Dijous 09 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

06-03-2020

Salut demana no visitar residències si es té febre o s'ha estat en zones de risc per evitar contagis de coronavirus. Es registraran les visites perquè, en cas d'un eventual positiu de covid-19, sigui més àgil localitzar els contactes

Els departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han demanat aquest divendres que les persones que tinguin febre o símptomes respiratoris o bé que hagin viatjat en zones de risc per coronavirus que no visitin les residències de gent gran. La recomanació també afecta residències i centres de dia de persones amb discapacitat, amb trastorns de salut mental, i infantils i juvenils. En una reunió amb patronals i sindicats de l'àmbit residencial, també han acordat registrar les visites perquè, en cas d'un eventual positiu de covid-19, sigui més àgil localitzar tots els possibles contactes de la persona afectada. També es demana als professionals d'aquests centres que extremin les mesures de precaució.
 
 
També es recomana regular el nombre de visites i que els familiars es rentin les mans a l'entrada i la sortida als lavabos que tenen reservats. També s'hauran de difondre les mesures preventives amb cartells situats a l'entrada, a les recepcions i a les sales d’espera de les residències. A més, es recomana als usuaris de centres de dia que presentin símptomes respiratoris que no hi vagin.
 
Les persones grans són un dels col•lectius de més risc en cas de contraure la covid-19. De moment, a Catalunya, no s'ha registrat cap cas de la malaltia en residències.
 
"Demanem a la ciutadania que tingui especial sensibilitat amb les persones en centres residencials perquè són especialment vulnerables i, per tant, que evitin anar-hi si tenen el mínim símptoma respiratori que pugui posar en risc el familiar", ha afirmat Sebastià Santaeugènia, del Programa d'Atenció i Interacció Social i Sanitària.
 
Les mesures s'han acordat aquest divendres a la tarda en el marc d'una reunió entre representants dels departaments i patronals i sindicats de l'àmbit residencial de gent gran, discapacitats i salut mental de Catalunya per abordar la situació de coronavirus.
 
Procediment en cas de sospita
 
Si se sospita d'un possible cas de contagi per coronavirus SARS-COV-2, serà l'equip sanitari de la residència o, en el seu defecte, l'equip d'atenció primària amb les autoritats de Salut Pública qui ho consideraran. Una vegada presa la consideració de cas s'informarà a la Direcció General de de l'Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Treball Afers Socials i Famílies i al centre on resideix aquella persona.
 
Els casos podran ser atesos a la mateixa residència si la persona no presenta factors de vulnerabilitat previs per patir malaltia greu, com malalties cròniques, alteració del sistema immunitari o no té una edat molt avançada.
 
També podran estar-s'hi si no presenta criteris de gravetat de tipus respiratori, gastrointestinal o neurològic. Amb tot, només podran romandre-hi si són casos en investigació amb símptomes lleus; casos probables o confirmats amb símptomes lleus o probables o confirmats que han necessitat hospitalització i que han rebut l'alta hospitalària però encara requereixen atenció mèdica i mesures d'aïllament.
 
Entre els requisits mínims per a l'atenció a la residència, disposar d'una habitació individual, amb bona ventilació i que pugui ser dedicada de forma específica per a l'aïllament del cas, amb possibilitat de designar un bany exclusiu del pacient.
 
L'equip sanitari del centre informarà el pacient i els familiars de la situació i els facilitarà el contacte amb l'equip d'atenció primària per valorar estudi de contactes o informació de suport. A més, caldrà garantir l'absència de contacte o convivència del cas amb persones en condicions de salut que suposin una situació de vulnerabilitat: persones grans, amb discapacitat, amb malalties cròniques, immunodeprimides o embarassades.
 
La persona amb la malaltia no haurà de rebre visites durant el període d'aïllament i es recomana disposar d'un registre d'entrada i sortida diari de persones que accedeixin a l'habitació.
 
El personal que prengui les mostres biològiques, atengui casos en investigació, probables o confirmats, o les persones que entrin a l'habitació d'aïllament hauran de portar un equip de protecció individual per prevenir la infecció per microorganismes transmesos per gotes i per contacte que inclogui una bata resistent a líquids, màscara, guants i protecció ocular contra esquitxades.
 
Pel que fa a la presa de mostres, serà realitzada pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i hauran de ser identificades i enviades als laboratoris de referència designats. Per la seva banda, l'equip sanitari residencial (o en el seu defecte l'equip d'atenció primària) organitzarà l'assistència clínica del pacient de la forma que consideri precisa segons criteris clínics. També haurà de vigilar l'estat de salut de la resta dels residents per detectar precoçment l'aparició d'altres possibles casos.
 
Si les condicions clíniques de la persona empitjoressin o la situació al centre residencial fes insostenible l'atenció adequada del pacient segons el parer de l'equip sanitari, el cas seria derivat a l'hospital.
 

D'altra banda d’acord amb la fase actual de contenció de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2, amb la finalitat de facilitar l’activitat assistencial dels professionals sanitaris dels centres sanitaris i en coordinació amb el Departament de Salut, el Departament d’Educació insta als instituts de formació professional inicial que imparteixen títols de grau mig o de grau superior d’àmbit sanitari a suspendre, fins a nou avís, les pràctiques que els seus estudiants realitzen en centres assistencials del sistema sanitari català.

Des del principi de la declaració de l’alerta internacional pel nou coronavirus, el Departament d’Educació està en contacte permanent amb el Departament de Salut i l’Agència de Salut Púbica de Catalunya. En el marc d’aquesta coordinació, la decisió presa avui s’actualitzarà d’acord amb l’evolució epidemiològica de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya.

Essent conscients de l’impacte que aquesta decisió té en la docència d’aquests graus, el Departament d’Educació demana disculpes pels inconvenients que es puguin generar.

 

Altres notícies

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»El paer en cap de Balaguer qualifica 'd'improvisació i de no saber ben bé cap a on cal anar' l'anunci fet aquest matí per Pedro Sánchez, que ha confirmat que el pròxim dilluns retornaran a la feina els treballadors de serveis no essencials

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball

»La Paeria de Balaguer ha comprat 15.000 mascaretes per continuar garantint la seguretat de les persones que treballen en serveis essencials. D'altra banda, s'intensificaran els controls a la ciutat per part de la Guàrdia Urbana

»Avui és el darrer dia per contribuir en la campanya Lletres Solidàries una iniciativa de la llibreria L'Argonauta de Balaguer. De moment s'han recollit 400 euros.

»Els Serveis Socials de la Noguera organitzen del 14 al 21 d'abril una campanya de recollida d'aliments per fer front a l'augment de sol·licituds d'ajuda al Banc dels aliments de la Noguera, en motiu de la situació actual. 

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball.

»Una alumna de 9 anys de l'Escola de Música de Balaguer crea un rap pel coronavirus 'Fora coronavirus'.

»El sector del comerç de Balaguer demana a la Paeria que faci un gest i allargui els terminis de pagament d'impostos i taxes com l'aigua o les escombraries.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre ‘Les flors perdudes de l’Alice Hart’, de Holly Ringland. Empúries, 2019

»Aquesta tarda a les 18.10 TVE2 emet el documental 'Les bruixes porten dol', una part del qual està gravat a Balaguer. Al llarg de 60 minuts es fa el recorregut i la reflexió històrica i actualitzada del fenomen de la bruixeria a Catalunya. 

»Balaguer se suma a la campanya 'Establiment segur contra la violència masclista'. Des de la Paeria de Balaguer s'ha contactat amb diferents comerços de la ciutat per tirar endavant la iniciativa


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt