Dimarts 31 de Març
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

11-03-2020

Un centenar d'AMPAs reclamen per carta als consells comarcals mantenir o recuperar la gestió dels menjadors escolars.

Un centenar d'AMPAs i AFAs d'arreu de Catalunya, la majoria de les quals de comarques gironines, han reclamat per carta als consells comarcals poder mantenir o recuperar la gestió dels menjadors escolars. En una acció coordinada, totes elles han entrat un escrit a registre –presencialment o de manera telemàtica- demanant que, abans del mes de maig, els consells comarcals signin convenis per cedir el servei a les famílies. Les AMPAs i AFAs s'emparen en què la Llei d'acompanyament dels pressupostos, un cop s'aprovi, els donarà "cobertura legal" per fer-se càrrec dels menjadors escolars. La Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya dona ara un mes de marge als consells i ja alerta que, si no se les escolta, portaran a terme noves accions.

Sota el paraigües de la coordinadora s'hi apleguen gairebé un centenar d'associacions de pares i mares (AMPA) i de famílies d'alumnes (AFA). Aquest dimecres en són 95, però el número segueix creixent. La majoria, cap a una vuitantena, són de comarques gironines tot i que també n'hi ha ja algunes del Segrià, l'Anoia o el Pallars Jussà.

Amb l'acció d'aquest dimecres, la coordinadora vol pressionar els consells comarcals perquè les famílies mantinguin o recuperin la gestió del menjador escolar. Totes les AMPAs i AFAs que en formen part, bé sigui de manera presencial, bé sigui telemàtica, han entrat cartes al registre dels corresponents consells, reclamant-los que, abans del mes de maig, signin convenis amb elles que els permetin gestionar el servei de cara al curs 2020-2021.

"Pretenem agafar la iniciativa com a col·lectiu i obrir espais de diàleg amb les administracions comarcals per solucionar els conflictes existents", s'assegura des de la coordinadora. A l'escrit, les AMPAs i AFAs subratllen que l'aprovació de la Llei d'acompanyament dels pressupostos els donarà "cobertura legal" per poder tirar endavant els convenis entre elles i els consells comarcals.

Disposició addicional

En concret, a la carta s'esmenta que la llei d'acompanyament inclourà una disposició addicional –la 22a- a la Llei d'Educació. I a continuació, se'n parafraseja l'escrit: "Amb la finalitat de promoure la participació de les famílies d’alumnes en la gestió dels centres educatius públics, les seves associacions podran gestionar els respectius menjadors escolars mitjançant la subscripció de convenis de gestió amb la corresponent administració titular de la competència o que l’exerceixi per delegació".

La carta conjunta de les AMPAs i AFAs recorda que, aquest gener passat, el Departament va informar els consells comarcals sobre aquest punt. I per això, els demana que a partir del 18 de març, quan es preveu que el Parlament doni llum verda als pressupostos, els consells comarcals signin amb elles els convenis que els permetin gestionar els menjadors escolars de cara al curs vinent.

"Vetllem pels nostres fills al 100%"

Aquest matí, una desena de representants d'AMPAs i AFAs de la Selva han anat fins al consell comarcal per entrar l'escrit conjuntament. A més de les escoles de Santa Coloma de Farners, també han vingut pares d'Hostalric o Riudarenes, entre d'altres.

La portaveu de la coordinadora i secretària de l'AMPA Castell de Farners, Laia Pujol, subratlla que l'objectiu de la carta és "fer pressió" perquè des del consell se'ls faci "cas". "No volem que treguin el servei de menjador a licitació des del consell, sinó que allò que reclamem és seguir-lo gestionant nosaltres", subratlla Pujol.

Al Castell de Farners, és l'AMPA qui s'encarrega de gestionar directament el menjador. Pujol diu, però, que si no se signa el nou conveni, la seva situació perilla. "Volem mantenir el model que tenim, en què els beneficis es queden a l'escola i no van a parar a grans empreses; l'AMPA és una associació sense ànim de lucre, i les famílies vetllem al 100% pels nostres fills", subratlla Pujol. A més, la portaveu també tem que si el consell comarcal s'encarrega del servei, i treu a licitació el menjador escolar, es perdria "qualitat" amb els menús.

Un mes de marge

Des de la Coordinadora d'AMPAs i AFAs de Catalunya donen ara un mes de marge als diferents consells comarcals perquè els responguin l'escrit. I ja avancen que, si no s'escolten les famílies, hi haurà "mobilitzacions".

A més d'aquesta acció conjunta, la coordinadora també ha muntat una jornada de treball per a aquest divendres. Es farà al vespre a l'escola Marta Mata de Girona. Allà s'exposaran diferents models de gestió del menjador escolar perquè "arribats al punt en què el futur marc reguladors ens permeti escollir, coneguem les diferents opcions per triar el millor model possible", conclou la coordinadora d'AMPAs i AFAs.

 

Altres notícies

»Un total de 26 persones, 21 d'elles positives, estan aïllades a la residència Comtes d'Urgell de Balaguer a causa d'un brot de coronavirus. La Paeria ha sol·licitat a la Subdelegació del Govern una desinfecció interior de la residencia

»Aquest dimarts a les 9h i a les 20h recuperem un dels programes de la temporada del programa Va de Llibres de Ràdio Balaguer amb una entrevista a l'escriptor David Marín que ens parlarà de la novel·la Appletown

»La Paeria de Balaguer emet un comunicat per informar a la ciutadania després de les informacions aparegudes a les xarxes referents a un brot de coronavirus a la Residència Comtes d'Urgell

»La Paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap emplaça a la ciutadania a ser responsables i seguir el confinament. A Balaguer són 57 els afectats i cal ser prudents per evitar un major contagi.  

»60 persones s'inscriuen a la Xarxa de Voluntariats de Balaguer. La Xarxa ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense i al CAP de Balaguer. 

»El CEI de Balaguer posa a disposició d'empreses, autònoms i comerç en general, l'adreça info_cei@balaguer.cat per resoldre els dubtes relacionats amb les ajudes i mesures per la situació actual per la pandèmia de la COVID-19.

»La balaguerina Susanna Nieto, penja a les xarxes una nova cançó anomenada Ángeles, un tema que dedica a totes les persones que cada dia surten a treballar per salvar vides,  tot i posar en joc la seva pròpia pel coronavirus. 

»L'associació de joves de Balaguer estrena el festival Confina-J amb tres hores de música a través d'Instagram. La intenció de l'entitat és allargar la iniciativa mentre duri el confinament

»Salut confirma que en les últimes hores han mort 4 persones amb coronavirus a la demarcació de Lleida. D'altra banda 71 persones han donat positiu a l’àrea bàsica de Balaguer des de l’inici de la pandèmia segons recull el nou mapa d’anàlisi de dades

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense. L'equip d'Obres i Serveis i el de Jardineria segueixen amb els treballs de desinfecció diaris a la ciutat.

»La ciutat de Balaguer celebra aquest dissabte el tercer mercat dels dissabtes amb parades només d'alimentació per les mesures de preventives de protecció pel coronavirus

»L'associació de joves de Balaguer organitza Confina-J, un festival musical d'artistes locals que es farà aquest dissabte a partir de les 18h. Des de casa i es podrà seguir via la xarxa social Instagram.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt