Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-02-2020

El Govern inverteix 10 milions d'euros en tres anys per impulsar la intel·ligència artificial a Catalunya. Es crea el Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial.

El Govern ha aprovat l'estratègia d'intel·ligència artificial de Catalunya, dotada amb 10 milions d'euros per als propers tres anys. El consell executiu ha donat llum verda al text que preveu la creació del Centre per a la Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI), una aliança público-privada entre la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, Microsoft, Everis i SGC Group, Eurecat o el Barcelona Super Computing Centre (BSC). El centre serà la pedra angular per impulsar aquesta tecnologia en sectors com la salut, l'educació, la mobilitat, l'economia productiva, l'agroalimentació i l'administració. A més, també preveu la creació d'un Observatori Ètic d'Intel·ligència Artificial en els pròxims mesos. 
 
El Departament de Polítiques Digitals vol impulsar l'ecosistema embrionari català al voltant de la intel·ligència artificial, una de les tecnologies avançades que tindrà més impacte econòmic i social en els pròxims deu anys, segons ha dit el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró. S'estima que la intel·ligència artificial provocarà un augment del 14% del PIB mundial el 2030.
 
A Catalunya, hi ha 180 empreses especialitzades en intel·ligència artificial, que facturen 1.350 milions d'euros i ocupen 8.500 treballadors.
 
CIDAI
 
La primera acció d'aquesta iniciativa serà la creació del Centre d'Innovació en Tecnologia de Dades i Intel·ligència Artificial (CIDAI). El CIDAI funcionarà de la mateixa manera que el consorci 5G Barcelona i promourà la realització de projectes conjunts entre entitats, empreses i centres de recerques.
 
El centre té un pressupost de 3 milions d'euros, el 40% dels quals són aportats per la Generalitat, un 10 % per l'Ajuntament de Barcelona i el 50% restant pels centres tecnològics i les empreses. En concret, Microsoft, Everis, SDG Group aportaran 300.000 cadascun i Eurecat, el Barcelona Supercomputing Centre i i2cat hi invertiran 150.000 euros.
 
L'encarregat de coordinar aquest centre serà Eurecat. A banda dels socis fundadors, el Govern espera poder ampliar el nombre de participants i de finançament a través de socis europeus.
 
A banda del CIDAI, l'estratègia també inclou la creació del clúster Catalonia AI Alliance, del laboratori de dades, i de l'Observatori Ètic de la Intel·ligència Artificial, als quals es destinaran 400.000 euros, 300.000 i 240.000 euros, respectivament. En aquest sentit, Puigneró ha destacat la importància d'incorporar l'ètica al disseny de la intel·ligència artificial i d'incorporar perfils no tecnològics en el debat. El text es pot consultar a la pàgina web ia.gencat.cat.
 
L'estratègia preveu destinar 3,4 milions d'euros a promoure projectes de recerca i innovació; 1 milió d'euros a impulsar el talent i l'emprenedoria, 420.000 dels quals es dedicaran a l'acceleració d'start-ups. D'altra banda, en els projectes d'adopció de la intel·ligència artificial en administracions i empreses s'invertiran fins a 3 milions d'euros.
 
El Govern defensa que Catalunya disposa d'una situació privilegiada al sud d'Europa per la comunitat científica i acadèmica de prestigi en el camp de la intel·ligència artificial, les infraestructures científiques com el BSC i el sector TIC empresarial.

Altres notícies

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»L'oficina de turisme de Balaguer posa en marxa el repte #balaguerrelatsdesdelconfinament, que proposa escriure microrelats de 1120 caràcters ambientats en un espai patrimonial de Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt