Dijous 09 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

26-03-2020

Els Mossos d'Esquadra activen un pla de contingència per garantir la seguretat de víctimes de violència masclista i domèstica

La Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra posa en marxa un pla de contingència per garantir la seguretat de les víctimes de violència masclista i domèstica, i de les persones vulnerables en el marc de l’aplicació de les mesures excepcionals de confinament decretades el passat 15 de març. El confinament pot produir situacions negatives per a la convivència i, en els casos més greus, pot desembocar en situacions de violència.

Aquest pla neix amb la voluntat de prevenir possibles casos de violència contra les dones de maltractaments en l’àmbit familiar, com ara els maltractaments a infants, situacions de violència filio-parental o del maltractament a les persones grans. Els incidents relacionats amb conflictes familiars i violència de gènere que els Mossos d’Esquadra han gestionat des del passat cap de setmana a través del 112 pugen lleugerament.

Es tracta d’augmentar les accions de seguiment i protecció a les víctimes per adaptar-les a l’actual situació d’emergència i incrementar la percepció de seguretat de les víctimes i la ciutadania en general. Actualment, els Grups d’Atenció a la Víctima (GAV) realitzen el seguiment a un total de 17.133 persones, de les quals 11.799 disposen de mesures judicials o de fiscalia de protecció. Aquests seguiments corresponen a víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, de violència domèstica, de violència sexual, de mutilació genital femenina, de matrimonis forçats, d’il·lícits penals motivats per l’odi i la discriminació i de tràfic d’éssers humans.

En el cas, de víctimes conegudes, des dels GAV s’intensificaran els contactes per saber quina és la seva situació actual i per proporcionar-los eines en cas de tenir necessitat de denunciar a la policia. Amb la resta de víctimes de es treballarà de manera intensiva per assegurar que no es trobin en risc com a conseqüència del  confinament que viuen, en ocasions al costat de la seva parella de la qual no tenen una ordre d’allunyament. La informació que es vagi recopilant servirà als especialistes per decidir accions particulars per tal de millorar la situació i sempre garantint la seva seguretat.

Nous casos de víctimes de maltractaments

L’actual situació pot fer aflorar nous casos de víctimes que no han denunciat mai el seu cas a la policia, de manera que aquest pla també va destinat a aquestes persones. Per tal de garantir una comunicació més àgil i efectiva amb aquest col·lectiu, els Mossos d’Esquadra posen en funcionament una bústia de correu que sota el nom de mossos.atenciovictimes@gencat.catatendrà aquells casos de persones que es troben en una situació de vulnerabilitat.

Aquesta bústia de correu no substitueix en cap cas al telèfon d’emergències 112 que sempre s’ha d’utilitzar en situacions greus i que comportin l’activació de les patrulles policials.

Els principals reptes als quals s’enfronten les víctimes en aquesta situació excepcional de confinament són:

  • Major vulnerabilitat en estar aïllat/-da de l’entorn relacional (amics o entorn laboral).
  • Dificultats per accedir als recursos especialitzats.
  • Resistència a la interposició de la denúncia per por o per dificultats en adreçar-se a una comissaria o jutjat.
  • Major control de la persona agressora.

Les famílies que tenen un familiar desaparegut i que aquests dies, amb la situació de confinament, veuen augmentar la seva situació d’angoixa o el previsible augment de situacions de ciberassetjament o d’estafes per internet, també seran objecte d’aquest pla.

Les accions policials s’estructuren en tres vessants: la prevenció a través d’interpel·lar a la corresponsabilitat del veïnatge I l’entorn més proper , el seguiment de les víctimes conegudes i les campanyes de prevenció a través de les xarxes socials de la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra i de la complicitat de les entitats que treballen contra la violència masclista.

 

Consells de seguretat

 

Des del Cos de Mossos d’Esquadra es posa en marxa una campanya de sensibilització i informació a través de les xarxes socials adreçada a la ciutadania i a les possibles víctimes i al seu entorn immediat recordant que les comissaries estan obertes les 24 hores i que cal fer ús del telèfon 112 en cas de ser víctima d’un delicte. En aquest cas, es recorda que les xarxes veïnals i la família són essencials per fer arribar missatges a la policia, per detectar possibles abusos en l’àmbit de la violència de gènere i domèstica. La resposta policial en aquest casos és essencial i cal tenir informació per poder actuar i prevenir situacions de risc.

 

Els Mossos treballen en coordinació amb diferents entitats que lluiten contra les violències masclistes, entre les quals hi ha l’Institut Català de la Dona que ha posat en marxa una campanya, sota el nom Establiment segur contra la violència masclista, a la qual el mossos s’hi ha adherit.


Altres notícies

»La Paeria de Balaguer decidirà demà divendres si a partir de dilluns s'eliminen els torns a les piscines municipals a causa de la poca afluència d'usuaris.

»Aquest dijous tindrà lloc la primera SESSIÓ DE ZUMBA d'aquest estiu. Serà  a 20.30 h a la plaça del Teatre amb aforament limitat.

»Aquest dijous es farà a les 7 de la tarda al Museu de la Noguera una visita guiada a l'exposició ossos. Un viatge a la Catalunya medieval de la mà de l'antropologia física a càrrec de l'equip d'arqueòlogues del Pla d'Almatà. 

»Balaguer farà el dilluns 13 de juliol un acte d'agraïment als voluntaris i voluntàries que durant el confinament van fer tasques per ajudar la ciutadania més vulnerable. L'esdeveniment tindrà lloc a la plaça Comtes d'Urgell a les 20.30h. 

»La Paeria de Balaguer portarà a aprovació en el ple ordinari d'aquest mes de juliol el pressupost 2020. Els comptes ascendeixen a uns 17 milions d'euros i contemplen la petició d'un préstec per valor d'1,6 milions

»Fins a 20 joves entre 18 i 29 anys participaran al camp de treball 'Bultra'20', que es farà aquest agost a Balaguer sota l'organització de Joventut i Ascalfo. Els joves arranjaran el camí de Balaguer a les Franqueses pel bosc de Ribera. 

»Troba-ho a Balaguer. La Paeria presenta la campanya per reactivar el comerç i serveis locals.  A més de la campanya comunicativa, s'ha creat un assistent virtual i un directori per apropar tota l'oferta comercial, empresarial i de serveis a la ciutadania.

»Els Agents Rurals troben dues llúdrigues mortes per atropellament, una d'elles a Balaguer. Fan una crida als conductors a extremar les precaucions i minimitzar els atropellaments a la fauna salvatge.

»Aquest dimecres tornen els monòlegs a la plaça del teatre de Balaguer dins de la programació d’estiu d’activitats d’oci programades per la Paeria. El monòleg d’avui serà protagonitzat per Toni Cano.

»Balaguer dona avui el tret de sortida a les activitats d'estiu programades per les àrees de Joventut i Esports  de la Paeria. El grup Surprise actua a les 9 de la nit a la plaça del teatre en el marc del cicle Música i Tapes

»Circuit Urgellenc es planteja no reprendre la projecció de cinema comercial a Balaguer per manca de rendibilitat i a l'espera de com evolucioni la pandèmia

»Càritas d'Urgell organitza el projecte d'acompanyament a nens, nenes i joves durant els mesos d'estiu, tot i la situació d'excepcionalitat del Covid-19. 14 alumnes es beneficien aquest dies del reforç educatiu. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt