Dimecres 03 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

04-05-2020

Eurecat Lleida col·labora en una solució europea per lluitar contra les pandèmies mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals i Intel·ligència Artificial


El centre tecnològic Eurecat ha guanyat una de les categories de la hackató europea #EUvsVirus, amb una solució per pronosticar brots epidèmics en temps real mitjançant l’anàlisi d’aigües residuals, a partir de la utilització d’eines de microbiologia i d’Intel•ligència Artificial, desenvolupada juntament amb investigadors de l’Institut de Recerca de l’Aigua KWR, de la Universitat d’Exeter, de la Universitat de Thessaly i de la Universitat Tècnica Nacional d’Atenes.

La innovació, anomenada Sewers4COVID, s’ha dissenyat en el marc de la hackató #EUvsVirus organitzada pel Consell Europeu d’Innovació, que ha reunit de forma virtual societat civil, investigadors, organitzacions i inversors, amb l’objectiu de desenvolupar solucions innovadores per a reptes relacionats amb el coronavirus. L’esdeveniment, celebrat del 24 al 27 d’abril, ha comptat amb més de 27.000 participants de més de 50 països, distribuïts en 2.100 equips.

Dins del projecte, investigadors de la seu d’Eurecat a Lleida han utilitzat la Intel•ligència Artificial, mitjançant tècniques d’aprenentatge automàtic, per poder determinar la correlació entre la presència del virus a les aigües residuals i a les zones en les quals es produeix el brot epidèmic. 

En concret, “la solució fa possible el seguiment d’indicadors per comparar-los entre sí amb certa freqüència i crear models que simulin l’impacte en la seva relació”, explica el director de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat, amb seu a Lleida, Xavier Domingo. D’aquesta manera, assenyala, “es pot obtenir una estimació del nombre de persones infectades, de forma que és possible conèixer la tendència, anticipar-se i reduir la necessitat de fer tests massius cada dia”.
Segons el director de Desenvolupament Cientificotecnològic d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “la possibilitat de comptar amb informació que permeti anticipar-se als fets comportaria una millor gestió dels recursos afectats per la pandèmia i obriria la porta a establir, de manera preventiva, on caldria fer majors esforços”. 

“Desplegar i desenvolupar una solució com la proposada per Sewers4COVID ens permetria anticipar-nos a l’inici i a l’evolució de la pandèmia mitjançant una gestió predictiva, de forma que es podrien reduir els riscos sobre els col•lectius més vulnerables i optimitzar els serveis prioritaris de forma coordinada en tots els nivells d’actuació”, remarca Anzaldi.

En concret, els investigadors de la Unitat de Smart Management Systems d’Eurecat que han participat en el disseny de Sewers4COVID han treballat en la generació i en la conceptualització de la idea i en la recopilació, la manipulació i la preparació de dades basades en fonts obertes i relacionades amb dades poblacionals i de recursos sanitaris. L’equip d’Eurecat, en el que han participat també els investigadors de la Unitat de Smart Management Systems del centre tecnològic Lluís Echeverria i Marc Ribalta, també s’ha ocupat de la construcció del prototip de simulació d'impacte i de recomanació. 

Aquesta solució, remarca el director de Desenvolupament Cientificotecnològic, “es pot adaptar i desenvolupar a qualsevol àmbit geogràfic i regió”, per a la seva implementació.
Podeu ampliar la informació o sol•licitar entrevistes al Gabinet de Premsa d’Eurecat a l’email premsa@eurecat.org o al mòbil 630 425 169.
Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.600 empreses. R D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal•lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, participa a 160 grans projectes consorciats d’R D i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org
 


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 

»El grup balaguerí Ksonronda reprèn la promoció del seu últim espectacle, 'Ambaparar', basat en cançons d'arrel popular, tradicionals i pròpies i que inclou cançons fetes durant el confinament, com Hassàpico Nostàlgic i St. Jordi confinat. 

»El comerç del centre històric de Balaguer continua amb la seva campanya de reactivació comercial i presenta una bossa comuna per a tots els establiments amb la intenció d'enfortir la imatge d'aquesta zona comercial. 

»Salut i Interior acorden traslladar als Mossos l'afer de la trobada amb més de cent persones a Balaguer. La policia comença a recopilar informació sobre l'acte convocat per la Dolça Revolució on es van fer petons i abraçades

»Es suspèn la 25a edició de la Càtedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell. L'organització preveu recuperar part de les ponències previstes per la propera edició, l'any 2021. 

»El Col·legi de Metges de Lleida vol que se sancioni als organitzadors de la trobada d'un centenar de persones a Balaguer. Asseguren que aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat

» El grup musical Círculo de Borneo presenta nou disc, HOMBRE MADRE.. La formació amb empremta balaguerina està encapçalada per Juan Magrí i Josep M. Porté. HOMBRE MADRE ja es pot trobar a les plataformes digitals

»Maria del Mar Bonet i l’InfoK, guanyadors del Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 de Balaguer. L’acte de lliurament del premi queda ajornat a la tardor i podria quedar emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Balaguer

»La Paeria de Balaguer ha publicat la nova agenda extraordinària en què es detallen els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribueix a través de les xarxes socials amb algunes activitats encara per determinar

»El paer en cap agraeix a Ferrocarrils 'haver fet cas a les demandes de la paeria de Balaguer, que és qui més coneix la realitat de la ciutat', en el nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt