Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

15-03-2020

Les policies faran controls en espais públics i transports per garantir la limitació de moviments . El Ministeri de l'Interior emet una ordre per a garantir una

 
El Ministeri de l'Interior ha emès una ordre per establir una "acció concertada" dels diversos cossos policials, un cop el Consell de Ministres va aprovar el decret d'estat d'alarma pel coronavirus, que inclou que els Mossos d'Esquadra i les policies locals quedin sota les seves ordres. L'ordre també inclou el personal de seguretat privada. En l'ordre, el ministre Fernando Grande-Marlaska estableix que els cossos policials faran "dispositius de seguretat, fixos i mòbils", a les vies i espais públics i a la xarxa de transport per "assegurar el compliment de les mesures limitatives de la llibertat ambulatòria". A més, l'ordre avisa que els ciutadans que incompleixin o es resisteixin a ordres de l'autoritat podran ser sancionats.
Segons informa el Ministeri de l'Interior a través d'un comunicat, aquests dispositius de seguretat es faran particularment "en aquells llocs o franges horàries que específicament es puguin veure afectats per les restriccions que s'acorden".
 
L'ordre recull que caldrà tenir en compte "en tot cas" la necessitat de garantir que els ciutadans "puguin accedir al seu lloc de treball i als serveis bàsics en cas necessari", així com "permetre la mobilitat del personal d'entitats dedicades a la prestació de serveis essencials o al proveïment i distribució de béns i serveis de primera necessitat".
 
El decret d'estat d'alarma que ha aprovat el govern espanyol estableix que els ciutadans només podran circular per les vies d'ús públic per comprar aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; assistència a centres sanitaris; desplaçament al lloc de treball; retorn al lloc de residència habitual; assistència i cura de grans, petits, dependents i persones amb discapacitat; desplaçament a entitats financeres o d'assegurances, o per causa de força major.
 
La resolució aprovada pel Ministeri de l'Interior mantindrà la seva vigència mentre la tingui el decret d'estat d'alarma i té com a destinataris tots els cossos policials, i també el personal de les empreses de seguretat privada. Tots ells queden sota les ordres de Grande-Marlaska per a "la protecció de persones, béns i llocs", i amb l'objectiu de garantir una "acció concertada". En la resolució s'imparteixen "criteris comuns d'actuació" per tal que treballin de forma "coordinada sota el comandament del ministre de l'Interior".
 
Així, la resolució afirma que "la ciutadania té el deure cívic de col•laborar i no obstaculitzar la tasca dels agents de l'autoritat en l'exercici de les seves funcions" i adverteix que "l'incompliment o la resistència a les ordres de l'autoritat competent serà sancionat segons el que disposen les lleis".
 
"Proporcionalitat i necessitat"
 
En qualsevol cas, l'ordre del Ministeri remarca que les mesures s'han d'aplicar d'acord amb els principis de "proporcionalitat i necessitat", amb l'objectiu de "protegir la salut i la seguretat dels ciutadania i contenir la progressió de la malaltia".
 
El Ministeri remarca que en tots els dispositius de seguretat "es potenciarà la col•laboració i coordinació entre cossos policials amb competència en cada àmbit territorial", així com la col•laboració del personal de seguretat privada que presti servei a les instal•lacions i serveis afectats.
 
Centre de Coordinació Operativa
 
El Ministeri de l'Interior constituirà un Centre de Coordinació Operativa per assegurar una "transmissió permanent i contínua d'informació" amb les forces de seguretat per a la difusió d'ordres i directrius d'actuació i per a la recepció i seguiment de novetats.
 
Suport a professionals sanitaris
 
L'ordre també posa a disposició de les autoritats i dels professionals sanitaris els cossos policials per "auxiliar institucions i professionals" en les situacions que sigui necessari per poder prestar assistència mèdica urgent. De fet, es reforçaran les mesures policials de seguretat per garantir el funcionament dels centres sanitaris, i també a establiments que elaboren, emmagatzemen i distribueixen productes farmacèutics i sanitaris. A més, quan calgui també es donarà suport als desplaçaments de serveis sanitaris o d'emergències.
 
Subministrament d'aliments
 
A més, els cossos policials també hauran de prestar suport a les mesures destinades a garantir el subministrament d'aliments i d'altres béns i serveis, i es reforçaran mesures per garantir el funcionament d'infraestructures crítiques. També es faran tasques per garantir el tancament de l'activitat comercial i actes de culte.
 
Finalment, l'ordre també preveu un apartat per a la protecció de la salut dels agents i garanteix que "s'observaran en tot cas les recomanacions i instruccions impartides per les autoritats sanitàries" per a la prevenció del coronavirus.
 
D'altra banda els Mossos d'Esquadra han clausurat aquesta nit 238 locals d'oci nocturn després que el Govern obligués al seu tancament per contenir la propagació del coronavirus. Les actuacions s'han concentrat especialment a l'àrea metropolitana de Barcelona, les comarques de Ponent i de Girona. Concretament, a la regió policial de Barcelona s'han tancat 209 locals; a la regió metropolitana sud, 10, i a la nord,5. A la regió policial de Girona s'han tancat 2 establiments d'oci nocturn, 4 al Pirineu Occidental, 7 a Ponent i 1 al Camp de Tarragona. Paral·lelament la policia catalana ha aixecat 7 actes, 2 a la regió metropolitana nord i 5 a la sud.

 

Els Mossos d'Esquadra han recordat a través de les xarxes socials que "només amb el compromís i la responsabilitat de tothom podrem contenir el coronavirus".


 

Altres notícies

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt