Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

12-03-2020

El president Torra anuncia una línia de crèdit de 1.000 milions d'euros per millorar la liquiditat de les empreses i mitigar els efectes de la pandèmia del coronavirus

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat avui, en roda de premsa, que el Govern pren “un primer paquet” de mesures d’àmbit econòmic “per mitigar els efectes negatius que té i tindrà la pandèmia del coronavirus al nostre país”. El cap de l’Executiu ha explicat que, a banda de les decisions d’àmbit sanitari que s’estan prenent per combatre la malaltia, el Govern pren aquestes altres mesures “per ajudar les empreses i treballadors en el perjudici que tenen i tindran per la frenada de l’activitat econòmica”.
 
 El cap de l’Executiu ha comparegut aquest matí juntament amb el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, per informar del Pla de mesures per mitigar les conseqüències econòmiques del coronavirus.
 
Quim Torra ha detallat com a primera mesura l’obertura “d’una línia de crèdit de 1.000 milions d’euros per millorar la liquiditat de les empreses”, que es formalitzarà  a través d’entitats financeres amb l’aval de l’Institut Català de Finances (ICF) o d’Avalis de Catalunya. El Govern, mitjançant l’ICF i Avalis, assumirà el 75% del risc creditici de cada operació, i les entitats financeres el 25% restant. Aquest finançament, destinat a pimes, ha d’estar vinculat a noves necessitats de liquiditat i al manteniment de llocs de treball.
 
La voluntat d’aquesta mesura, segons ha explicat també el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, és que “en cas que hi hagi un reducció de l’activitat productiva, les empreses disposin de la liquiditat suficient per tenir capacitat de resistència, amb l’objectiu de mantenir llocs de treball”.
 
Els avals de l’ICF aniran d’1 a 2,5 milions d’euros, mentre que els d’Avalis oscil•laran entre 100.000 euros i 1 milió. El termini per retornar els préstecs serà de 4 anys, incloent-hi un any de carència. S’estima que aquestes mesures de liquiditat podran beneficiar un col•lectiu aproximat d’unes 4.000 empreses a tot Catalunya.
 
El decret també fixa una moratòria fins al setembre en el pagament de l’impost sobre les estades en establiments turístics, que les empreses haurien d’abonar a l’abril. D’aquesta manera es busca mitigar temporalment les despeses que han d’afrontar les empreses del sector, un dels afectats més directament per la crisi del coronavirus.
 
En l’àmbit de la planificació pressupostària, el decret incorpora als supòsits de disposició del Fons de Contingència la situació de crisi sanitària, que fins ara no es preveia a la normativa. El Fons de Contingència es destina a atendre despeses no previstes inicialment en el pressupost, i que puguin sorgir al llarg de l’exercici.
 
“Les causes de disposició del fons estan molt limitades per llei, així que flexibilitzarem la normativa per tal de fer front a les necessitats dels àmbits més afectats, com ara la salut o l’atenció a les persones”, ha remarcat el vicepresident. I ha anunciat també  que el Govern de la Generalitat preveu la posada en marxa d’un segon paquet de mesures econòmiques d’abast més sectorial i específic, que s’aprovarà en els propers dies.
 
Telèfon 061 gratuït
 
El president Torra ha anunciat com a segona mesura que “el telèfon 061 serà gratuït a partir d’ara per ajudar a descongestionar els serveis d’atenció sanitària”. “Necessitem que els hospitals i els CAP puguin funcionar correctament en els casos que cal una atenció presencial”, ha subratllat.
 
 Com a tercera actuació, el cap de l’Executiu ha explicat que “s’impulsaran un paquet de mesures per afavorir el teletreball i la flexibilització interna dels horaris laborals en tots els casos que siguin possible”. El pla preveu mesures de flexibilització com el Teletreball (e-treball) i el treball a distància (flexibilitat locativa) quan sigui necessari, i si no està regulat al conveni, es pactarà i negociarà per fer-lo viable de manera temporal.
 
Així mateix, aquest Pla contempla adoptar, de manera preferent i temporal, mesures de flexibilitat interna negociades entre l’empresa i la representació legal o sindical de les persones treballadores pel que fa a possibles modificacions de la jornada laboral segons els procediments pactats. I, per últim, activar la Comissió de Coordinació del Consell de Relacions Laborals per concertar mesures.
 
En aquesta línia, el conseller El Homrani ha instat l’estat espanyol, durant la roda de premsa, a “posar sobre la taula un permís de treball temporal retribuït per a les persones que han de fer treball de cures amb familiars afectats per les decisions que es prenen per fer front al coronavirus”. “És indispensable”, ha afirmat.
 
“112 per a les empreses”
 
El president ha anunciat com a quarta i última mesura d’aquest primer paquet el “reforçament de l’Oficina de barreres a la internacionalització” que disposa el Departament d’Empresa i Coneixement. “És un 112 per a les empreses”, ha dit Quim Torra, que serveix per a les empreses que tinguin problemes per exportar o importar; es fa un  seguiment de l’evolució dels mercats per part de les 40 Oficines Exteriors; i ajuda a buscar proveïdors alternatius a través del Portal de la Indústria.
 
En aquesta línia, la consellera Chacón ha explicat que estan treballant per fer de pantalla, mitigar i ajudar el màxim possible als efectes per a les empreses catalanes. “Ho hem fet amb la Finestreta Brexit, els aranzels dels EUA i ara també ho estem fent amb les afectacions del Coronavirus. És evident que amb restriccions a la mobilitat i a la concentració de persones, l’economia en pateix conseqüències, però l’objectiu és reduir al màxim aquest impacte”, ha dit.
 
En relació amb l’activitat turística, Chacón ha explicat que “estem treballant conjuntament amb tots els agents del sector turístic per poder completar una campanya acceptable i preparar-nos perquè el 2021 recuperem l’esperit i les xifres de rècord d’aquests darrers anys”. I ha recordat que tenim una cadena de subministrament alimentari de les més sòlides d’Europa, fet que garanteix l’accés als productes de primera necessitat a tota la població.
 
Durant la seva intervenció, Quim Torra  ha manifestat que la pandèmia del coronavirus “ens posa a prova com a Govern, com a societat, com a persones. I ara ha de sortir el millor de cadascú de nosaltres”. I ha afegit: “avui no hi ha colors polítics, no hi ha disputes personals ni tampoc legítims interessos electorals”, sinó que “ens cal solidaritat, responsabilitat, generositat, comprensió i el lideratge social que ja hem sabut  demostrar en moltes ocasions aquest país nostre”.
 
Quim Torra ha recordat que estem en una situació extraordinària que “ens exigirà anar prenent decisions que tindran afectació a la vida dels ciutadans”. “Prendrem totes les decisions que calgui i no ens tremolarà el pols si es tracta de protegir la salut de totes les ciutadanes i ciutadans del país”, ha afirmat. I ha insistit a demanar “comprensió, generositat  i solidaritat i que tothom segueixi les indicacions de les autoritats,  que es basen en les decisions dels nostres experts, dels serveis mèdics, de seguretat i d’emergències”.
 
Videoconferència de presidents
 
El president ha anunciat també durant la sessió informativa que, dissabte vinent, participarà a la videoconferència de presidents convocada pel govern espanyol per parlar sobre el coronavirus, “deixant aparcada temporalment la decisió de no assistir a aquestes reunions multilaterals”.  El cap del govern ha assegurat que “hi participaré amb una actitud solidària i exigent a la vegada”, perquè “volem assistir no de forma passiva sinó activa, i exigir mesures que creiem que poden ser positives per al país”.
 
Quim Torra ha informat també que el Consell Executiu aprovarà dimarts vinent la mesura legal per fer possible que les reunions de Govern es puguin celebrar per videoconferència davant l’eventualitat que algun dels seus membres pugui estar afectat en un futur pel coronavirus.
 

Altres notícies

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt