Diumenge 05 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-03-2020

La Generalitat modificarÓ el Codi de consum per millorar la protecciˇ de la infÓncia i la joventut en matŔria de joc i de publicitat encoberta a Internet Empresa i Coneixement

L’Agència Catalana de Consum ( ACC), amb el suport del CAC i del Departament de Salut, treballa en un decret llei que permeti fer front a la promoció dels jocs d’atzar a Internet i a la publicitat encoberta de jocs i joguines mitjançant les xarxes socials.
 
Segons un informe que ha presentat recentment el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), infants i adolescents estan fortament exposats a la publicitat de joc i d’apostes, tant en els mitjans de comunicació tradicionals com a Internet.
La inspecció de consum està analitzant les pràctiques que recullen els informes del CAC pel que fa a la publicitat encoberta, per valorar la possibilitat de dur a terme actuacions disciplinàries en el context normatiu actual.
 
L’Agència Catalana del Consum (ACC), organisme autònom que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement, treballa en un decret llei per millorar la protecció de la infància i la joventut en les relacions de consum a través de plataformes digitals i mercats en línia, especialment en matèria de joc i de publicitat encoberta a la xarxa.
 
Aquest canvi legislatiu s’emmarca en els treballs de modificació de la llei del Codi de consum de Catalunya, amb la finalitat d’incorporar-hi les noves formes que adopten les relacions de consum (nous sistemes de pagament, mercats en línia, relacions a través de plataformes digitals, etc.), així com aquells aspectes en que la societat s’està sensibilitzant cada cop més, com ara la igualtat i la transversalitat de gènere o el consum responsable.
 
Davant la necessitat de fer un desplegament urgent i efectiu de la normativa de consum, per defensar els drets de les persones consumidores més dèbils i influenciables, l’ACC, amb el suport del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i del Departament de Salut, està treballant en el decret que permetrà millorar la protecció d’infants i joves en dos grans aspectes: d’una banda, la promoció dels jocs d’atzar a Internet; de l’altra, la publicitat encoberta de jocs i joguines mitjançant les xarxes socials o l’oferiment de joguines sexistes o que inciten a activitats agressives o delictives.
 
El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha presentat recentment dos informes sobre publicitat encoberta a YouTube i sobre la publicitat de joc i apostes en línia.
 
En el primer, presentat el mes de desembre passat, el CAC denunciava 59 vídeos de youtubers, amb prop de 43 milions de visualitzacions, per publicitat encoberta dirigida a infants i adolescents. El CAC va instar YouTube a informar clarament els usuaris quan els programes o els vídeos generats pels usuaris contenen comunicacions comercials, tal com preveu la nova Directiva europea de serveis de comunicació audiovisual. Així mateix, el CAC ho va posar en coneixement de l’Agència Catalana del Consum.
 
El segon informe, presentat el 21 de febrer, alertava que el 70% dels vídeos quan es fa una cerca a YouTube sobre apostes contenen elements de risc i suposen una exposició perjudicial per a infants i adolescents. En el cas de la ràdio i la televisió, les dades indiquen que hi ha hagut un augment notable de l’exposició dels menors a aquesta publicitat. En concret, el 55,4% dels anuncis televisius de joc i apostes en línia s’emeten durant l’horari protegit, 10 punts més que l’any passat, que representaven el 45,3%. Cal tenir en compte, a més, que la major part d’aquesta publicitat s’emet en el context de programes susceptibles de ser del seu interès, com són les retransmissions de futbol.
 
Dades epidemiològiques
 
Les dades epidemiològiques disponibles mostren que a l’Estat espanyol fins a un 4,6% de la població adolescent té conductes de risc en relació amb el joc i les apostes, i que la mitjana d’edat d’inici dels jugadors patològics se situa en els 19 anys. D’altra banda, s’ha evidenciat també que el 37% dels jugadors patològics adults s’han iniciat en el joc abans de l’edat legal.
 
Pel que fa als continguts vinculats al joc i les apostes que es troben a la xarxa, la majoria són també de risc, ja que incentiven conductes que poden degenerar en una ludopatia que afecta tant els interessos econòmics de les persones consumidores, com el seu desenvolupament psíquic i social. A més, molts d’aquests vídeos contenen publicitat encoberta.
 
En aquest sentit, la inspecció de consum està analitzant la informació que recullen els informes del CAC, per valorar la possibilitat de dur a terme actuacions disciplinàries en relació amb les pràctiques que puguin ser considerades il•lícites des de la perspectiva de consum, tenint en compte el context normatiu actual.
 
Des del punt de vista de les polítiques de consum, la protecció de la infància i la joventut sempre ha estat un element cabdal, especialment pel que fa a la salut, la seguretat i els interessos econòmics de les persones. L’objectiu actual és incorporar un vessant nou en les polítiques de consum: la protecció de les persones consumidores i usuàries en els aspectes socials i ètics d’una societat desenvolupada, sempre des del punt de vista de les relacions de consum (és a dir, les adquisicions de productes o serveis que realitzen les persones consumidores a una empresa).
 
El Departament d’Empresa i Coneixement preveu que la modificació del Codi de consum, mitjançant decret llei, pugui dur-se a terme en aquesta legislatura, amb el suport majoritari del Parlament.
 

Altres notícies

»Balaguer suspŔn els actes de la festa del comerš 'SOM COMERă - VINE AL COMERă DE BALAGUER', que s'havia de fer aquest dissabte 4 de juliol a la ciutat. Ho fa en coherŔncia amb la declaraciˇ de confinament del SegriÓ.

»Ďmnium suspŔn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisiˇ s'ha pres a causa del confinament de la comarca del SegriÓ, donat que molts dels voluntaris sˇn d'aquesta comarca.á

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farÓ a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.

»Obertura del Monestir de Sta Maria de les Franqueses aquest diumenge dia 5 de juliol

»ERC a Balaguer no descarta una lÝnia d'ajudes socials per a persones i famÝlies amb necessitats tot i que, ara per ara, no la inclou en el pressupost d'enguany.

»Les piscines municipals de Balaguer acolliran el cap de setmana dels dies 11 i 12 de juliol la 27a ediciˇ del Mulla't per l'esclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ d'aquells dies es destinaran a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarÓ la festa del comerš 'SOM COMERă - VINE AL COMERă DE BALAGUER'.

»Balaguer serÓ aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Ďmnium Cultural des de l'organitzaciˇ volen que aquest festival suposi una constataciˇ de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarÓ aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerš de Balaguer amb una ballada de jazz steps.á

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt