Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-03-2020

Els psicòlegs avisen ‘El pitjor que podem fer és estar connectats les 24 hores amb el tema del coronavirus' . Aconsellen fixar una rutina, mantenir-se actius tot i el confinament, i recórrer a activitats creatives i imaginatives

Establir una rutina i uns horaris, mantenir-se actius tot i estar confinats, i evitar la sobreinformació. Aquests són alguns consells que donen els psicòlegs per fer front a la crisi del coronavirus, una situació d'incertesa que genera por, angoixa i tristesa en molts ciutadans. Els professionals expliquen que aquests són sentiments normals en un moment d'excepcionalitat com l'actual, però que cal evitar que desemboquin en malestar i en la pèrdua del control emocional d'un mateix. "Hem d'estar preocupats, però hem d'evitar alarmar-nos excessivament", subratlla a l'ACN el psicòleg clínic Jaume Descarrega. Les 'fake news' no hi ajuden i, per això, els professionals recomanen consultar només canals d'informació oficials o contrastats.


"El pitjor que podem fer és estar connectats les 24 hores amb el tema del coronavirus", resumeix Jaume Descarrega, que també és professor associat del Departament de Psicologia de la URV i membre de la Junta del Col•legi de Psicòlegs de Catalunya. Estar tot el dia connectats, segons els psicòlegs, no ens farà estar millor informats i, per contra, augmentarà la nostra angoixa. Tot i això, els professionals sí que recomanen aprofitar les xarxes per mantenir la comunicació telemàtica amb altres persones.

A l'hora d'estar-se a casa el factor clau és l'organització del dia a dia a nivell familiar i mantenir uns ritmes i horaris. "Els adults hem de fer teletreball si és possible i els nens i adolescents fer deures i activitats. És important tenir rutines que mantinguin l'equilibri psicosocial per seguir funcionant", assenyala Descarrega. I davant la monotonia, es recepta creativitat i imaginació, aprofitar per fer allò que trobem a faltar en el nostre dia a dia, i per dedicar estones a activitat física, i a tècniques de relaxació i de respiració, per exemple.

La psicòloga Ana Gutiérrez, membre de la Junta Rectora de la Delegació Territorial de Tarragona del Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya, subratlla que tothom té la capacitat de donar-li la volta a les pors i angoixes, i recórrer a les fortaleses que té. "Si hem d'estar a casa, fem coses útils i, quan l'angoixa aparegui, pensem quina cosa d'utilitat puc fer per pal•liar aquestes emocions que, d'altra banda, són normals", apunta.

Gutiérrez destaca que cal afrontar el confinament com un repte i no tant com una amenaça o una imposició. "És important saber que, quedant-nos a casa, estem contribuint a una cosa positiva que ens ajuda a tots", subratlla. A més, la psicòloga apel•la a "estar els uns pels altres", a comunicar-se i a extreure'n, de tot plegat, "alguna cosa de profit i un aprenentatge".

Davant d'aquesta crisi, el Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya ha publicat una guia amb recomanacions de gestió psicològica durant quarantenes per malalties infeccioses. L'objectiu, assenyala la institució, és evitar que la por es converteixi en un "fenomen viral" que interfereixi en la situació sanitària i fer més tolerable el confinament.

Un dels aspectes en el qual s'incideix més és en la gestió de la informació, tant individual com respecte a tercers. En el cas de les persones que tenen infants a càrrecs, per exemple, es recomana mantenir-los ben informats, amb explicacions entenedores i adaptades al seu nivell de comprensió, però no mentir-los. També, evitar tant l'alarmisme com la minimització.

Per tal d'ajudar a la població, el col•lectiu ha engegat iniciatives solidàries per proporcionar ajuda professional a distància. La Delegació de Tarragona del Col•legi Oficial de Psicologia de Catalunya, per exemple, comparteix cada dia a través de les xarxes un consell per afrontar aquesta situació excepcional. Els darrers dies les consultes als professionals de la psicologia han crescut i s'han estès les atencions telemàtiques.
 


Altres notícies

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt