre el 10% de treballadors més ben pagats, les dones guanyen 38.780,01 euros o més, i els homes, en canvi, cobren 48.108,8 euros o més, fet que suposa gairebé 10.000 euros de diferència l'any.
 
 
Els augments de sou de les dones paren amb 45 anys
 
Les diferències salarials entre dones i homes es fan més àmplies al llarg de la vida laboral. En comparació amb 2016, la bretxa salarial de gènere ha disminuït en tots els trams d'edat, tret del grup de 35 a 44 anys, amb un increment d'1,4 punts percentuals, per l'augment més fort del sou dels homes d'aquesta edat.
 
Segons l'estudi, les dones assoleixen el seu màxim entre els 35 i els 44 anys amb un sou de 23.129 euros a l'any, coincidint amb l'edat reproductiva. El salari femení cau a partir de llavors. Els homes, en canvi, segueixen augmentant el seu salari fins als 55 i més anys, arribant als 32.077,6 euros anuals. El Homrani ha atribuït aquesta diferència a la maternitat i ha assegurat que aquest fet "fa massa temps que està sobre la taula" i ha lamentat que "la maternitat per a una dona treballadora acabi sent motiu de pèrdua de perspectives laborals".
 
 
Unificació de la diferència entre temps complet i parcial
 
Per tipus de jornada, la bretxa és, per primera vegada, molt similar en el temps complet (15%) i en el temps parcial (14,7%). Segons ha explicat la cap de l'Observatori de Treball i Model Productiu, Manuela Redondo, aquest anivellament a l'alça ve donat perquè els homes que treballen a temps parcial han vist com el seu sou augmentava un 7,5%, mentre que les dones a temps parcial han cobrat un 3,7% més.
 
 
La bretxa és del 24,6% en els contractes indefinits
 
Les persones amb contracte indefinit (24,6%) presenten una bretxa salarial força més elevada que les que tenen contracte temporal (9,8%). Les dones que treballen amb contracte indefinit cobren 22.721,1 euros a l'any, un valor es troba més proper al guany anual mitjà dels homes que treballen amb contracte temporal (18.352,5 euros) que al dels homes que treballen amb contracte indefinit (30.151,2 euros).
 
 
Més diferència en els sectors feminitzats
 
Per sectors productius la bretxa salarial de gènere creix en els serveis (fins al 22,3%) i es redueix en la indústria fins al 19%, dos punts percentuals menys.
Segons el tipus d'ocupació, la bretxa més elevada es troba en ocupacions altament feminitzades, el grup d'ocupacions elementals i el de treballadors dels serveis de restauració, personals i venedors (29,4% de bretxa salarial en ambdós casos), que són també on es donen els salaris més baixos. En aquest cas es produeix una segregació vertical, per la qual les dones troben reticències i frens en l'ascens de l'estructura ocupacional que no es perceben en el cas dels homes
 
 
Només un 3% de directives
 
L'estudi també assenyala que el 83,7% de les dones es concentren en només quatre dels nou tipus d'ocupació. En canvi, els homes es distribueixen més proporcionalment entre les ocupacions. D'altra banda, la representació femenina en ocupacions directives és menor (només el 3% de les dones estan ocupades en el grup de directors i gerents, enfront del 5,9% dels homes)
 
 
Registre salarial obligatori
 
Per fer front a aquesta realitat "dramàtica" en paraules de la directora general d'Igualtat, Mireia Mata, el Govern ha creat un registre salarial obligatori a partir de l'1 de març. Aquest registre desplega un reial decret llei aprovat pel govern espanyol fa un any que ampliava el nombre d'empreses obligades a fer un pla d'igualtat.
 
A partir de l'1 de març del 2020 les empreses amb més de 150 treballadors estan obligats a inscriure aquest pla d'igualtat i a registrar els salaris, els complements i les percepcions extrasalarials que reben els treballadors en aquesta eina de lliure accés a través de la pàgina web del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. Aquest és un instrument que, segons Mata, permetrà dotar de "coneixement", fer un exercici de "transparència" i servir com a "palanca de canvi" per erradicar la xacra de la discriminació salarial.
 

Altres notícies

»El Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera publica a la seva web, un recull de recursos i materials adreçats a les famílies i docents, per gestionar millor el confinament amb els infants. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura de la Novel·la, Banderes dels altres, de SANTAEULÀLIA, J.N

»L'artista balaguerina Jasmina estrena aquest dilluns la seva cançó 'I Don't Mind'. Es tracta del seu primer senzill i és una balada que tracta sobre la 'dependència emocional' tòxica en una ruptura. L'estrena serà a les 22.30 al Youtube. 

»Avui, 6 d'abril, Dia Mundial de l'Activitat Física i l'Esport, la Regidoria d'Esports de la paeria de Balaguer posa en marxa el repte #DMAFacasablg2020, en que un vídeo o foto dona l'oportunitat de guanyar vals per material esportiu a comerços locals. 

»La paeria de Balaguer ha començat a traslladar alguns dels pacients de l'Hospital Sociosanitari Hestia a residències d'altres ciutats poblacions per d'esponjar les residències de la ciutat

»Aquest dilluns a Ràdio Balaguer hem parlat amb el responsable del CEI Balaguer, Jaume Roca, de l'ajut extraordinari per als autònoms afectats econòmicament per la crisi sanitària de la Covid-19.

»El Col·lectiu Llibertat de Balaguer publica un vídeo anomenat 'Des de la trinxera, no callarem', on els seus membres segueixen amb la protesta però des del confinament. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, La Meva família és especial, d’ Anna Rayo. Barcelona : Edicions del Pirata, 2019

»L’Argonauta de Balaguer ha posat en marxa una campanya solidària per recollir fons per a l'Hospital Arnau de Vilanova. S'ha col·locat un expositor davant de la botiga i tothom que ho vulgui pot agafar un llibre i pagar-lo via telemàtica

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt