Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

19-03-2020

La Diputació de Lleida dicta un paquet de mesures per garantir la liquiditat dels ajuntaments. L'ens també amplia fins al 21 de maig el termini per pagar l'impost municipal de vehicles a l'Organisme de Recaptació. 

La Diputació de Lleida ha anunciat un paquet de mesures urgents i extraordinàries de caire econòmic per garantir la liquiditat dels ajuntaments i facilitar que puguin fer front a les despeses extraordinàries originades pels esforços que els municipis lleidatans estan fent davant l'emergència del coronavirus. L'ens ha acordat augmentar els ajuts a les llars d'infants previstos al pressupost 2020, i incrementar en 800.000 euros els ajuts als ajuntaments per fer front a les despeses corrents que ocasionin les actuacions per evitar la propagació de la covid-19. Altrament, allarga fins al 21 de maig el termini perquè la ciutadania pagui en període voluntari l'impost de vehicles dels municipis que el tenen delegat a l'Organisme de Recaptació. 

El president de la Diputació, Joan Talarn, i el vicepresident Jordi Latorre han comunicat aquest dijous les mesures adoptades a tots els ajuntaments de la demarcació. Segons han explicat, la voluntat és garantir que els ajuntaments i les empreses privades que presten els seus serveis i subministren als ens locals disposin de la liquiditat econòmica suficient per fer front amb garanties a la crisi sanitària i limitar l'impacte d'una posterior crisi econòmica derivada de l'actual situació.

Una de les primeres mesures anunciades és l'increment dels ajuts per a llars d'infants, un dels serveis municipals temporalment tancats però que continuen sent bàsics des de l'òptica de la cohesió social als municipis. En aquest sentit, la Diputació de Lleida havia previst als pressupostos per al 2020 la corresponent partida per tal de destinar una ajuda de 875 euros per alumne a cada municipi que presti aquest servei. Ara, però, aquesta quantitat s'ampliarà a 1.000 euros per alumne.

Així mateix, s’incrementarà en 800.000 euros la partida destinada a ajudar a fer front a les despeses ordinàries dels propis ajuntaments. La partida actual és d'1 milió d'euros. El govern de la Diputació de Lleida considera que totes les alcaldies han de sufragar en aquests dies despeses derivades de la situació d'emergència causada per coronavirus, i amb aquest increment dels ajuts es pretén "tranquil•litzar" les alcaldies, donant el missatge que "les empreses privades a les quals hagin de recórrer per aquesta emergència tenen garantit el cobrament dels seus serveis".

D'altra banda, des de l'Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs (OAGRTL) de la Diputació de Lleida es facilitarà l'ampliació dels terminis per tal que la ciutadania pugui pagar en període de recaptació voluntària els impostos i taxes municipals sense que això suposi endarrerir ni disminuir les bestretes als ajuntaments. En l'actualitat, el període de recaptació voluntària de l'impost sobre vehicles de tracció mecànica finalitzava el dia 30 de març, però ja s'ha signat el decret per mitjà del qual el termini s'amplia fins al 21 de maig.

Per fer possible el manteniment de la capacitat financera dels municipis, la Diputació de Lleida manté el sistema de bestretes reintegrables als ajuntaments, fins i tot la derivada de la recaptació de l'impost de vehicles, i preveu la possibilitat d'incrementar-ne la quantia corresponent en casos d'extraordinària necessitat d'alguns ajuntaments.

Aquestes mesures se sumen a les anunciades els dies previs, com ara la implementació de la tramitació electrònica d'expedients, l'oferta de cursos en línia per al personal de la pròpia Diputació, dels ajuntaments i dels consells comarcals, i la difusió massiva -a través dels mitjans de comunicació- dels consells i les informacions oficials emanades des del Departament de Salut.

Per tal de posar en comú totes aquestes línies d'actuació, la setmana vinent la institució celebrà una Junta de Portaveus, a través de mitjans electrònics, per tal de respondre les inquietuds o suggeriments dels grups del govern i de l'oposició. Cal recordar que han quedat suspeses temporalment les reunions de les juntes de govern i informatives, així com el plenari de la institució, que s'hauria celebrat aquest dijous.

El president Joan Talarn i el vicepresident Jordi Latorre també han volgut fer públic el seu agraïment al suport que aquests dies reben des dels grups de l'oposició a la Diputació de Lleida.


Altres notícies

»Balaguer celebra aquest dissabte el quart mercat setmanal amb parades exclusivament d'alimentació a la plaça del Mercadal

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt