Dijous 09 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

06-03-2020

Les dones viuen mÚs anys que els homes per˛ 20 els passen amb mala salut segons l'Informe de salut de Catalunya 2019. Les dones catalanes tenen una esperanša de vida de 86,2 anys i els homes 80,7, una de les mÚs altes d'Europa

Les dones i els homes de Catalunya tenen una de les esperances de vida més altes d’Europa (86,2 i 80,7 respectivament) però les dones passen més anys amb mal estat de salut, concretament 20,1 davant dels 14,1 dels homes. Les dones de més edat, amb nivell socioeconòmic i d’estudis baix són les que declaren tenir pitjor salut. Ho assenyala l’Informe de salut de Catalunya 2019, elaborat pel Departament de Salut i que ha de servir com a base pel proper Pla de salut que es desenvoluparà al llarg d’aquest any.

Quins comportaments tenen?

Amb caràcter general, les dones tenen unes conductes més saludables que els homes. El consum de tabac és menor en les dones (20,5% respecte 30,9% d’homes; també fan un consum de risc d’alcohol menor (1,7% davant de 6,4% d’homes); segueixen més la dieta mediterrània (67,2% per 57,7% dels homes), i en proporció tenen menys excés de pes (43,2% respecte un 59,3% dels homes), si bé els homes fan més activitat física saludable (81,1% de dones davant d’un 84,5% d’homes).

La implicació en les tasques domèstiques no és equitativa entre homes i dones. El 41% de les dones declaren ser-ne les úniques responsables, enfront de l’11% dels homes. En els grups d’edat més jove comparteixen més aquestes tasques amb la parella (31% de dones i 29,7% d’homes de 15 a 44 anys), mentre que en els grups de més edat, particularment en el de 65 anys i més, les tasques són assumides en solitari en més proporció per les dones (49,5%, i 10,3% d’homes). Les persones amb estudis universitaris comparteixen més les tasques que les que tenen menys nivell d’estudis.

De mitjana, les dones dediquen més hores que els homes a les tasques de la llar tant els dies laborables (2,0 les dones i 1,0 hores els homes) com els festius (3,1 les dones i 1,7 els homes). La diferent implicació d’homes i dones en les tasques domèstiques es palesa, entre d’altres, en el lloc on més freqüentment ocorren els accidents. Les dones, a dins la llar i els homes, a la feina.

Gairebé 3 de cada 10 noies fa un ús compulsiu d’Internet

Una altra dada destacada de l’Informe és que gairebé 3 de cada 10 noies, de 14 a 18 anys, fa un ús compulsiu d’internet (28,6% enfront d’un 22,6% dels nois). En la població adulta de 15 a 64 anys, la prevalença és molt més baixa, el 3,2% de dones i el 2,7% d’homes.

Quines malalties de transmissió sexual augmenta entre adults joves?

Un altre dels problemes de salut emergents és l’augment de la incidència de diverses malalties de transmissió sexual. Entre 2009 i 2018 la incidència de gonocòccia s’ha multiplicat més de deu vegades (10,8) i la de sífilis més de quatre (4,7), en tots dos casos, molt més freqüents en homes. I pel que fa a la incidència de clamídia, aquesta és creixent i és més elevada en dones que en homes i en persones nascudes a l’estranger. Entre 2011 i 2018 la incidència s’ha multiplicat més de catorze vegades.

Tenen problemes de salut de llarga durada?

Els trastorns crònics són el problema de salut més freqüent, i més en les dones que en els homes. Concretament, en pateixen el 41,4% de les dones davant el 35,2% dels homes. L’Informe alerta que les patologies cròniques poden desembocar en situacions de dependència, sobretot en les dones. En aquest sentit, l’Informe indica, per exemple, que gairebé la meitat de les dones de 75 anys i més són dependents, és a dir, necessiten ajuda o companyia per fer activitats bàsiques de la vida diària a causa d’un problema de salut (el 46,3%, per un 28,1% dels homes) i alhora són les que més sovint declaren un baix suport social (el 13,3% les dones i 4,4% els homes de 75 anys i més). Les dones de més edat, amb nivell socioeconòmic i d’estudis baix són les que declaren tenir pitjor salut. L’estudi assenyala que l’envelliment progressiu de la població, tot i ser un guany com a societat, comporta l’augment de la multimorbiditat, de la dependència i de les necessitats socials de les persones.

D’altra banda, l’Informe també indica que la proporció de dones que té depressió és més del doble que la dels homes (11,2% de dones enfront d’un 3,9% d’homes). Les dones amb estudis primaris o sense estudis són les que tenen depressió en una proporció més elevada.

Quin és l’entorn social?

La població de Catalunya ha augmentat com a conseqüència de la immigració Tanmateix, segueix envellint. El creixement de la població dependrà principalment del resultat del saldo migratori.

De què ens morim?

Catalunya se situa entre els països de la Unió Europea amb les taxes més baixes de mortalitat infantil (2,36 defuncions per cada mil nadons nascuts vius). i de mortalitat estandarditzada (10,6 defuncions per cada mil homes l’any i en 6,3 defuncions per cada mil dones l’any).

Les dones tenen més proporció de defuncions per malalties de l’aparell circulatori i per malalties neurològiques, mentre que la proporció d’homes que moren de càncer i de malalties de l’aparell respiratori són més elevades.

En els darrers deu anys les causes de mortalitat que mostren una tendència creixent, tant en homes com en dones, són el grup de les malalties mentals, que inclou les demències, i les del grup de malalties del sistema nerviós, que inclou la malaltia d’Alzheimer.

L’informe també constata que l’emergència climàtica ja està afectant la salut de la població, i les onades de calor en són un exemple. L’estiu de 2018 es van notificar a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya 65 persones afectades per cop de calor, 28 de les quals van morir.

Més informació a l'Informe "Retrospectiva de trenta anys de la planificació sanitària a Catalunya"


Altres notícies

»Balaguer farÓ el dilluns 13 de juliol un acte d'agra´ment als voluntaris i voluntÓries que durant el confinament van fer tasques per ajudar la ciutadania mÚs vulnerable. L'esdeveniment tindrÓ lloc a la plaša Comtes d'Urgell a les 20.30h.á

»La Paeria de Balaguer portarÓ a aprovaciˇ en el ple ordinari d'aquest mes de juliol el pressupost 2020. Els comptes ascendeixen a uns 17 milions d'euros i contemplen la peticiˇ d'un prÚstec per valor d'1,6 milions

»Fins a 20 joves entre 18 i 29 anys participaran al camp de treball 'Bultra'20', que es farÓ aquest agost a Balaguer sota l'organitzaciˇ de Joventut i Ascalfo. Els joves arranjaran el camÝ de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera.á

»Troba-ho a Balaguer. La Paeria presenta la campanya per reactivar el comerš i serveis locals. áA mÚs de la campanya comunicativa, s'ha creat un assistent virtual i un directori per apropar tota l'oferta comercial, empresarial i de serveis a la ciutadania.

»Els Agents Rurals troben dues ll˙drigues mortes per atropellament, una d'elles a Balaguer. Fan una crida als conductors a extremar les precaucions i minimitzar els atropellaments a la fauna salvatge.

»Aquest dimecres tornen els mon˛legs a la plaša del teatre de Balaguer dins de la programaciˇ dĺestiu dĺactivitats dĺoci programades per la Paeria. El mon˛leg dĺavui serÓ protagonitzat per Toni Cano.

»Balaguer dona avui el tret de sortida a les activitats d'estiu programades per les Órees de Joventut i Esports áde la Paeria. El grup Surprise actua a les 9 de la nit a la plaša del teatre en el marc del cicle M˙sica i Tapes

»Circuit Urgellenc es planteja no reprendre la projecciˇ de cinema comercial a Balaguer per manca de rendibilitat i a l'espera de com evolucioni la pandŔmia

»CÓritas d'Urgell organitza el projecte d'acompanyament a nens, nenes i joves durant els mesos d'estiu, tot i la situaciˇ d'excepcionalitat del Covid-19. 14 alumnes es beneficien aquest dies del reforš educatiu.á

»Balaguer inaugura aquest divendres 10 de juliol la nova zona solÓrium de la piscina del poliesportiu. Es farÓ amb el concert de Marina and Marta i hi haurÓ servei de tapes i entrepans. L'aforament serÓ limitat.

»Les piscines municipals de Balaguer preparen per al cap de setmana la 27a ediciˇ del Mulla't per l'esclerosi m˙ltiple. Tota la recaptaciˇ dels dies 11 i 12 de julioláes destinarÓ a la Fundaciˇ Esclerosi M˙ltiple.

»Lĺ└rea de joventut de la paeria de Balaguer dona el tret dĺinici a les activitats dĺoci aquest dimarts 7 de juliol amb lĺactuaciˇ del grup 'Surprise' al M˙sica i Tapes. El concert comenšarÓ a les 9 de la nit a la plaša del Teatre.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt