Dissabte 04 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

26-03-2020

L'Acadèmia de la Música estima una pèrdua d'ingressos per als músics de més de 5 MEUR fins al maig. Demana l'increment 'immediat' del pressupost de cultura al 2% i un gabinet de crisi per evitar la devastació del sector.

L'Acadèmia de la Música preveu una pèrdua per als músics de 5 milions d'euros entre els mesos de març i maig a causa de la crisi pel coronavirus. A aquesta xifra, se li ha d'afegir els ingressos provinents dels drets d'autor, amb una davallada prevista d'entre el 15% i el 30 %. L'informe recull l'impacte a les sales de concerts catalanes, que estimen pèrdues d'1,5 milions per setmana. A més, l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifra en 3,2 milions les pèrdues acumulades fins al moment, que podrien arribar als 18 milions. Amb tot això, l'Acadèmia demana un pla de xoc que contempli l'increment "immediat" del pressupost de cultura al 2% i un gabinet de crisi per "evitar" la devastació del sector. 

L'informe de l'Acadèmia de la Música donat a conèixer aquest dijous, després de recollir les dades de tot el sector, constata que respecte el període de març a maig de 2019 les pèrdues dels músics serien entorn els 5 milions d'euros, una xifra a la qual s'ha d'afegir els ingressos provinents de les entitats de gestió de drets. Els drets d'autor pels usos de la música preveuen una davallada d'entre el 15 i el 30 % respecte a l'any anterior, segons el sector fonogràfic i editorial musical.

Les 80 sales de concerts catalanes associades a l'ASACC (Associació de Sales de Concerts de Catalunya) estimen en 1,5 milions d'euros les pèrdues d'ingressos setmanals, amb la incertesa de la duració de la crisi i una repercussió directa sobre un col•lectiu de 1.623 treballadors afectats.

Per la seva banda, les empreses i professionals que formen part de l'Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya (ARC) xifren en 3,2 milions d'euros les pèrdues acumulades fins al moment (amb una estimació que puguin arribar als 18 milions si la situació actual s'allargués fins a finals del mes de juny). Aquest col•lectiu té 224 treballadors afectats per ERTO (un 57% del total de les seves plantilles) i calcula un total de 3.476 concerts suspesos

L'Acadèmia assegura que les conseqüències en el sector musical per la covid-19 són encara "inabastables", tot i que els seus efectes "sense precedents" ja afecten a tots els col•lectius professionals implicats. A més de la paralització total del sector durant l'estat d'alarma, l'informe alerta de la perspectiva posterior al confinament, amb mesures probables com la limitació de persones en concentracions de tota mena que poden aprofundir "encara més en la crisi del sector musical".

Pla de xoc

L'Acadèmia Catalana de la Música demana a les administracions tant locals, com autonòmiques i estatals una actuació coordinada perquè s'implementi un pla de xoc. Les mesures generals que es plantegen són: L'increment "immediat" del pressupost de cultura al 2%; la constitució d'un gabinet de crisi amb els Departaments de Cultura i d'Economia de la Generalitat per fer un seguiment de la situació d'alarma i preveure possibles limitacions d'aforament; i la creació de línies d'ajut tant per artistes com per empresaris.

A més, el manteniment de les ajudes i subvencions encara que les activitats no es puguin dur a terme totalment; injecció econòmica a les xarxes i circuits de programació públics i privats per estimular la reprogramació; establir una moratòria o un període de carència o exempció per les sales de concerts, locals d'assaig o estudis per fer front als lloguers; o la Llei de Mecenatge.

Mesures concretes

L'Acadèmia ha contemplat l'especificat de cada col•lectiu i ha requerit mesures concretes segons si són músics autònoms o treballadors per compte aliè. Respecte els primers, es proposa l'ampliació de la prestació extraordinària per cessament d'activitat durant tot el període de crisi i posterior període de recuperació econòmica i ajudes a fons perdut pel 2020.

Pel que fa als segons, accés a la prestació d'atur o ajudes a fons perdut pel 2020, en funció de la variació del nivell d'ingressos.

En mesures sobre la contractació pública, es demana l'ajornament de les contractacions fixades i assegurar les consignacions pressupostàries per a programació musical especialment en el cas de municipis, entre moltes altres demandes.

Pel que fa a convocatòries de subvencions, que s'ampliïn els terminis de justificació d'ajudes i concessions, i en referència als impostos, que es redueixi l'IVA al 4% de les entrades de la música en directe i que s'apliquin desgravacions fiscals en la declaració de la renda 2020 per tots els professionals del sector.


Altres notícies

»Òmnium suspèn el festival 'Cultura al carrer', que s'havia de celebrar aquest dissabte a Balaguer. La decisió s'ha pres a causa del confinament de la comarca del Segrià, donat que molts dels voluntaris són d'aquesta comarca. 

»El festival Proximitart de Balaguer @ciutatbalaguer omple en la seva estrena a la Finca Divina Pastora i presenta el programa de concerts per l'estiu, amb The Burning Sky, Los Hernandez, Somis i Marina & Capi.

»La Paeria presenta aquest dissabte la campanya 'Troba-ho a Balaguer' en el marc de la festa que es farà a la ciutat per donar una empenta a la represa de l'activitat del sector comercial.

»Obertura del Monestir de Sta Maria de les Franqueses aquest diumenge dia 5 de juliol

»ERC a Balaguer no descarta una línia d'ajudes socials per a persones i famílies amb necessitats tot i que, ara per ara, no la inclou en el pressupost d'enguany.

»Les piscines municipals de Balaguer acolliran el cap de setmana dels dies 11 i 12 de juliol la 27a edició del Mulla't per l'esclerosi múltiple. Tota la recaptació d'aquells dies es destinaran a la Fundació Esclerosi Múltiple.

»Aquest dissabte dia 4 de juliol, de 7 de la tarda a 1 de la matinada, se celebrarà la festa del comerç 'SOM COMERÇ - VINE AL COMERÇ DE BALAGUER'.

»Balaguer serà aquest dissabte seu del festival 'Cultura al carrer', organitzat per Òmnium Cultural des de l'organització volen que aquest festival suposi una constatació de la voluntat popular de continuar consumint cultura

»Swing Noguera participarà aquest dissabte 4 de juliol a la festa del comerç de Balaguer amb una ballada de jazz steps. 

»La marca de cervesa artesana La balaguerina i la Finca Divina Pastora de Balaguer impulsen el festival Proximitart, un festival d'artistes de proximitat.

»Aquest mes de juliol torna l'activitat 'A l'estiu l'or el busquem al riu', en que tots els dimecres d'11 a 13h i dissabtes de 18 a 20h el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre baixa al riu per fer els seus tallers de recerca.

»L'ajuntament de Balaguer canviarà el sistema de calefacció de l'edifici consistorial de Gasoil a Gas Natural, després que els episodis de pluges del 2018 provoquessin danys importants al dipòsit ubicat al soterrani de l'edifici. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt