Dijous 28 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

01-05-2020

CCOO i UGT exigeixen reforçar els serveis públics i allunyar les retallades: ‘La porta de sortida no pot ser la pobresa’. En el discurs de l'1 de maig, demanen que s'allarguin els ERTO i s'activi l'ingrés mínim per ‘no deixar ningú enrere’

La sortida de la pandèmia de la covid-19 ha de passar per reforçar els serveis públics i allunyar les retallades i la política d'austeritat que va caracteritzar la resposta al xoc financer del 2008, han reclamat CCOO i UGT en un discurs televisat amb motiu del Primer de Maig davant de l'Hospital del Mar. El secretari general de la UGT, Camil Ros ha assegurat que la "porta de sortida no pot ser la pobresa" i ha reclamat que s'allarguin les mesures excepcionals dels ERTO i es garanteixi un ingrés mínim vital perquè totes les llars arribin a final de mes. "Les retallades maten i s'estan emportant vides. Hem de ser capaços de posar en valor els serveis públics, essencials i el treball digne", ha dit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco. 
En un Dia del Treballador "excepcional", els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya han volgut reconèixer la feina dels treballadors que han lluitat a primera línia contra l'epidèmia: els professionals sanitaris, de residències, de la neteja, de l'alimentació, de distribució, de subministraments bàsics, d'assessorament, de serveis tecnològics. Molts dels quals que han hagut de treballar en condicions adverses i –sovint– sense les mesures de protecció adients. "Hem vist com la gent que havia de curar la malaltia estava patint en primera persona la falta de seguretat i de salut", ha lamentat el líder de CCOO.

"El millor reconeixement que demanem als governs a les empreses i a les patronals són salaris dignes i condicions dignes per tothom", ha assegurat Ros, que ha recordat que el conveni dels treballadors que aniran a recollir fruita en aquesta campanya està encallat i no es pot garantir que cobrin el salari mínim interprofessional. En la mateixa línia, Pacheco ha demanat que s'acabin amb les "injustícies" del treball de cures i ha criticat les condicions de molts treballadors de residències d'avis.

Els dos sindicats han valorat que d'aquesta emergència sanitària se n'ha d'extreure la conclusió que no tothom està afectat de la mateixa manera. "La gent que no té recursos emmalalteix més", ha assegurat el secretari general de CCOO, que ha fet una crida a la classe treballadora perquè "impugni" el "sistema injust, inútil i cruel", que arrossega desigualtats estructurals agreujades per l'anterior crisi.

Tenint en compte que les previsions econòmiques dibuixen caigudes molt pronunciades del Producte Interior Brut (PIB) aquest any, les organitzacions sindicals també han reclamat que s'habilitin noves eines de protecció social perquè "molta gent s'està quedant enrere", ha dit Pacheco.

En la mateixa línia, el secretari general de la UGT ha reclamat que s'allarguin les mesures excepcionals dels Expedients de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO) perquè puguin donar cobertura als milers de treballadors que ara mateix tenen un contracte suspès i que es posi en marxa l'ingrés mínim vital que està preparant el govern espanyol i la renda garantida de ciutadania de la Generalitat sigui més àmplia.

Pel que fa a la sortida de la crisi de la covid-19, els sindicalistes han enviat un missatge "molt clar" d'aposta pels serveis públics i rebuig a l'austeritat. "La sortida de la crisi no pot ser com l'anterior, sota la base de retallades i reformes laborals que han precaritzat el treball", ha dit Ros, que ha tornat a reclamar la derogació de la reforma laboral del 2012, que en un inici havia d'estar anul•lada parcialment ja aquest Primer de Maig.

"Ens comença a cansar el discurs dels que tenen més i que diuen que els que tenim menys perdrem les feines. No volem por, volem seguretat i no tenir la incertesa de saber si serem acomiadats", ha dit el secretari general de la UGT, que ha reclamat feina "estable" pels treballadors i ha recordat que la sortida de la crisi s'haurà de basar molt en el consum intern.

UGT i CCOO han exigit que l'etapa que vingui després del confinament serveixi per bastir "bases sòlides" cap a un treball digne i una justícia social. De cara a la tornada a la feina i a la nova normalitat, han assegurat que si hi ha alguna dificultat per assegurar la seguretat i la salut dels empleats aquella activitat econòmica no s'ha de poder fer. "En cas de dubte, no hi ha dubte", ha resumit Ros.

Segons ha assegurat Pacheco, davant d'una crisi global com la pandèmia de la covid-19, "només és possible articular una resposta global" que es basi en "l'esperit del primer de maig i la solidaritat entre la classe treballadora d'arreu del món".
ACN
 


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farà pública a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinària en què es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirà a través de les xarxes socials.

»La companyia Íntims Produccions durà a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. Serà durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creació de Fira Tàrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no són del sector de l'alimentació per posar damunt la taula les pautes a seguir en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt