Dissabte 06 de Juny
del 2020



Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a Instagram



Les ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram












Ajuntament de Balaguer



Altres notícies

26-03-2020

L'alimentaciˇ durant el confinament ha de procurar incloure aliments amb vitamina D i rics en antioxidants. Els experts recomanen fugir dels aliments ultraprocessats

En dies de confinament, una de les qüestions que més preocupa és l'alimentació, i es plantegen qüestions com quins aliments són millors per mantenir en bon estat el sistema immunitari i evitar que elements externs facin emmalaltir. La professora d'Estudis de Ciències de la Salut de la UOC, Noemí Cuenca, ha explicat a l'ACN que, per mantenir una bona pauta d'alimentació, cal optar per aliments amb vitamina D, molts antioxidants i vetllar per tenir una microbiota el més diversa possible. En aquest sentit, cal escollir aliments com fruita, verdura, cereals, llegums, làctics, peix i carn, perquè aportaran allò més necessari per mantenir-se sa. Per contra, els experts recomanen evitar els aliments ultraprocessats i pobres en nutrients.

Cap aliment ni grup d'aliments per si sol pot ajudar en la lluita contra el coronavirus. Els nutricionistes amb qui ha parlat l'ACN coincideixen en què l'única cosa que s'hi pot fer és intentar mantenir les defenses "a ratlla" i contribuir a construir un sistema immune "més fort". A banda de l'alimentació, els experts també recomanen, gairebé com una imposició, practicar algun tipus d'esport. El confinament no permet sortir de casa, però avui dia hi ha moltes plataformes que ofereixen accés a la ciutadania a tot tipus d'activitats, ja siguin més tranquil·les o més intenses. "Cal mantenir-se actiu", destaquen.

 

Una de les nutricionistes és Aina Rabasa, de Manresa. Ella recomana una bona planificació i organització, a l'hora de comprar, però també a l'hora de cuinar. Segons Rabasa, cal potenciar tot tipus d'aliments frescos i evitar els refinats. En línies generals, cal apostar per vegetals, proteïnes d'alta qualitat i greixos saludables. A mig matí i mitja tarda, una bona opció serien els fruits secs, la fuita amb iogurt o una torradeta amb hummus.

 

Una altra de les nutricionistes entrevistades és Neus Arimany. Ella ha explicat que per, reforçar el sistema immune, cal menjar peix blau "i molt Omega 3". L'Omega 3 també és beneficiós perquè és antiinflamatori. En aquest sentit, la professora Cuenca també opina que els antioxidants de fruites i verdures poden ajudar molt. Mantenir una microbiota "ben cuidada" també és un factor clau per enfortir el sistema immunològic, amb aliments rics en fibra com les verdures o els llegums. "Com més varietat de bacteris i altres microorganismes hi hagi als budells, molt millor", ha destacat. Això també s'aconsegueix amb els fermentats, com per exemple el iogurt o el te kombucha. Una diversitat major als budells fa que l'organisme disposi de més eines per lluitar contra factors externs. Per contra, una microbiota pobra, tindrà molts menys recursos per fer front a les amenaces.

 

Nutricionistes que passen visita online

 

Aquests dies molts nutricionistes no van a treballar, però alguns passen visites des de casa de forma telemàtica. És el cas de la Neus Arimany, que ha explicat que en un primer moment els seus clients, amb la consulta tancada, van preferir esperar i mantenir les visites presencials, encara que fossin més endavant. "Ara que la cosa sembla que s'allarga, s'estan posant les piles amb les visites online", ha explicat. Amb tot, però destaca que l'activitat ha baixat "molt".

 

Entre les preguntes més habituals que es fan hi ha la de com evitar engreixar-se si, per exemple, es comença a menjar més per ansietat o per avorriment. "Molts tenen por que pel fet d'haver de disminuir l'activitat física perdin tot el que han aconseguit", ha explicat. En aquest sentit, l'organització, la planificació i saber mantenir les rutines és un dels punts clau. Arimany ha explicat que és molt important donar-los eines per vèncer l'estrès o l'avorriment.

 

La gana emocional

 

Una de les sensacions de les quals cal ser conscient per poder evitar és la gana emocional. La presidenta del Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya, Nancy Babio, ha recomanat escoltar el cos, menjar només quan es tingui gana i ser conscients d'allò que s'està ingerint. En un escenari de confinament, es poden donar situacions d'angoixa, preocupació o por, cosa que provoca una sensació de gana que convida a menjar aliments que aporten "plaer immediat". És en aquests casos que moltes persones recorren a la xocolata o a aliments molt processats, com les patates xips o la brioixeria, aliments rics en greixos i sucres. La presidenta del col·legi ha advertit que ingerir aquests aliments "només és un plaer momentani" i que, si s'allarga la conducta en el temps, es pot acabar augmentant de pes.






Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Lĺanalfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarÓ dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnÓstica rÝtmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veÝ de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebÚ 400 grams de marihuana al cotxe en quŔ viatjava, que no tenia la ITV en regla i era condu´t amb el carnet caducat.á

»Aquest proper diumenge es farÓ l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort.á

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'AlmatÓ. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prŔvia i en grups redu´ts

»Enxampen un veÝ de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a CastellserÓ. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via estÓ limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratu´ts durant tot el mes de juny i adaptats amb les mÓximes garanties sanitÓries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarÓ a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer desprÚs de gairebÚ tres mesos aturadaá

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementaciˇ d'una targeta moneder d'impacte social. AixÝ es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la mociˇ que va presentar la CUP perquŔ es cre´ aquesta targeta.á

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reuniˇ de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Siˇ, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarÓ el turisme i ajudarÓ a fixar gent al territori

»CÓritas Balaguer colĚlabora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressiˇ i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes mÚs vulnerables o que no disposen de tecnologia.á

»L'escriptor Rafel Nadal serÓ el protagonista del programa Va de llibres, el proper dimarts a RÓdio Balaguer. Aquest dijous ha estat a la llibreria l'Argonauta signant exemplars de les seves novelĚles.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt