Dissabte 04 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

26-03-2020

La UGT exigeix als governs mesures concretes que protegeixin les treballadores de la llar i de cures. Les empleades de la llar no tenen dret a rebre la prestació d'atur i no estan incloses en la llei de riscos laborals

La UGT ha reclamat que es protegeixin les 90.000 treballadores i treballadors de la llar i de cures, "un dels col·lectius més vulnerables" durant la crisi provocada per la pandèmia del covid-19. Aquestes persones desenvolupen la seva activitat en domicilis particulars, no estan incloses en la llei de prevenció de riscos laborals, els seus contractes es poden finalitzar sense especificar causa i no tenen cobertura de prestacions per desocupació. "Tots aquests factors fan d’aquest sector un col·lectiu vulnerable tant en termes de salut, com d’extinció dels seus contractes sense poder percebre alguna prestació", argumenten en un comunicat. Per aquest motiu, demanen a la Moncloa que adopti mesures concretes per protegir-les

El sindicat recorda que la majoria de les persones que treballen en aquest sector són dones que "en moltes ocasions cobreixen les necessitats d’unes famílies davant la insuficient cobertura per part de les administracions de l’atenció de les situacions de dependència".

 

A més, reben salaris molt baixos i moltes treballen en situació irregular. A Catalunya, segons dades del mes de febrer, 59.773 persones estaven donades d’alta al sistema especial d’empleats de la llar, però, a partir de dades de l’Enquesta de Població Activa s'adverteix que el nombre de persones que estan ocupades en activitats de la llar com a personal domèstic s’aproxima més a les 90.000 persones. Per tant, només al voltant del 70% estan donades d’alta a la Seguretat Social.

 

Així i tot, donades o no d’alta, no cotitzen per la contingència de desocupació i per tant, no tenen accés a aquesta prestació.

 

A més, l'expansió del coronavirus està creant nous escenaris que dificulten la feina d'aquestes treballadores com ara que al domicili on va a treballar la família estigui aïllada, o que algun dels seus membres estigui contagiat o pertanyin a un grup de risc, que a conseqüència del virus mori la persona que cuidava, que la persona treballadora estigui en període d’aïllament o contagi o que pertanyi a un grup de risc

 

La UGT de Catalunya ha denunciat que el sistema especial de les treballadores de la llar comporta una "subprotecció" d’aquestes persones en tant que es veuen excloses de l’accés a la prestació d’atur, a més que les seves baixes cotitzacions les empeny cap a jubilacions per sota del nivell mínim de protecció. En conseqüència, han tornat a reclamar la ratificació del Conveni 189 de l’OIT que implicaria l’equiparació amb els treballadors del Règim general de la Seguretat Social.


Altres notícies

»La comunitat xinesa de Balaguer ha fet entrega aquest divendres a la Paeria de 1.950 mascaretes i 2.200 guants.

»La paeria de Balaguer ha publicat un vídeo on el paer en cap explica algunes de les actuacions que s'han dut a terme aquesta setmana i les que estan previstes.

»Un total de 40 usuaris de dos residències de Balaguer donen positiu de covid-19. Es tracta de 26 avis de la residència Comtes d'Urgell i 14 de la residència Santa Maria.

»La Xarxa de Voluntariats de Balaguer ha atès a dia d'avui una cinquantena de persones, sobretot gent gran, a qui estan subministrant aliments o també productes com butà o pelet

»Balaguer acollirà aquest divendres i dissabte 3 i 4 d'abril una donació de sang. Com a mesura excepcional, cal reservar hora abans d'anar-hi. A més, la Federació Catalana de Donants de Sang ha fet públic un vídeo d'agraïment per l'esforç i l'entrega.

»Les parròquies de Balaguer i comarca busquen solucions 'modernes', per oferir la tradicional benedicció i missa de Rams, aquest diumenge 5 d'abril. Retransmissions per internet o entrega de rams beneïts a domicili són les opcions. 

»L'empresa d'exhibició cinematogràfica lleidatana Circuit Urgellenc, que també gestiona el Cinema Balaguer, inicia la campanya solidària 'I love cine de poble' per fomentar la compra d'entrades anticipades durant el confinament. 

»Un web posa a l'abast de pagesos i ramaders un espai online per promoure la venda a domicili dels seus productes. Creat pel balaguerí Ivan Fustero, proposa un 'mercat virtual' i també mostra informació de 680 mercats de Catalunya

»La Paeria de Balaguer ja ha repartit més d'un miler de mascaretes i n'està confeccionant mil més a través de la Xarxa de Voluntariats. S'han fet arribar a les tres residències de la ciutat i també als treballadors de la paeria que fan serveis essencials.

»La Biblioteca Margarida de Monferrat de Balaguer us recomana en motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil el llibre ‘El taller de nines’

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»L'oficina de turisme de Balaguer posa en marxa el repte #balaguerrelatsdesdelconfinament, que proposa escriure microrelats de 1120 caràcters ambientats en un espai patrimonial de Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt