Dimarts 02 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

04-05-2020

Les empleades de la llar i els treballadors temporals a l'atur poden sol·licitar una ajuda especial des d'aquest dimarts. Les treballadores domèstiques rebran l'ajuda el dia 10 del mes mentre que el subsidi pels eventuals és de pagament únic. 

Les empleades de la llar i els treballadors temporals a l'atur podran sol•licitar des d'aquest dimarts una ajuda extraordinària al servei d'ocupació estatal (SEPE), segons recull el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). En el cas de les empleades domèstiques, el subsidi és del 70% de la base cotitzable, sense poder ser superior al salari mínim. Per rebre l'ajuda, es requereix estar donada d'alta al règim especial abans de l'estat d'alarma. El pagament es farà cada dia 10 del mes. En canvi, el subsidi per a eventuals serà un pagament únic, del 80% de l'Indicador Públic de Rendes amb Efectes Múltiples (IPREM), uns 430 euros. Podran accedir-hi les persones amb contractes de dos mesos de durada o més que han expirat a partir del 15 de març. 

En el cas de les empleades domèstiques, el subsidi és del 70% de la base cotitzable que s'ha deixat de rebre tenint en compte el mes anterior. Les dones que vulguin demanar la prestació hauran d'haver deixat de treballar temporalment, total o parcialment, o haver sigut acomiadades per causes relacionades amb la covid-19. En cas de pèrdua parcial dels ingressos, el subsidi es calcularà en proporció al percentatge de reducció de la jornada experimentada.

La sol•licitud, que es farà a través del SEPE, s'haurà d'acompanyar d'una declaració responsable firmada per tots els seus ocupadors que confirmi la relació laboral. En el cas d'acomiadament, es demana aportar la carta d'extinció de contracte i no serà necessari presentar la declaració responsable. L'ajuda per empleades de la llar no serà compatible amb el manteniment d'altres activitats, ser beneficiari d'una ajuda per incapacitat temporal o haver pogut acollir-se al permís retribuït recuperable.

La persona beneficiària d'aquesta ajuda no podrà percebre ingressos superiors al salari mínim interprofessional. L'Estat té fins a tres mesos per a acceptar les sol•licituds de la prestació que es percebrà retroactivament, des del moment en què es va produir la reducció de l'activitat o l'acomiadament.

El govern espanyol ha articulat aquesta prestació per donar cobertura a les treballadores domèstiques, que, encara que estiguessin donades d'alta al règim especial no tenien dret a percebre l'atur si es quedaven sense feina.


Ajudes pels treballadors temporals

A més, també ha concretat els criteris de les ajudes per les persones que han vist com el seu contracte temporal s'acabava en mig de l'estat d'alarma i que no tenen dret a atur perquè no han arribat a la cotització mínima. Per accedir-hi, els treballadors hauran d'inscriure's com a demandants d'ocupació, no poden percebre la renda mínima, d'inclusió o salari social i han d'haver estat cessats involuntàriament a partir del 15 de març amb un contracte d'una vigència igual o superior a dos mesos. Alhora, es requereix que la persona no estigui treballant com autònom ni per compte d'altri a jornada completa en la data d'extinció del contracte ni en el moment en què s'accepti la prestació.

El termini per a enviar el formulari començarà aquest dimarts i acabarà un mes després d'haver finalitzat la declaració de l'estat d'alarma. La companyia on treballava la persona afectada haurà de remetre al SEPE el certificat d'empresa.

Si el sol•licitant compleix els requisits, podrà rebre una ajuda a partir de l'endemà de quedar-se sense feina, o un cop passat el període de vacances retribuïdes que el treballador no pogués fer abans. El subsidi, que serà el mateix per a treballadors a temps parcial o complet, durarà un mes, si no s'amplia a través d'un decret llei, i només podrà rebre's en una ocasió. El SEPE pagarà l'ajuda a partir del mes següent a rebre la sol•licitud.
 


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 

»El grup balaguerí Ksonronda reprèn la promoció del seu últim espectacle, 'Ambaparar', basat en cançons d'arrel popular, tradicionals i pròpies i que inclou cançons fetes durant el confinament, com Hassàpico Nostàlgic i St. Jordi confinat. 

»El comerç del centre històric de Balaguer continua amb la seva campanya de reactivació comercial i presenta una bossa comuna per a tots els establiments amb la intenció d'enfortir la imatge d'aquesta zona comercial. 

»Salut i Interior acorden traslladar als Mossos l'afer de la trobada amb més de cent persones a Balaguer. La policia comença a recopilar informació sobre l'acte convocat per la Dolça Revolució on es van fer petons i abraçades

»Es suspèn la 25a edició de la Càtedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell. L'organització preveu recuperar part de les ponències previstes per la propera edició, l'any 2021. 

»El Col·legi de Metges de Lleida vol que se sancioni als organitzadors de la trobada d'un centenar de persones a Balaguer. Asseguren que aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat

» El grup musical Círculo de Borneo presenta nou disc, HOMBRE MADRE.. La formació amb empremta balaguerina està encapçalada per Juan Magrí i Josep M. Porté. HOMBRE MADRE ja es pot trobar a les plataformes digitals

»Maria del Mar Bonet i l’InfoK, guanyadors del Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 de Balaguer. L’acte de lliurament del premi queda ajornat a la tardor i podria quedar emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Balaguer

»La Paeria de Balaguer ha publicat la nova agenda extraordinària en què es detallen els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribueix a través de les xarxes socials amb algunes activitats encara per determinar

»El paer en cap agraeix a Ferrocarrils 'haver fet cas a les demandes de la paeria de Balaguer, que és qui més coneix la realitat de la ciutat', en el nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt