Dimarts 31 de Març
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-03-2020

Salut confirma 26 casos de coronavirus a Lleida, 20 dels quals van viatjar a Benidorm amb l'Imserso. Entre les persones que han contret la covid-19 a la demarcació, hi ha una persona de Balaguer, a més d'altres municipis

El Departament de Salut eleva a 26 els positius per coronavirus confirmats a les comarques de Lleida, 9 més que la dades facilitades dijous. Del total de casos, 5 persones es troben hospitalitzades a l'Arnau una de les quals a l'UCI. Destaca el fet que dels 26 casos confirmats a la demarcació, 20 són de persones que viatjar amb l'Imserso a Benidorm. Així mateix, 93 es persones es troben en aïllament preventiu al domicili per haver estat en contacte amb alguna de les 56 persones que van participar en aquest viatge. D'altra banda, 57 professionals sanitaris estan sota vigilància a les comarques lleidatanes, alguns en aïllament. Salut té identificades les cadenes de transmissió i la majoria dels 26 contagis s'han produït fora de Lleida.
 
Salut ha confirmat aquest divendres 9 casos nous de coronavirus a la demarcació de Lleida i, d'aquesta manera, ascendeixen a 26 les persones que han contret la covid-19. Del total casos, 5 persones estan hospitalitzades a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, 4 de les quals es troben estables a planta i una persona està ingressada a l'UCI. La resta es troben a casa en aïllament domiciliari. Exceptuant un estudiant de menys de 30 anys, la resta de les persones que han contret el coronavirus a Lleida tenen més de 50 anys i 22 superen els 65.
 
El cap del servei de vigilància epidemiològica i resposta a emergències de Salut Pública a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy, ha destacat que estan identificades totes les cadenes de transmissió i ha posat de relleu que la majoria de casos són importats a les comarques de Lleida.
 
Del total dels 26 casos confirmats, 20 són de persones que van participar en un viatge de l'Imserso a Benidorm. Així mateix, unes altres 93 persones es troben en aïllament domiciliari per haver estat en contacte amb alguna de les 56 persones que va participar en el viatge. Godoy ha expressat una certa preocupació per les cadenes de transmissió que es podrien generar a partir de la vintena de casos importats de Benidorm i, en aquest sentit, ha fet una crida a les persones que haguessin pogut estar-hi en contacte a autoaïllar-se preventivament.
 
Pel que fa a la resta de casos, un és importat de Barcelona per haver estat en contacte amb una persona provinent de Polònia amb coronavirus, altres dos es van contagiar a Madrid, mentre una altra persona en un altre viatge de l'Imserso, tot i que no n'han concretat la destinació.
 
Salut ha informat que, entre les persones que han contret la covid-19 a la demarcació, hi ha diverses persones de la ciutat de Lleida, una de la Seu d'Urgell i una de Balaguer, a més d'altres municipis propers a la capital del Segrià. D'altra banda, des del departament han explicat que hi ha 57 professionals sanitaris en vigilància, alguns dels quals en aïllament domiciliari.
 
El gerent de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha exposat que amb el pla de contingència que s'ha començat a aplicar s'han restringit l'accés als hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida a un acompanyant per pacient. També s'han alliberat el major nombre possible de llits per poder acollir possibles nous casos i, en el cas dels quiròfans, s'han reprogramat les cirurgies no urgents. A la vegada, s'han previst més espais en aquests dos hospitals espais per si fos necessari. També s'ha modificat l'organització dels professionals en diferents torns. Malgrat aquestes mesures, es manté la continuïtat assistencial "en tot moment" i es garanteixen la medicina externa, les urgències i l'UCI, ha remarcat Sentís.
 
Pla de contingència a l'Arnau i al Santa Maria
 
El gerent de l'ICS a Lleida ha dit que en aquests moments no es planteja la possibilitat de sol•licitar la col•laboració de clíniques privades perquè puguin assumir algunes de les persones amb coronavirus a les seves instal•lacions. Pere Godoy ha indicat que les dades a Lleida són ara mateix "tranquil•litzadores" pel fet que s'han pogut determinar totes les cadenes de transmissió dels 26 positius confirmats. Per això, ha dit que el més important és evitar que puguin donar-se cadenes autòctones, és a dir, que no tinguin un origen importat, un fet que podria elevar la xifra de casos.
Altrament, el gerent de l'ICS a Lleida, ha assegurat que, ara per ara, no es dona una situació de col•lapse al laboratori de microbiologia de l'Arnau de Vilanova per tal de poder analitzar les mostres que li arriben de possibles casos. Tot i això, Godoy ha indicat que, en aquests moments, es poden donar el resultat cas a cas –en un termini d'unes 24 hores- però no ha descartat que la situació pugui variar en els pròxims dies en cas que s'incrementin els positius. Per això, ha demanat que se segueixin les mesures imposades per tal d'evitar que puguin produir-se noves transmissions.
Crida a la responsabilitat i a evitar desplaçaments i contactes innecessaris
El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, ha fet una crida a la responsabilitat i ha demanat a la ciutadania que s'evitin els desplaçaments i els contactes amb altres persones si no són imprescindibles. Així, ha demanat que es compleixen les diferents mesures i recomanacions establertes pel Govern amb l'objectiu d'evitar la propagació de la malaltia. "Un desplaçament de menys és un pas més per vèncer la covid-19", ha sentenciat.
Diversos sanitaris del Sant Hospital, confinats per un primer cas positiu a la Seu
La confirmació d'un cas de coronavirus en un pacient del Sant Hospital de la Seu d'Urgell, el primer a l'àmbit territorial de l'Alt Pirineu i Aran, ha obligat a confinar al seu domicili un petit grup d'entre cinc i deu professionals sanitaris d'aquest equipament. La persona infectada és un home d'uns 80 anys i veí de l'Alt Urgell, el qual es va detectar aquest dijous a la tarda nit i ara es troba ingressat a l'Hospital Arnau de Vilanova per una malaltia associada. A més, un parell de contactes del seu entorn familiar també es troben aïllats i sota vigilància epidemiològica.
 
L'alcalde de la Seu d'Urgell i president de la Fundació Sant Hospital, Jordi Fàbrega, ha explicat que aquest fet no està afectant l'activitat de l'equipament sanitari, ja que s'han fet les modificacions pertinents pel que fa a l'organització del personal. A més, ha assegurat que els professionals de la salut que estan confinats es troben bé i no presenten cap símptoma, fins i tot algun d'ells continua fent tasques de suport al centre hospitalari de forma telemàtica. Finalment, pel que fa a l'afectat, que suposadament es va contagiar en un viatge de l'Imserso, l'alcalde de la capital alturgellenca ha explicat que la seva salut evoluciona favorablement.
 
Salut recorda les mesures preventives d’higiene genèriques a seguir de protecció individual enfront de malalties respiratòries:
 
•      Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn.
 
•      Evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts.
 
•      Mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
 
•      Tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida.
 
•      Evitar de compartir menjar o estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.
 
•      No s’han de prendre precaucions especials amb els animals a l’Estat, ni amb els aliments, per evitar aquesta infecció.
 
En cas de qualsevol dubte, cal trucar al 061 Salut Respon o consultar el webCanal Salut.Així mateix, el sistema de salut de Catalunya ha elaborat un testcom a nova eina que permet, de manera molt ràpida i senzilla, conèixer si es compleixen els criteris d’infecció per coronavirus, i si cal trucar o no al 061.
 
 
 
 

Altres notícies

»Un total de 26 persones, 21 d'elles positives, estan aïllades a la residència Comtes d'Urgell de Balaguer a causa d'un brot de coronavirus. La Paeria ha sol·licitat a la Subdelegació del Govern una desinfecció interior de la residencia

»Aquest dimarts a les 9h i a les 20h recuperem un dels programes de la temporada del programa Va de Llibres de Ràdio Balaguer amb una entrevista a l'escriptor David Marín que ens parlarà de la novel·la Appletown

»La Paeria de Balaguer emet un comunicat per informar a la ciutadania després de les informacions aparegudes a les xarxes referents a un brot de coronavirus a la Residència Comtes d'Urgell

»La Paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap emplaça a la ciutadania a ser responsables i seguir el confinament. A Balaguer són 57 els afectats i cal ser prudents per evitar un major contagi.  

»60 persones s'inscriuen a la Xarxa de Voluntariats de Balaguer. La Xarxa ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense i al CAP de Balaguer. 

»El CEI de Balaguer posa a disposició d'empreses, autònoms i comerç en general, l'adreça info_cei@balaguer.cat per resoldre els dubtes relacionats amb les ajudes i mesures per la situació actual per la pandèmia de la COVID-19.

»La balaguerina Susanna Nieto, penja a les xarxes una nova cançó anomenada Ángeles, un tema que dedica a totes les persones que cada dia surten a treballar per salvar vides,  tot i posar en joc la seva pròpia pel coronavirus. 

»L'associació de joves de Balaguer estrena el festival Confina-J amb tres hores de música a través d'Instagram. La intenció de l'entitat és allargar la iniciativa mentre duri el confinament

»Salut confirma que en les últimes hores han mort 4 persones amb coronavirus a la demarcació de Lleida. D'altra banda 71 persones han donat positiu a l’àrea bàsica de Balaguer des de l’inici de la pandèmia segons recull el nou mapa d’anàlisi de dades

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense. L'equip d'Obres i Serveis i el de Jardineria segueixen amb els treballs de desinfecció diaris a la ciutat.

»La ciutat de Balaguer celebra aquest dissabte el tercer mercat dels dissabtes amb parades només d'alimentació per les mesures de preventives de protecció pel coronavirus

»L'associació de joves de Balaguer organitza Confina-J, un festival musical d'artistes locals que es farà aquest dissabte a partir de les 18h. Des de casa i es podrà seguir via la xarxa social Instagram.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt