Diumenge 05 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-03-2020

Catalunya engega el primer assaig clínic per tractar el coronavirus a Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha encapçalat aquest matí l’explicació dels detalls del primer assaig clínic que s’ha engegat a Catalunya per tractar el coronavirus. A grans trets, aquesta iniciativa fruit de la recerca té, com a objectiu principal, reduir el contagi i aturar la propagació del virus.

En concret, l’assaig consisteix a indicar un medicament antiretroviral a persones positives en coronavirus i un altre als seus contactes. D’aquesta manera, el primer medicament vol reduir el nombre de dies durant els quals la persona infectada té carrega viral, mentre que de l’altre medicament s’espera que eviti el desenvolupament de la malaltia en els seus contactes. Així, per aquesta doble via, s’intentarà frenar la cadena de transmissió, tenint en compte que, hores d’ara, s’estima que una persona amb coronavirus pot arribar a contagiar-ne altres tres.

Alba Vergés ha remarcat que l’àmbit de la recerca també té un paper cabdal en aquesta situació. “La prevenció segueix sent la millor eina, la més eficaç, i té una vessant científica amb persones que estan treballant des de fa dies i que esperem doni resultats aviat”, ha dit la titular de Salut. “D’aquest assaig clínic esperem resultats que arribin a tothom. Demano la màxima col·laboració de les persones contactades pels investigadors a participar en ell”, ha afegit.

Segons Vergés, les conclusions d’aquest assaig serviran per prendre decisions assistencials i per reduir el contagi, pel qual cal actuar en tres fronts: reduir el nombre de contactes -quedant-se a casa-; reduir l’eficàcia de la transmissió del virus -seguint les mesures d’higiene i de distància indicades-; i reduir la durada de la infecciositat. “És en aquest darrer punt on s’encamina aquest assaig i és una molt bona notícia que l’iniciem i ja es desplegui” a dos territoris concrets del país: la conca d’Òdena, i la zona metropolitana nord de Barcelona. 

En aquest assaig clínic, que d’entrada es provarà amb prop de 3.000 persones entre casos positius i contactes i del qual s’espera tenir resultats d’aquí a 21 dies, hi participen conjuntament el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida de l’Hospital Germans Trias i laboratoris farmacèutics. L’assaig té base científica sòlida, està coordinat per professionals assistencials i de salut pública als territoris; d’ell es farà una anàlisi transparent de les dades, i d’ell s’espera que aporti llum a estratègies que s’estan seguint arreu del món.

En aquest sentit, també s’ha informat que Catalunya està establint un consorci per desplegar estratègies similars de prevenció a altres països i la Fundació Bill & Melinda Gates ha ofert el seu suport des d’un punt de vista econòmic.

Per últim, la consellera Vergés ha reiterat l’agraïment a tot el sistema de salut de Catalunya, als equips investigadors de l’Hospital Germans Trias, així com a la resta de professionals de la recerca per intentar, a mig termini, posar llum a la situació actual. “Reiterem que, per combatre-la, treballem des de la vessant assistencial i de salut pública, però també recolzats en la recerca”.


Altres notícies

»Balaguer suspèn els actes de la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER', que s'havia de fer aquest dissabte 4 de juliol a la ciutat. Ho fa en coherència amb la declaració de confinament del Segrià.

»Òmnium suspèn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisió s'ha pres a causa del confinament de la comarca del Segrià, donat que molts dels voluntaris són d'aquesta comarca. 

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farà a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.

»Obertura del Monestir de Sta Maria de les Franqueses aquest diumenge dia 5 de juliol

»ERC a Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a persones i famílies amb necessitats tot i que, ara per ara, no la inclou en el pressupost d'enguany.

»Les piscines municipals de Balaguer acolliran el cap de setmana dels dies 11 i 12 de juliol la 27a edició del Mulla't per l'esclerosi múltiple. Tota la recaptació d'aquells dies es destinaran a la Fundació Esclerosi Múltiple.

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt