Divendres 29 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

26-03-2020

Afrucat reclama a Brussel·les mesures excepcionals similars a la crisi de l'E. Coli en cas de col·lapse dels mercats. L'entitat estima que les restriccions frontereres deixaran el camp català sense un 60% de mà d'obra necessària. 

Afrucat, conjuntament amb més de 22 regions europees productores de fruites i verdures, demana a la Comissió Europea que prevegi l'adopció de mesures excepcionals en el cas que la crisi generada pel coronavirus provoqui un col•lapse dels mercats. Segons el director general d'Afrucat, Manel Simon, aquestes mesures han de ser "suficients" i de "caràcter universal", de la mateixa manera que les adoptades el 2011 amb la crisi de l'E. coli. "S'hi han de poder acollir totes les empreses i no hi ha d'haver límits per tal que agricultors i centrals puguin fer front als possibles efectes adversos de la campanya", ha exposat. Altrament, Afrucat estima que les restriccions frontereres deixaran el camp català sense un 60% de mà d'obra necessària. 

L'Assemblea de Regions Europees Productores de Fruites i Verdures (AREFLH), de la qual forma part Afrucat, s'ha adreçat a la Comissió Europea per reclamar un paquet de mesures tenint en compte l'actual situació provocada pel coronavirus. L'entitat demana que es compleixi la lliure circulació de béns i, en aquest sentit, que es respectin els 'carrils verds' transfronterers per als vehicles de transport de mercaderies, davant interrupcions en algunes fronteres que "causen retards els quals repercuteixen negativament en els productes altament peribles, com són les fruites i hortalisses".

Pel que fa als moviment de mà d'obra, l'AREFLH reclama una cooperació més estreta entre els països de la Unió Europea a l'hora de "garantir el subministrament correcte de mà d'obra per permetre el moviment dels treballadors de temporada, així com la seva seguretat en el treball". L'entitat també demana a Brussel•les exempcions per a la gestió de programes operatius per part de les Organitzacions de Productors i pròrrogues en les accions incloses al Programa Operatiu i que no es pugin dur a terme en el període compromès. Una altra petició és la flexibilització en els controls, amb la implantació dels controls administratius o a distància.

Un 60% menys de mà d'obra al camp català pel tancament de fronteres

Afrucat preveu que es pot donar una situació de "col•lapse" en el camp català donat que "les empreses no disposaran del 60% dels 40.000 treballadors que necessitaran d'aquí a dues setmanes", tenint en compte que "el 80% dels treballadors del camp són immigrants i que el 75% d'aquests es troben actualment fora de l'estat Espanyol".

Segons l'associació empresarial de la fruita de Catalunya, aquesta situació es deu, en part, a la suspensió de la contractació en origen de treballadors per al camp decretada pel govern espanyol, però també al tancament de fronteres de molts països que no deixen venir els seus ciutadans. En altres casos, "s'hi suma la por de venir a Espanya per part d'alguns immigrants", segons assenyala Manel Simon. En aquest sentit, Afrucat adverteix que, "si s'allarga aquest situació de manca generalitzada de personal, s'impossibilitarà la collita i les tasques de central també quedaran molt reduïdes".

Simon afirma que, en cas que sigui necessari, i davant d'una situació de col•lapse de mercat per incapacitat de consum o per impediments logístics, "Afrucat defensa totes les tipologies d'intervenció de mercat apostant, preferentment, per la retirada de fruita amb destí a beneficència o transformació de producte amb destí benèfic". Tot i això, si s'acaba donant una situació de "manca greu de mà d'obra" durant la collita o en la confecció de la fruita a les centrals, l'entitat no descarta la promoció i la defensa dels procediments previstos de no collita sufragats pels mecanismes excepcionals de la CE.


Altres notícies

»La CUP presentarà en el proper ple municipal dues mocions, una perquè es creï una targeta moneder d'impacte social i una altra per fer el pressupost amb la participació de tots els grups municipals i el sectors d'àmbit social, econòmic i cultural

»Les llars d'infants municipals de Balaguer finalitzen aquest divendres el període de preinscripció de forma telemàtica i excepcionalment, demanant cita prèvia, el dilluns 1 de juny de forma presencial. 

»La Guàrdia Urbana de Balaguer intensifica els controls i revisarà la densitat de totes les terrasses. Des de la Paeria es demana prudència i responsabilitat als ciutadans. Durant l'última setmana s'han registrat 11 nous casos de Coronavirus a Balaguer.  

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt