Dimarts 31 de Març
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-03-2020

El coronavirus ja obliga algunes plantes industrials a Catalunya a aturar temporalment la producció. La UGT alerta de possibles expedients temporals d'ocupació si l'escenari actual del coronavirus s'allarga més d'un mes.

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha reconegut aquest dimarts que la crisi del coronavirus ha començat a afectar la producció d'algunes indústries catalanes. En una atenció als mitjans després de reunir-se amb el comitè d'empresa de Nissan, Chacón ha assegurat que "hi ha empreses que tenen dificultats per treballar" per culpa dels problemes derivats de l'epidèmia i de la paràlisi de l'economia xinesa, focus principal del virus. "Hi ha plantes que han aturat la producció durant uns dies a l'espera de com evoluciona la situació", ha dit Chacón. Segons la titular d'Empresa, no hi ha un sector especialment afectat sinó que la problemàtica està "diversificada".
 
De moment, el Govern està treballant per ajudar les empreses a buscar proveïdors alternatius i a diversificar mercats, de la mateixa manera que s'ha fet amb altres crisis com la de la pesta porcina a Rússia. Chacón ha recordat que la Generalitat ha tirat en marxa una oficina d'informació dels proveïdors a l'exterior pel sector industrial.
 
D'altra banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha assegurat que, de moment, no hi ha hagut cap Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) que tingui relació amb la crisi del Covid-19. Alhora, El Homrani ha assegurat que la Generalitat està treballant amb patronals i sindicats per poder abordar qualsevol afectació pel teixit productiu derivada de l'expansió del virus.
 
Justament en aquest sentit, el secretari general d'Unió General de Treballadors (UGT) de Catalunya, Camil Ros, ha alertat de la possibilitat d'expedients temporals d'ocupació si l'escenari actual del coronavirus s'allarga més d'un mes. Ho ha dit aquest dimarts a Girona, referint-se als retards en tots aquells productes provinents de la Xina. Segons Ros, però, de moment es poden anar fent ajustos a la majoria d'empreses de producció industrial. "Totes elles tenen uns calendaris de flexibilitat" ha assegurat. El secretari ha demanat prudència, apuntant que s'haurà de veure si la situació es "cronifica" o bé si es tracta d'un "episodi puntual". I és que per Ros, en pràcticament tot allò que vesteix o es produeix, "alguna cosa hi ha" que sigui d'origen xinès.
 
Des del sindicat UGT alerten que el temps que s'allarguin els retards en la recepció dels productes provinents de la Xina, incidirà directament en la possibilitat que hi pugui haver expedients temporals d'ocupació. Així ho ha detallat avui al matí el secretari general del sindicat, que tot i assegurar de moment no disposen de massa informació, contemplen aquest escenari.
 
Moltes de les matèries primeres que utilitzen les empreses de producció industrial tenen origen xinès, i quan arriben en vaixell poden trigar aproximadament uns quinze dies. Ros ha especificat que a partir d'aquest calendari s'haurà de veure si els retards que hi ha hagut fins ara es converteixen en "una entrebancada" o bé si s'acaben "cronificant". Ja que si es tractes del primer dels casos seria només una "aturada puntual" que es podria "reflotar". En el cas contrari, s'hauria de veure quins camins prenen les empreses.
 
Camil Ros ha recordat que una part important de tot allò que es vesteix o produeix prové precisament d'aquest país. De fet, ho ha lamentat, tenint en compte que molts d'aquests productes es produeixen en "situacions d'explotació laboral" que posteriorment "rebenten els mercats".
 
Tot i això, el secretari ha demanat tranquil•litat. "Els riscos hi són, però no hi ha cap confirmació que tot plegat s'hagi d'allargar en el temps" ha assegurat. Camil Ros ha recordat, a més, que la gran majoria d'empreses del sector industrial disposen de "calendaris de flexibilitat" per poder fer els ajustos corresponents.
 
En relació al sector del turisme, creu que el risc és més "relatiu". Ros ha explicat que pot haver-hi gent que no "viatgi fora" de Catalunya a causa del coronavirus però, per contra, aquells que no ho facin "s'acabaran quedant aquí". Un fet que permetrà que quedi més "esmorteït".
 
Paral•lelament, Ros ha fet una breu valoració de les darreres dades de l'atur, on ha destacat que han augmentat en unes 1.700 persones a tot Catalunya, i poc més d'un miler en el cas de Barcelona. Segons el secretari la suspensió del Mobile World Congress (MWC) i l'expansió del coronavirus poden ser-ne dos dels motius, com també ho és "l'alentiment" de la creació d'ocupació. Segons Ros fa mesos que ho estan notant sobretot en el sector "serveis", però també en sectors "industrials".
 

Altres notícies

»Un total de 26 persones, 21 d'elles positives, estan aïllades a la residència Comtes d'Urgell de Balaguer a causa d'un brot de coronavirus. La Paeria ha sol·licitat a la Subdelegació del Govern una desinfecció interior de la residencia

»Aquest dimarts a les 9h i a les 20h recuperem un dels programes de la temporada del programa Va de Llibres de Ràdio Balaguer amb una entrevista a l'escriptor David Marín que ens parlarà de la novel·la Appletown

»La Paeria de Balaguer emet un comunicat per informar a la ciutadania després de les informacions aparegudes a les xarxes referents a un brot de coronavirus a la Residència Comtes d'Urgell

»La Paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap emplaça a la ciutadania a ser responsables i seguir el confinament. A Balaguer són 57 els afectats i cal ser prudents per evitar un major contagi.  

»60 persones s'inscriuen a la Xarxa de Voluntariats de Balaguer. La Xarxa ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense i al CAP de Balaguer. 

»El CEI de Balaguer posa a disposició d'empreses, autònoms i comerç en general, l'adreça info_cei@balaguer.cat per resoldre els dubtes relacionats amb les ajudes i mesures per la situació actual per la pandèmia de la COVID-19.

»La balaguerina Susanna Nieto, penja a les xarxes una nova cançó anomenada Ángeles, un tema que dedica a totes les persones que cada dia surten a treballar per salvar vides,  tot i posar en joc la seva pròpia pel coronavirus. 

»L'associació de joves de Balaguer estrena el festival Confina-J amb tres hores de música a través d'Instagram. La intenció de l'entitat és allargar la iniciativa mentre duri el confinament

»Salut confirma que en les últimes hores han mort 4 persones amb coronavirus a la demarcació de Lleida. D'altra banda 71 persones han donat positiu a l’àrea bàsica de Balaguer des de l’inici de la pandèmia segons recull el nou mapa d’anàlisi de dades

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense. L'equip d'Obres i Serveis i el de Jardineria segueixen amb els treballs de desinfecció diaris a la ciutat.

»La ciutat de Balaguer celebra aquest dissabte el tercer mercat dels dissabtes amb parades només d'alimentació per les mesures de preventives de protecció pel coronavirus

»L'associació de joves de Balaguer organitza Confina-J, un festival musical d'artistes locals que es farà aquest dissabte a partir de les 18h. Des de casa i es podrà seguir via la xarxa social Instagram.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt