Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-03-2020

La Generalitat modificarà el Codi de consum per millorar la protecció de la infància i la joventut en matèria de joc i de publicitat encoberta a Internet Empresa i Coneixement

L’Agència Catalana de Consum ( ACC), amb el suport del CAC i del Departament de Salut, treballa en un decret llei que permeti fer front a la promoció dels jocs d’atzar a Internet i a la publicitat encoberta de jocs i joguines mitjançant les xarxes socials.
 
Segons un informe que ha presentat recentment el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), infants i adolescents estan fortament exposats a la publicitat de joc i d’apostes, tant en els mitjans de comunicació tradicionals com a Internet.
La inspecció de consum està analitzant les pràctiques que recullen els informes del CAC pel que fa a la publicitat encoberta, per valorar la possibilitat de dur a terme actuacions disciplinàries en el context normatiu actual.
 
L’Agència Catalana del Consum (ACC), organisme autònom que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement, treballa en un decret llei per millorar la protecció de la infància i la joventut en les relacions de consum a través de plataformes digitals i mercats en línia, especialment en matèria de joc i de publicitat encoberta a la xarxa.
 
Aquest canvi legislatiu s’emmarca en els treballs de modificació de la llei del Codi de consum de Catalunya, amb la finalitat d’incorporar-hi les noves formes que adopten les relacions de consum (nous sistemes de pagament, mercats en línia, relacions a través de plataformes digitals, etc.), així com aquells aspectes en que la societat s’està sensibilitzant cada cop més, com ara la igualtat i la transversalitat de gènere o el consum responsable.
 
Davant la necessitat de fer un desplegament urgent i efectiu de la normativa de consum, per defensar els drets de les persones consumidores més dèbils i influenciables, l’ACC, amb el suport del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i del Departament de Salut, està treballant en el decret que permetrà millorar la protecció d’infants i joves en dos grans aspectes: d’una banda, la promoció dels jocs d’atzar a Internet; de l’altra, la publicitat encoberta de jocs i joguines mitjançant les xarxes socials o l’oferiment de joguines sexistes o que inciten a activitats agressives o delictives.
 
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat recentment dos informes sobre publicitat encoberta a YouTube i sobre la publicitat de joc i apostes en línia.
 
En el primer, presentat el mes de desembre passat, el CAC denunciava 59 vídeos de youtubers, amb prop de 43 milions de visualitzacions, per publicitat encoberta dirigida a infants i adolescents. El CAC va instar YouTube a informar clarament els usuaris quan els programes o els vídeos generats pels usuaris contenen comunicacions comercials, tal com preveu la nova Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual. Així mateix, el CAC ho va posar en coneixement de l’Agència Catalana del Consum.
 
El segon informe, presentat el 21 de febrer, alertava que el 70% dels vídeos quan es fa una cerca a YouTube sobre apostes contenen elements de risc i suposen una exposició perjudicial per a infants i adolescents. En el cas de la ràdio i la televisió, les dades indiquen que hi ha hagut un augment notable de l’exposició dels menors a aquesta publicitat. En concret, el 55,4% dels anuncis televisius de joc i apostes en línia s’emeten durant l’horari protegit, 10 punts més que l’any passat, que representaven el 45,3%. Cal tenir en compte, a més, que la major part d’aquesta publicitat s’emet en el context de programes susceptibles de ser del seu interès, com són les retransmissions de futbol.
 
Dades epidemiològiques
 
Les dades epidemiològiques disponibles mostren que a l’Estat espanyol fins a un 4,6% de la població adolescent té conductes de risc en relació amb el joc i les apostes, i que la mitjana d’edat d’inici dels jugadors patològics se situa en els 19 anys. D’altra banda, s’ha evidenciat també que el 37% dels jugadors patològics adults s’han iniciat en el joc abans de l’edat legal.
 
Pel que fa als continguts vinculats al joc i les apostes que es troben a la xarxa, la majoria són també de risc, ja que incentiven conductes que poden degenerar en una ludopatia que afecta tant els interessos econòmics de les persones consumidores, com el seu desenvolupament psíquic i social. A més, molts d’aquests vídeos contenen publicitat encoberta.
 
En aquest sentit, la inspecció de consum està analitzant la informació que recullen els informes del CAC, per valorar la possibilitat de dur a terme actuacions disciplinàries en relació amb les pràctiques que puguin ser considerades il•lícites des de la perspectiva de consum, tenint en compte el context normatiu actual.
 
Des del punt de vista de les polítiques de consum, la protecció de la infància i la joventut sempre ha estat un element cabdal, especialment pel que fa a la salut, la seguretat i els interessos econòmics de les persones. L’objectiu actual és incorporar un vessant nou en les polítiques de consum: la protecció de les persones consumidores i usuàries en els aspectes socials i ètics d’una societat desenvolupada, sempre des del punt de vista de les relacions de consum (és a dir, les adquisicions de productes o serveis que realitzen les persones consumidores a una empresa).
 
El Departament d’Empresa i Coneixement preveu que la modificació del Codi de consum, mitjançant decret llei, pugui dur-se a terme en aquesta legislatura, amb el suport majoritari del Parlament.
 

Altres notícies

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt