Diumenge 07 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

04-05-2020

Joventut i Universitats ofereixen 82 places perquè joves universitaris facin pràctiques remunerades en empreses establertes al món rural. 

La Direcció General de Joventut (DGJ) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i la Secretaria d’Universitats i Recerca (SUR) del Departament d’Empresa i Coneixement ofereixen per aquest any 2020 un total de 82 ofertes de pràctiques remunerades a empreses radicades a municipis del món rural a joves universitaris que hagin de cursar les seves pràctiques.
 
Amb aquesta oferta, la cinquena edició del programa Pràcticum Odisseu incrementa en deu les places de l’edició anterior i consolida l'aposta d’aquesta iniciativa per fomentar l’arrelament del jovent al territori i frenar el despoblament dels municipis, sobretot de les àrees rurals del país, en les franges juvenils. Per fer-ho, posa en contacte el teixit empresarial del territori amb els joves estudiants perquè puguin obtenir la primera experiència professional al territori rural.
 
El Pràcticum Odisseu està adreçat a estudiants universitaris de graus oficials que hagin superat la meitat dels crèdits acadèmics o de màsters. Els joves poden fer la petició per a realitzar les pràctiques en empreses remunerades a través d'aquest enllaç, en un període que excepcionalment s’ha allargat fins el proper 8 de maig degut a la COVID-19. Així mateix, la crisi del coronavirus també podria afectar la modalitat presencial de les pràctiques d'aquest curs, situació que s'acabarà estudiant cas a cas.
 
Com a novetat, la retribució dels participants aquest 2020 serà d’un mínim de 6€ per hora, una quantia que permetrà augmentar a 1800€ la retribució total de l’estudiant (300€ més que en l’edició anterior) pel total de les 300 hores que -com a mínim- duraran les pràctiques. Una estada formativa de caràcter pràctic que l’estudiant haurà de cursar en el present curs i fins el setembre vinent com a màxim.
 
Per la seva banda, el centenar d’empreses radicades en 27 comarques catalanes que en aquesta edició ofereixen un lloc de pràctiques ja han presentat un total de 130 ofertes, en un procés que ja està tancat. Es tracta de places en els àmbits professionals del turisme (33), administració (30), comunicació (19), enginyeries i informàtica (14), agroalimentària (9), arquitectura (9), educació i lleure (7), humanitats (5) i ciències ambientals (4).
 
Aquestes empreses podran presentar formalment la seva candidatura als ajuts públics del Pràcticum Odisseu en el moment que es publiqui la resolució corresponent al DOGC, prevista properament. La quantia d’aquests ajuts a les empreses per a remunerar l’estudiant és de fins a 900€ per cada oferta, de manera que es tracta d’un programa cofinançat per la DGJ i la SUR –a través de l'Agència per a la Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)– al 50%. Les universitats catalanes també contribueixen al projecte tot assumint els costos de la gestió del procés i difonent les ofertes entre els seus estudiants.
 
El disseny del programa permet que aquestes empreses -majoritàriament microempreses d'entre dos i deu treballadors (el 52%)- tinguin accés a candidats amb formació superior, un perfil més difícil de trobar a les zones rurals per la pròpia situació geogràfica lluny dels centres universitaris. A la vegada, aquest factor els ajuda a incrementar la competitivitat empresarial.
 
En la línia del foment de l’arrelament juvenil, un dels criteris més importants  per tal de fer la selecció de les empreses aspirants és la voluntat d’incorporar laboralment l’estudiant un cop acabades les pràctiques.
 
Després de quatre edicions, al programa hi han participat un total de 156 joves d’universitats catalanes que han treballat en més de 100 empreses i institucions de diferents sectors productius (turístic, tècnic-industrial o agrònom, entre d’altres). La taxa d’inserció laboral  a les empreses ha estat del voltant del 20%, fet que representa un aspecte molt positiu per a l’establiment de joves als territoris rurals.
  
En aquest sentit, la directora general de Joventut, Laia Girós, ha destacat que en l’actual context de crisi generada per la COVID-19, el Pràcticum Odisseu vol “posar el seu granet de sorra per fomentar la inserció laboral del joves així com el seu establiment a les zones rurals, de manera que també contribuïm a recuperar el capital humà d’aquests municipis, molts dels quals estan en un clar procés de despoblament, sobretot en les franges més joves”.
 
Per la seva banda, el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, ha subratllat que “el compromís continuat de les universitats catalanes amb un programa que, a més d’afavorir l’ocupació de joves amb titulació superior, també contribueix en l’avenç econòmic i social del nostre país gràcies a la incorporació d’universitaris en el teixit productiu, en aquest cas de les zones rurals”.
 
Més de 12.000 joves participants
 
El programa d’ajuts al Pràcticum Odisseu és una iniciativa inclosa en el projecte marc Odisseu, que té per objectiu incentivar i facilitar el retorn i la inserció laboral dels joves a les zones rurals. Durant els nou anys de vigència del projecte, més de 12.000 joves han participat en les diferents accions del projecte desenvolupades en algun dels territoris rurals de Catalunya. 
 
Aquest programa està impulsat per la Direcció General de Desenvolupament Rural i la DGJ, a partir d’una iniciativa conjunta amb ARCA, i amb la col•laboració dels GAL i de la xarxa de professionals de joventut.
 


Altres notícies

»Aquest dissabte ha obert el Museu de la Noguera amb algunes primeres visites durant el matí. El Centre d'Interpretació de l'Or també ha reobert portes encara que fins demà diumenge no s’espera la primera visita i taller

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’analfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarà dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnàstica rítmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veí de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebé 400 grams de marihuana al cotxe en què viatjava, que no tenia la ITV en regla i era conduït amb el carnet caducat. 

»Aquest proper diumenge es farà l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort. 

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'Almatà. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prèvia i en grups reduïts

»Enxampen un veí de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a Castellserà. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via està limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretació de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratuïts durant tot el mes de juny i adaptats amb les màximes garanties sanitàries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarà a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer després de gairebé tres mesos aturada 

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementació d'una targeta moneder d'impacte social. Així es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la moció que va presentar la CUP perquè es creï aquesta targeta. 

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reunió de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Sió, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarà el turisme i ajudarà a fixar gent al territori

»Càritas Balaguer col·labora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressió i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes més vulnerables o que no disposen de tecnologia. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt