Dijous 02 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-03-2020

El govern espanyol aprova la llei d'educaciˇ que derogarÓ la LOMCE. La nova norma preveu que 'preferentment' es concertin els centres que no separin alumnes per raˇ de gŔnere

El Consell de Ministres ha aprovat un nou projecte de llei d'educació, la LOMLOE, que ha substituir la LOMCE, també coneguda com a llei Wert. De fet, el govern espanyol ha recuperat el projecte que ja va aprovar al febrer del 2019 però que no es va acabar tramitant al Congrés dels Diputats perquè la legislatura va decaure. Entre les mesures que preveu la nova llei, es podrà obtenir el títol de batxillerat amb una assignatura suspesa, Religió no comptarà per a la nota i es cursarà una matèria d'educació en valors cívics i ètics. A més, "preferentment" es concertaran els centres que "no separin els alumnes per raó de gènere". La Generalitat podrà decidir sobre el 45% del currículum, com es preveia fins al 2013.
 
La ministra ha assegurat que la llei tindrà un "gran impacte transformador" en el sistema educatiu, i ha remarcat que "cap nen pugui ser segregat per raons socioeconòmiques o altres". "Aquesta és una llei que busca la justícia i l'equitat", ha afegit, "i no es pot confondre amb una resta de llibertat, és al contrari, llibertat per a tothom més enllà de les seves circumstàncies".
 
Celaá ha defensat que la "lluita contra la segregació" s'ha de tractar "entre tots els centres sostinguts per fons públics", incloent-hi també l'escola concertada. De fet, el projecte de llei que ara s'enviarà al Congrés dels Diputats per a la seva tramitació preveu que, "preferentment", es concertin aquells centres que "no separin els alumnes per raó de gènere". En aquest punt, Celaá ha recordat que, durant el tràmit parlamentari, els partits podran presentar esmenes a tots aquells aspectes de la llei que considerin.
 
La Generalitat podrà decidir el 45% del currículum
 
El text aprovat pel Consell de Ministres recupera el model de desenvolupament curricular que estava vigent abans de la llei Wert, de manera que, en el cas de les comunitats amb dues llengües oficials, el govern espanyol marqui el 55% dels continguts i matèries i la Generalitat el 45%. La LOMCE preveia una regulació estatal més elevada. En el cas de les comunitats amb una sola llengua oficial, l'Estat tindrà la competència sobre el 65% de continguts i matèries.
 
Pel que fa a la llengua, el projecte de llei preveu que siguin les administracions educatives, és a dir, les comunitats autònomes, les que garanteixin el dret dels alumnes a rebre ensenyaments en castellà i les altres llengües cooficials de l'Estat. A més, es considera que tant el castellà com les altres llengües cooficials tenen la condició de "llengües vehiculars", i es determina que al final de l'educació bàsica tots els alumnes hauran de tenir un "domini ple i equivalent" entre el castellà i les altres llengües cooficials.
 
Celaá ha defensat que, en matèria lingüística, el projecte de llei "respecta absolutament la Constitució" i les sentències del Tribunal Constitucional (TC).
 
S'eliminen els itineraris a l'ESO
 
La nova llei també elimina els itineraris de quart d'ESO previstos a la llei Wert, de manera que qualsevol opció condueixi al mateix títol de graduat en secundària obligatòria. A més, els alumnes que superin l'FP Bàsica rebran el títol de graduat en ESO.
 
En el Batxillerat, la nova llei preveu que, excepcionalment i quan el claustre valori que s'han complert els objectius del cicle, es pugui obtenir el títol en cas de superar totes les matèries menys una.
 
Religió no es tindrà en compte a la nota mitjana
 
Pel que fa a la religió, serà matèria d'obligatòria als centres, però d'elecció voluntària, i s'elimina l'obligació per als alumnes que no triïn religió de cursar una assignatura alternativa. A més, la qualificació de la religió no es tindrà en compte en el càlcul de la nota mitjana en els processos d'accés a la universitat o d'obtenció de beques.
 
La nova llei també garanteix que tots els alumnes de primària i ESO cursin una matèria d'educació en valors cívics i ètics.
 
Estendre l'educació de 0 a 3 anys
 
La ministra ha situat com a prioritat del projecte de llei estendre l'educació de 0 a 3 anys. "Encara tenim molt de camí per recórrer", ha dit, ja que en aquest moments se situa al voltant del 30% i aquesta, ha dit, també és una "etapa educativa".
 
S'eliminen les revàlides
 
La nova llei organitza la primària en tres cicles, elimina la jerarquia de matèries a primària i secundària obligatòria que preveia la LOMCE –que distingia entre matèries troncals, específiques i de lliure configuració-, i suprimeix definitivament les proves finals d'etapa, també conegudes com a revàlides, que no es van arribar a aplicar mai perquè van quedar suspeses. La normativa sí introdueix "avaluacions-diagnòstics" a quart de primària i segon d'ESO perquè els centres i els professors desenvolupin plans estratègics de millora contínua.
 
Celaá ha explicat que un dels objectius de la llei és acabar amb "l'augment de repeticions", que veu "molt indesitjable". En aquest sentit, ha recordat que Espanya és el país de la UE "amb més índex de repetidors".
 
La ministra també ha avançat que en el termini d'un any es presentarà un model per a la carrera docent i que s'està treballant amb les universitats per incorporar més pràctiques.
 

Altres notícies

»L'ajuntament de Balaguer canviarÓ el sistema de calefacciˇ de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, desprÚs que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dip˛sit ubicat al soterrani de l'edifici.á

»LĺAECC Lleida organitza les primeres sortides amb pacients de cÓncer desprÚs del confinament. Aquestes sortides s'han engegat a Balaguer Mollerussa, TÓrrega, Tremp i Lleida.

»Junts per Balaguer demana a l'equip de govern que inclogui en el pressupost d'aquest 2020 una partida per, si Ús necessari, habilitar una segona convocat˛ria del pla de suport als sectors econ˛mics mÚs castigats per la pandŔmia

»FACULA BOOKINGS, empresa dedicada a l'organitzaciˇ d'esdeveniments i promociˇ d'artistes, nou membre CEI Balaguer.á

»Lĺescola de m˙sica de Balaguer ha publicat aquest dimecres el vÝdeo-clip de la canšˇ ĹSom m˙sicaĺ

»La Paeria de Balaguer posa en marxa una consulta p˙blica prŔvia per a la confecciˇ d'un reglament que regularÓ el Registre d'entitats que vol crear el govern municipal

»L'Associaciˇ de Ve´ns del Centre Hist˛ric de Balaguer organitza una any mÚs la Festa dels Fanalets, la cantada d'havaneres o la Festa dels Anisets entre altres. Enguany no es faran el Taller de Sardanes i la revetlla de Sant Salvador.

»Ingressa a presˇ desprÚs de ser detingut per robatoris a Balaguer en dues ocasions el mateix dia. L'home va robar en una torre, desprÚs d'intentar-ho en una altra i haver estat arrestat hores abans per foršar un cotxe

»Aquest dimecres 1 de juliol ha tornat 'El Mercat d'Estiu a la fresca' pels carrers del Centre Hist˛ric de Balaguer. Es farÓ tots els dimecres al matÝ fins al 9 de setembre i es faran algunes activitats, ofertes i promocions

»El grup del PSC a la Paeria de Balaguer demana que l'equip de govern estableixi una lÝnia d'ajudes per a persones que s'han vist afectades per un ERTO durant la pandŔmia o que directament s'han quedat sense feina i estan a l'atur

»Joan Blau i Xavier Monge presenten el nou videoclip de 'Nits d'estiu', una canšˇ fresca i tendra

»El regidor de la CUP, Josep Maria Colea, demana polÝtiques actives per revitalitzar el comerš de Balaguer i una lÝnia d'ajuts per a famÝlies i persones amb necessitats


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt