Dijous 09 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-03-2020

Catalunya engega el primer assaig clínic per tractar el coronavirus a Catalunya

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha encapçalat aquest matí l’explicació dels detalls del primer assaig clínic que s’ha engegat a Catalunya per tractar el coronavirus. A grans trets, aquesta iniciativa fruit de la recerca té, com a objectiu principal, reduir el contagi i aturar la propagació del virus.

En concret, l’assaig consisteix a indicar un medicament antiretroviral a persones positives en coronavirus i un altre als seus contactes. D’aquesta manera, el primer medicament vol reduir el nombre de dies durant els quals la persona infectada té carrega viral, mentre que de l’altre medicament s’espera que eviti el desenvolupament de la malaltia en els seus contactes. Així, per aquesta doble via, s’intentarà frenar la cadena de transmissió, tenint en compte que, hores d’ara, s’estima que una persona amb coronavirus pot arribar a contagiar-ne altres tres.

Alba Vergés ha remarcat que l’àmbit de la recerca també té un paper cabdal en aquesta situació. “La prevenció segueix sent la millor eina, la més eficaç, i té una vessant científica amb persones que estan treballant des de fa dies i que esperem doni resultats aviat”, ha dit la titular de Salut. “D’aquest assaig clínic esperem resultats que arribin a tothom. Demano la màxima col·laboració de les persones contactades pels investigadors a participar en ell”, ha afegit.

Segons Vergés, les conclusions d’aquest assaig serviran per prendre decisions assistencials i per reduir el contagi, pel qual cal actuar en tres fronts: reduir el nombre de contactes -quedant-se a casa-; reduir l’eficàcia de la transmissió del virus -seguint les mesures d’higiene i de distància indicades-; i reduir la durada de la infecciositat. “És en aquest darrer punt on s’encamina aquest assaig i és una molt bona notícia que l’iniciem i ja es desplegui” a dos territoris concrets del país: la conca d’Òdena, i la zona metropolitana nord de Barcelona. 

En aquest assaig clínic, que d’entrada es provarà amb prop de 3.000 persones entre casos positius i contactes i del qual s’espera tenir resultats d’aquí a 21 dies, hi participen conjuntament el Departament de Salut, l’Institut Català de la Salut, investigadors de la Fundació Lluita contra la Sida de l’Hospital Germans Trias i laboratoris farmacèutics. L’assaig té base científica sòlida, està coordinat per professionals assistencials i de salut pública als territoris; d’ell es farà una anàlisi transparent de les dades, i d’ell s’espera que aporti llum a estratègies que s’estan seguint arreu del món.

En aquest sentit, també s’ha informat que Catalunya està establint un consorci per desplegar estratègies similars de prevenció a altres països i la Fundació Bill & Melinda Gates ha ofert el seu suport des d’un punt de vista econòmic.

Per últim, la consellera Vergés ha reiterat l’agraïment a tot el sistema de salut de Catalunya, als equips investigadors de l’Hospital Germans Trias, així com a la resta de professionals de la recerca per intentar, a mig termini, posar llum a la situació actual. “Reiterem que, per combatre-la, treballem des de la vessant assistencial i de salut pública, però també recolzats en la recerca”.


Altres notícies

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»El paer en cap de Balaguer qualifica 'd'improvisació i de no saber ben bé cap a on cal anar' l'anunci fet aquest matí per Pedro Sánchez, que ha confirmat que el pròxim dilluns retornaran a la feina els treballadors de serveis no essencials

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball

»La Paeria de Balaguer ha comprat 15.000 mascaretes per continuar garantint la seguretat de les persones que treballen en serveis essencials. D'altra banda, s'intensificaran els controls a la ciutat per part de la Guàrdia Urbana

»Avui és el darrer dia per contribuir en la campanya Lletres Solidàries una iniciativa de la llibreria L'Argonauta de Balaguer. De moment s'han recollit 400 euros.

»Els Serveis Socials de la Noguera organitzen del 14 al 21 d'abril una campanya de recollida d'aliments per fer front a l'augment de sol·licituds d'ajuda al Banc dels aliments de la Noguera, en motiu de la situació actual. 

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball.

»Una alumna de 9 anys de l'Escola de Música de Balaguer crea un rap pel coronavirus 'Fora coronavirus'.

»El sector del comerç de Balaguer demana a la Paeria que faci un gest i allargui els terminis de pagament d'impostos i taxes com l'aigua o les escombraries.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre ‘Les flors perdudes de l’Alice Hart’, de Holly Ringland. Empúries, 2019

»Aquesta tarda a les 18.10 TVE2 emet el documental 'Les bruixes porten dol', una part del qual està gravat a Balaguer. Al llarg de 60 minuts es fa el recorregut i la reflexió històrica i actualitzada del fenomen de la bruixeria a Catalunya. 

»Balaguer se suma a la campanya 'Establiment segur contra la violència masclista'. Des de la Paeria de Balaguer s'ha contactat amb diferents comerços de la ciutat per tirar endavant la iniciativa


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt