Dimarts 07 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

21-02-2020

El fracàs escolar entre els joves d'origen marroquí duplica el dels alumnes autòctons i és més alt entre els nois. Dos de cada tres estudiants marroquins abandonen el sistema després de l'ensenyament obligatori

El fracàs escolar entre els joves d'origen marroquí és el doble que el dels autòctons i és més alt entre els nois. Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi presentat aquest dijous per la Fundació Ibn Battuta, que alerta sobre la poca continuïtat després de l'ESO per continuar amb estudis postobligatoris. Concretament, l'alumnat marroquí acumula un 66,9% de fracàs escolar, xifra que entre els autòctons suposa un 36,5%. Segons l'informe, l'abandonament del sistema en les etapes postobligatòries és especialment accentuat en el cas dels nois marroquins. Dues terceres parts dels alumnes diuen haver superat l'ESO com a màxim, abandonant el sistema després de l'ensenyament obligatori.

Mentre que en els nivells d'educació primària i ESO augmenta la presència d'alumnes marroquins, al contrari del que passa amb els autòctons, el ritme positiu s'estronca després d'acabar l'ESO. Al batxillerat, l'alumnat d'origen marroquí representa només un 1,3% i a la formació professional se situa en un 2,8% del total d'estudiants matriculats.

Per gènere, la mitjana d'estudiants passa d'estar equilibrada en nivells infantils i obligatoris a estar més desequilibrada a batxillerat i a formació professional.

En concret, d'entre l'alumnat marroquí al batxillerat, un 62,38% són dones i un 37,62% són homes. Per contra, a FP els homes (52,26%) superen lleugerament les dones (47,7%).

El president de la Fundació Ibn Battuta, Mohammed Chaib, ha destacat que el futur d'aquests joves està a les mans del món educatiu però també de les entitats i la societat. "Tothom té molt a dir, són joves d'aquí, catalans", ha remarcat.

"Em sembla molt important pensar que la mentalitat dels marroquins també ha canviat", ha dit sobre el fet que hi hagi més noies que continuïn els estudis postobligatoris.

Causes que influeixen en l'èxit escolar

El sociòleg Adrián Becerra, que ha dirigit l'informe fet per la consultora Sibilare, ha assenyalat que hi ha diversos factors que contribueixen a l'èxit o el fracàs dels joves. Fer servir el català en el dia a dia (més enllà de l'escola), tenir una bona orientació acadèmica o entorn familiar, disposar d'un espai digne a casa on estudiar o tenir un accés fàcil a Internet són algunes variables que condueixen a l'èxit.

En aquesta línia, Chaib ha indicat que la família és "importantíssima" i ha d'entendre "les prioritats" dels seus fills i el valor que aporten els estudis i també ha remarcat com n'és de bàsic tenir un espai per estudiar.

"A més habitatge digne, més èxit escolar, això ho tinc claríssim", ha dit recordant que a casa seva eren vuit germans i que no tothom té una cosa tan "òbvia" com una taula i una cadira."Són molts factors, no hi ha un factor únic", ha afegit.

El model de reforç escolar

Per tot plegat, ha fet una crida a la societat catalana, les famílies i l'administració perquè es faci un esforç per incorporar els joves. Com a exemple, ha suggerit ampliar a més municipis catalans un programa que la fundació té en marxa des de fa un temps a dos instituts d'Aitona i Seròs.

Bàsicament consisteix en un model en què alumnes d'origen marroquí de batxillerat o de la universitat són les que fan les classes i el suport escolar a la resta d'alumnes. "Les veuen com un referent, com a persones que coneixen", ha explicat Chaib.

"No és que les famílies marroquines no volen que els seus fills estudien, però han de tenir un suport per tirar endavant quan els fills tenen dificultats", ha conclòs.

 


Altres notícies

»El Centre de Recursos Pedagògics de la Noguera publica a la seva web, un recull de recursos i materials adreçats a les famílies i docents, per gestionar millor el confinament amb els infants. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura de la Novel·la, Banderes dels altres, de SANTAEULÀLIA, J.N

»L'artista balaguerina Jasmina estrena aquest dilluns la seva cançó 'I Don't Mind'. Es tracta del seu primer senzill i és una balada que tracta sobre la 'dependència emocional' tòxica en una ruptura. L'estrena serà a les 22.30 al Youtube. 

»Avui, 6 d'abril, Dia Mundial de l'Activitat Física i l'Esport, la Regidoria d'Esports de la paeria de Balaguer posa en marxa el repte #DMAFacasablg2020, en que un vídeo o foto dona l'oportunitat de guanyar vals per material esportiu a comerços locals. 

»La paeria de Balaguer ha començat a traslladar alguns dels pacients de l'Hospital Sociosanitari Hestia a residències d'altres ciutats poblacions per d'esponjar les residències de la ciutat

»Aquest dilluns a Ràdio Balaguer hem parlat amb el responsable del CEI Balaguer, Jaume Roca, de l'ajut extraordinari per als autònoms afectats econòmicament per la crisi sanitària de la Covid-19.

»El Col·lectiu Llibertat de Balaguer publica un vídeo anomenat 'Des de la trinxera, no callarem', on els seus membres segueixen amb la protesta però des del confinament. 

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, La Meva família és especial, d’ Anna Rayo. Barcelona : Edicions del Pirata, 2019

»L’Argonauta de Balaguer ha posat en marxa una campanya solidària per recollir fons per a l'Hospital Arnau de Vilanova. S'ha col·locat un expositor davant de la botiga i tothom que ho vulgui pot agafar un llibre i pagar-lo via telemàtica

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt