Dimarts 31 de Març
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-03-2020

La consellera Budó insta el Ministre de Sanitat a ‘aclarir les actuacions de les forces policials estatals, requisant material sanitari destinat als hospitals catalans'

El Govern de la Generalitat ha comparegut en roda premsa per informar de les darreres novetats en relació a la lluita contra el COVID-19 i de les mesures que està prenent l’Executiu català per pal·liar els seus efectes. La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller de l’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han reiterat la petició als catalans i les catalanes que no surtin de casa si no és per una raó de necessitat.

Davant aquesta situació d’excepcionalitat, la consellera Budó ha manifestat la seva preocupació “per les notícies que ens arriben de l’actuació de les forces policials estatals. Estan requisant material sanitari destinat als hospitals catalans”. Per això, ha instat al Ministre de Sanitat aclarir aquestes informacions i que “informi a la ciutadania de quines requises s’estan efectuant, on va aquest material i de quina manera serà distribuït”.

Seguint en la línia de les peticions que s’han fet a l’Estat espanyol des del Govern de Catalunya, Budó ha lamentat la manca de resposta del president Sánchez a la carta del president Torra davant la petició de confinament obligatori. I ha insistit en la necessitat que “autoritzi el confinament total de Catalunya. Només així serem efectius. I la lluita serà efectiva i ràpida per fer front a aquesta pandèmia. Cada hora perduda en aquest sentit és una hora perduda en la lluita contra el coronavirus. I, el pitjor de tot, més infectats i més hospitalitzats”.

El Govern és conscient que aquesta crisi sanitària tindrà un efecte més negatiu en les persones vulnerables, per això el Departament de Territori establirà una moratòria universal en el pagament dels lloguers dels residents en habitatges del parc públic de la Generalitat gestionats per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. La consellera Budó ha informat que “s’està estudiant l’abast i la forma d’aplicar la mesura de manera immediata. Farem una moratòria universal i, passada aquesta crisi, ho prorratejarem en els rebuts, però analitzant situacions de vulnerabilitat sobrevinguda en que haguem de prendre mesures addicionals. Estem parlant de 23.500 habitatges i els seus rebuts, uns 4 milions d’euros mensuals”.

La consellera Budó també ha anunciat que s’estan reorganitzat els diferents serveis per poder garantir l’atenció a les dones en situació de violència masclista durant els dies que duri el confinament per emergència sanitària. “Ho fem amb l’objectiu que no hagi cap dona desatesa, malgrat les dificultats de mobilitat i atenció personalitzada. Es facilitarà l’accés telefònic i telemàtic perquè, malgrat que els serveis han alterat el seu funcionament pel que fa a la presencialitat, també puguin ser ateses per una persona professional quan la situació ho requereixi”. Budó ha recordat que el servei telefònic 900.900.120, gestionat directament per l’Institut Català de les Dones, garanteix l’atenció en qualsevol moment del dia i de l’hora. I el correu electrònic 900900120@gencat.cat està habilitat per rebre les alertes.

 

La portaveu del Govern també ha informat de la situació del transport públic. “S’ha detectat una disminució entre el 70% i el 95% de la demanda en funció de les línies i de la franja horària. Avui, el Govern presta un servei de transport públic que va d’una forquilla d’entre el 40% i el 100% de l’oferta, en funció de les hores i de les línies de transport”, ha explicat Budó.

En referència  a les mesures anunciades ahir per l’Estat espanyol per fer front als efectes del coronavirus, la portaveu del Govern ha celebrat la iniciativa que “estem estudiant”. En aquest sentit a apuntat que “hem detectat en la moratòria del pagament de les hipoteques que no preveu cap mesura en l’àmbit del lloguer, com sí ho hem fet des del Govern de Catalunya. És un principal problema dels desnonaments” i sobre les mesures de recolzament als autònoms, “la principal associació d'autònoms de l'Estat (ATA) considera insuficient la mesura. El seu president, de fet, ha demanat que se suspengui el pagament de la quota de tots els autònoms”.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch ha informat que “en les darreres 24 hores els Mossos d’Esquadra han dut a terme  3.252 identificacions a persones, 237 identificacions a vehicles, s’han aixecat 485 actes de denúncia a persones i 6 a establiments comercials. S’ha ordenat el tancament a 11 locals”. Pel que fa a la mobilitat, Buch ha afegit que “fins avui a les 11h, s’ha registrat una disminució del trànsit a l’anella de BCN del 51% de sortida i del 54% d’entrada”.

El titular d’Interior ha aprofitat per recordar la importància de deixar el 112 només per a emergències ja que “5 de cada 10 trucades que ha rebut el telèfon 112 han estat per a fer consultes”.

Pel que fa a la petició de confinament enviada al govern espanyol, Buch ha dit que “estem a l'espera de resposta pel que fa als dos confinaments: poder aixecar el perimetral de la Conca d’Òdena i fer confinament als domicilis”. “Reclamem, un cop més que se’ns autoritzi a fer el confinament i poder aclarir a la ciutadania tots els dubtes que tenen i actuar amb més força contra el COVID-19. El Reial Decret genera molta confusió”, ha afegit.

El conseller ha recordat que “no és un confinament d’ideologies ni de fronteres, el Govern català el va proposar per la seguretat de tots els catalans amb l’objectiu que hem perseguit des del primer dia: la no propagació del virus”.

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha avançat que, conjuntament  amb el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha enviat una carta a les patronals de Catalunya per vehicular tota les demandes de solidaritat que els hi arriba de diferents empreses. “Aquesta solidaritat l’hem de sistematitzar: si tenen material o ajuda a la disposició del sistema de salut, ho vehicularem per com fer la recepció i, sobretot, per com posar-la a disposició dels nostres professionals i centres”.

La consellera Vergés ha reiterat també la seva queixa sobre les comandes de material sanitari aturades a empreses i incautades a hospitals sota el pretext de centralitzar la compra des de Madrid. “Davant una crisi com aquesta, centralitzar és la pitjor decisió: cal deixar treballar als centres i descentralitzar, com ho volem nosaltres”, ha lamentat la consellera després de posar com a exemple que hi hagi unes 4.000 mascaretes aturades que tenien l’Hospital d’Igualada com a destinació.

Per últim, la titular de Salut ha insistit una vegada més en demanar al Govern espanyol que autoritzi  el confinament generalitzat de tot Catalunya. “No entenem que, en moments de crisi, quan el temps importa, es puguin retardar decisions que es prenen a Catalunya i en favor de la ciutadania del país. No té cap mena de rigor científic ni de sentit aturar una resolució en aquest sentit, firmada conjuntament amb el conseller d’Interior”.

La titular de Salut ha recordat que el confinament generalitzat  de Catalunya és una recomanació que va fer el PROCICAT i ha recalcat que és “una de les millors formes de lluitar contra el coronavirus, que els ciutadans es quedin a casa”.


Altres notícies

»Aquest dimarts a les 9h i a les 20h recuperem un dels programes de la temporada del programa Va de Llibres de Ràdio Balaguer amb una entrevista a l'escriptor David Marín que ens parlarà de la novel·la Appletown

»La Paeria de Balaguer emet un comunicat per informar a la ciutadania després de les informacions aparegudes a les xarxes referents a un brot de coronavirus a la Residència Comtes d'Urgell

»La Paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap emplaça a la ciutadania a ser responsables i seguir el confinament. A Balaguer són 57 els afectats i cal ser prudents per evitar un major contagi.  

»60 persones s'inscriuen a la Xarxa de Voluntariats de Balaguer. La Xarxa ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense i al CAP de Balaguer. 

»El CEI de Balaguer posa a disposició d'empreses, autònoms i comerç en general, l'adreça info_cei@balaguer.cat per resoldre els dubtes relacionats amb les ajudes i mesures per la situació actual per la pandèmia de la COVID-19.

»La balaguerina Susanna Nieto, penja a les xarxes una nova cançó anomenada Ángeles, un tema que dedica a totes les persones que cada dia surten a treballar per salvar vides,  tot i posar en joc la seva pròpia pel coronavirus. 

»L'associació de joves de Balaguer estrena el festival Confina-J amb tres hores de música a través d'Instagram. La intenció de l'entitat és allargar la iniciativa mentre duri el confinament

»Salut confirma que en les últimes hores han mort 4 persones amb coronavirus a la demarcació de Lleida. D'altra banda 71 persones han donat positiu a l’àrea bàsica de Balaguer des de l’inici de la pandèmia segons recull el nou mapa d’anàlisi de dades

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ja ha repartit més de 280 bates a les residències que s'havien quedat sense. L'equip d'Obres i Serveis i el de Jardineria segueixen amb els treballs de desinfecció diaris a la ciutat.

»La ciutat de Balaguer celebra aquest dissabte el tercer mercat dels dissabtes amb parades només d'alimentació per les mesures de preventives de protecció pel coronavirus

»L'associació de joves de Balaguer organitza Confina-J, un festival musical d'artistes locals que es farà aquest dissabte a partir de les 18h. Des de casa i es podrà seguir via la xarxa social Instagram.

»El paer en cap de Balaguer ha fet avui a Ràdio Balaguer un repàs d'alguns dels temes que preocupen a la ciutat per la situació de la pandèmia de la COVID-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt