Dijous 09 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

04-03-2020

El nombre d'ocells aquàtics hivernants a la demarcació de Lleida disminueix en 1.250 exemplars.

Les dades de l’últim cens d’ocells aquàtics hivernants a les comarques de Lleida, elaborat per personal tècnic del Departament de Territori i Sostenibilitat, del Cos d’Agents Rurals i persones voluntàries, mostra una disminució de 1.250 aus respecte del 2020. Concretament, les prospeccions realitzades durant el mes de gener a 44 localitzacions diferents, situen el total d’aus aquàtiques hivernants en 14.302 exemplars, enfront dels 15.552 del 2019. Respecte d’altres anys anteriors, aquestes xifres confirmen una tendència a la baixa iniciada el 2018, quan es va arribar als 19.266 individus.
 
Les localitzacions que més aus aquàtiques concentren a les comarques de Lleida són, en primer lloc, l’Estany d’Ivars i Vila-sana, amb 3.937 exemplars, i també les localitats del tram baix del riu Segre entre Lleida i l’Aiguabarreig Segre-Cinca.
 
Pel que fa al recompte per espècies, el cens no inclou la fredeluga (Vanellus vanellus), la gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), i la daurada grossa (Pluvialis apricaria), perquè són espècies que no només es troben en zones humides i comprometrien la fiabilitat del resultat final. D’aquests s’han detectat 4.780 exemplars, 1.297, i 1, respectivament.
 
L’esplugabous, el més nombrós
 
De les espècies que sí formen part del cens d’aus aquàtiques, l’esplugabous (Bubulcus ibis) és la més nombrosa, amb 4.227 exemplars, 327 més que el 2019. Representa el 85% dels 4.929 ardeids identificats de 5 espècies diferents. Aquesta família manté les xifres de població dels últims anys, entre 4.000 i 5.000 exemplars.
 
 
Pel que fa als anàtids, s’han comptabilitzat 4.333 exemplars de 14 espècies diferents. L’espècie més nombrosa d’aquesta família és l’ànec collverd (Anas platyrhynchos), amb 3.772 individus, que representa el 87% del total d’anàtids i cignes identificats. La xifra suposa una disminució de l’11% respecte del 2019, i del 40% respecte del 2018, un dels millors dels últims anys. Aquest any 2020 se situa com el pitjor per a aquesta espècie a Lleida des del 2007.
 
A més de l’ànec collverd, les altres dues espècies d’anàtids més comuns a Lleida també experimenten una disminució clara de població. Són el xarxet comú (Anas crecca), amb 262 individus, 192 menys que l’any passat, i l’ànec xiulador (Anas penelope), amb 4 exemplars, 7 menys.
 
Tanmateix, algunes espècies experimenten lleugers increments, com el cabusó emplomallat (Podiceps cristatus), amb 313 exemplars, 31 més. Com a curiositat, s’ha trobat per primer cop a Lleida un cigne negre (Cygnus atratus), d’origen desconegut, probablement d’un particular.
 
Descens de la fotja vulgar i el corb marí gros
 
La disminució de població que més preocupa el personal expert té a veure amb dues espècies que es troben en recessió a tot Europa: la fotja vulgar (Fulica atra) i el corb marí gros (Phalacrocorax carbo). La primera compta amb 245 exemplars, 121 menys que el 2019. L’espècie, que va arribar a assolir poblacions de 700 exemplars el 2009, pràcticament ha desaparegut en indrets com els pantans del Segrià, el pantà d’Utxesa o l’estany d’Ivars Vila-sana. La causa més plausible és la desaparició de plantes i algues que li serveixen de sustent en moltes ubicacions.
 
Per la seva banda, el corb marí gros manté una població de 1.571 individus, 153 menys que l’any passat. Fa deu anys que aquesta espècie es troba en davallada, des que el 2010 va assolir 3.241 exemplars. Tanmateix, el seu màxim es va registrar el 2003, amb 4.309 individus.
 
També ha baixat notablement la població de gavià argentat (Larus michahellis), fins als 574 individus, 780 menys que el 2019, xifra que se situa lluny dels més de 1.500 del 2018.
 
El cens, que semmarca en el recompte europeu coordinat per Wetlands International, ha permès localitzar 47 espècies, 3 més que l’any passat, amb la participació de més d’una vuitantena de persones, entre les quals voluntàries del Grup Natura del Solsonès i l’associació EGRELL. S’han propectat més d’una trentena de dormidors, i més d’una quarantena d’àrees amb pantans, arrossars, basses i altres zones humides, a 10 comarques (Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Solsonès, Noguera, Pla d’Urgell, Urgell, Segrià i Garrigues).
 

Altres notícies

»Balaguer farà el dilluns 13 de juliol un acte d'agraïment als voluntaris i voluntàries que durant el confinament van fer tasques per ajudar la ciutadania més vulnerable. L'esdeveniment tindrà lloc a la plaça Comtes d'Urgell a les 20.30h. 

»La Paeria de Balaguer portarà a aprovació en el ple ordinari d'aquest mes de juliol el pressupost 2020. Els comptes ascendeixen a uns 17 milions d'euros i contemplen la petició d'un préstec per valor d'1,6 milions

»Fins a 20 joves entre 18 i 29 anys participaran al camp de treball 'Bultra'20', que es farà aquest agost a Balaguer sota l'organització de Joventut i Ascalfo. Els joves arranjaran el camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. 

»Troba-ho a Balaguer. La Paeria presenta la campanya per reactivar el comerç i serveis locals.  A més de la campanya comunicativa, s'ha creat un assistent virtual i un directori per apropar tota l'oferta comercial, empresarial i de serveis a la ciutadania.

»Els Agents Rurals troben dues llúdrigues mortes per atropellament, una d'elles a Balaguer. Fan una crida als conductors a extremar les precaucions i minimitzar els atropellaments a la fauna salvatge.

»Aquest dimecres tornen els monòlegs a la plaça del teatre de Balaguer dins de la programació d’estiu d’activitats d’oci programades per la Paeria. El monòleg d’avui serà protagonitzat per Toni Cano.

»Balaguer dona avui el tret de sortida a les activitats d'estiu programades per les àrees de Joventut i Esports  de la Paeria. El grup Surprise actua a les 9 de la nit a la plaça del teatre en el marc del cicle Música i Tapes

»Circuit Urgellenc es planteja no reprendre la projecció de cinema comercial a Balaguer per manca de rendibilitat i a l'espera de com evolucioni la pandèmia

»Càritas d'Urgell organitza el projecte d'acompanyament a nens, nenes i joves durant els mesos d'estiu, tot i la situació d'excepcionalitat del Covid-19. 14 alumnes es beneficien aquest dies del reforç educatiu. 

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solàrium de la piscina del poliesportiu. Es farà amb el concert de Marina and Marta i hi haurà servei de tapes i entrepans. L'aforament serà limitat.

»Les piscines municipals de Balaguer preparen per al cap de setmana la 27a edició del Mulla't per l'esclerosi múltiple. Tota la recaptació dels dies 11 i 12 de juliol es destinarà a la Fundació Esclerosi Múltiple.

»L’Àrea de joventut de la paeria de Balaguer dona el tret d’inici a les activitats d’oci aquest dimarts 7 de juliol amb l’actuació del grup 'Surprise' al Música i Tapes. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del Teatre.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt