Divendres 10 d'Abril
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

26-03-2020

L'Acadèmia de la Música estima una pèrdua d'ingressos per als músics de més de 5 MEUR fins al maig. Demana l'increment 'immediat' del pressupost de cultura al 2% i un gabinet de crisi per evitar la devastació del sector.

L'Acadèmia de la Música preveu una pèrdua per als músics de 5 milions d'euros entre els mesos de març i maig a causa de la crisi pel coronavirus. A aquesta xifra, se li ha d'afegir els ingressos provinents dels drets d'autor, amb una davallada prevista d'entre el 15% i el 30 %. L'informe recull l'impacte a les sales de concerts catalanes, que estimen pèrdues d'1,5 milions per setmana. A més, l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifra en 3,2 milions les pèrdues acumulades fins al moment, que podrien arribar als 18 milions. Amb tot això, l'Acadèmia demana un pla de xoc que contempli l'increment "immediat" del pressupost de cultura al 2% i un gabinet de crisi per "evitar" la devastació del sector. 

L'informe de l'Acadèmia de la Música donat a conèixer aquest dijous, després de recollir les dades de tot el sector, constata que respecte el període de març a maig de 2019 les pèrdues dels músics serien entorn els 5 milions d'euros, una xifra a la qual s'ha d'afegir els ingressos provinents de les entitats de gestió de drets. Els drets d'autor pels usos de la música preveuen una davallada d'entre el 15 i el 30 % respecte a l'any anterior, segons el sector fonogràfic i editorial musical.

Les 80 sales de concerts catalanes associades a l'ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) estimen en 1,5 milions d'euros les pèrdues d'ingressos setmanals, amb la incertesa de la duració de la crisi i una repercussió directa sobre un col•lectiu de 1.623 treballadors afectats.

Per la seva banda, les empreses i professionals que formen part de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifren en 3,2 milions d'euros les pèrdues acumulades fins al moment (amb una estimació que puguin arribar als 18 milions si la situació actual s'allargués fins a finals del mes de juny). Aquest col•lectiu té 224 treballadors afectats per ERTO (un 57% del total de les seves plantilles) i calcula un total de 3.476 concerts suspesos

L'Acadèmia assegura que les conseqüències en el sector musical per la covid-19 són encara "inabastables", tot i que els seus efectes "sense precedents" ja afecten a tots els col•lectius professionals implicats. A més de la paralització total del sector durant l'estat d'alarma, l'informe alerta de la perspectiva posterior al confinament, amb mesures probables com la limitació de persones en concentracions de tota mena que poden aprofundir "encara més en la crisi del sector musical".

Pla de xoc

L'Acadèmia Catalana de la Música demana a les administracions tant locals, com autonòmiques i estatals una actuació coordinada perquè s'implementi un pla de xoc. Les mesures generals que es plantegen són: L'increment "immediat" del pressupost de cultura al 2%; la constitució d'un gabinet de crisi amb els Departaments de Cultura i d'Economia de la Generalitat per fer un seguiment de la situació d'alarma i preveure possibles limitacions d'aforament; i la creació de línies d'ajut tant per artistes com per empresaris.

A més, el manteniment de les ajudes i subvencions encara que les activitats no es puguin dur a terme totalment; injecció econòmica a les xarxes i circuits de programació públics i privats per estimular la reprogramació; establir una moratòria o un període de carència o exempció per les sales de concerts, locals d'assaig o estudis per fer front als lloguers; o la Llei de Mecenatge.

Mesures concretes

L'Acadèmia ha contemplat l'especificat de cada col•lectiu i ha requerit mesures concretes segons si són músics autònoms o treballadors per compte aliè. Respecte els primers, es proposa l'ampliació de la prestació extraordinària per cessament d'activitat durant tot el període de crisi i posterior període de recuperació econòmica i ajudes a fons perdut pel 2020.

Pel que fa als segons, accés a la prestació d'atur o ajudes a fons perdut pel 2020, en funció de la variació del nivell d'ingressos.

En mesures sobre la contractació pública, es demana l'ajornament de les contractacions fixades i assegurar les consignacions pressupostàries per a programació musical especialment en el cas de municipis, entre moltes altres demandes.

Pel que fa a convocatòries de subvencions, que s'ampliïn els terminis de justificació d'ajudes i concessions, i en referència als impostos, que es redueixi l'IVA al 4% de les entrades de la música en directe i que s'apliquin desgravacions fiscals en la declaració de la renda 2020 per tots els professionals del sector.


Altres notícies

»L'Exèrcit desinfecta la residència Comtes d'Urgell de Balaguer, on hi ha més d'una vintena de casos de coronavirus. La setmana passada ja hi va actuar una empresa contractada per la Generalitat

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre La memòria de l’aigua, de l’escriptora Montse Barberi. Editat per Columna 2019

»Des del Forn Inalba de Balaguer s'ha posat a disposició a les seves botigues un kit amb tot el necessari per elaborar una mona de pasqua, amb l'objectiu que cap nen es quedi sense. Es complementa amb un tutorial en vídeo. 

»El paer en cap de Balaguer qualifica 'd'improvisació i de no saber ben bé cap a on cal anar' l'anunci fet aquest matí per Pedro Sánchez, que ha confirmat que el pròxim dilluns retornaran a la feina els treballadors de serveis no essencials

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball

»La Paeria de Balaguer ha comprat 15.000 mascaretes per continuar garantint la seguretat de les persones que treballen en serveis essencials. D'altra banda, s'intensificaran els controls a la ciutat per part de la Guàrdia Urbana

»Avui és el darrer dia per contribuir en la campanya Lletres Solidàries una iniciativa de la llibreria L'Argonauta de Balaguer. De moment s'han recollit 400 euros.

»Els Serveis Socials de la Noguera organitzen del 14 al 21 d'abril una campanya de recollida d'aliments per fer front a l'augment de sol·licituds d'ajuda al Banc dels aliments de la Noguera, en motiu de la situació actual. 

»L'Àrea d'Ocupació de la Paeria de Balaguer segueix amb la seva activitat. En les últimes setmanes 9 persones desocupades participants dels programes d'orientació han aconseguit un lloc de treball.

»Una alumna de 9 anys de l'Escola de Música de Balaguer crea un rap pel coronavirus 'Fora coronavirus'.

»El sector del comerç de Balaguer demana a la Paeria que faci un gest i allargui els terminis de pagament d'impostos i taxes com l'aigua o les escombraries.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre ‘Les flors perdudes de l’Alice Hart’, de Holly Ringland. Empúries, 2019


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt