Dijous 28 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

05-05-2020

Més de 809.700 treballadors han perdut la feina o estan en un ERTO i 240.000 encara no tenen l'atur reconegut. Treball confia a aturar la destrucció d'ocupació al maig després que l'atur registrés un increment històric a l'abril

La crisi sanitària ha afectat més de 809.730 treballadors a Catalunya que o bé han perdut la feina o bé estan inclosos en un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació, segons estimacions del Govern a partir de les últimes dades d'afiliació a la Seguretat Social. En una roda de premsa, el secretari de Treball, Josep Ginesta, ha valorat l'increment històric de 50.763 aturats a l'abril i ha dit que confia a començar a aturar la destrucció d'ocupació al maig tot i les incerteses del desconfinament. Ginesta també ha explicat que aquest dilluns el servei estatal d'ocupació havia tramitat 433.804 sol·licituds per a cobrar l'atur, cosa que significa que encara no ha reconegut la prestació per a 244.000 treballadors catalans afectats per ERTO.

La dada és superior a la que va donar aquest dilluns el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que va xifrar en 150.000 els afectats per ERTO que es poden quedar sense cobrar l'atur aquesta setmana.

 

Afegint-hi els treballadors fixos discontinus que no han estat inclosos en un expedient i les treballadores de la llar que no han pogut sol·licitar una ajuda especial fins a aquesta setmana, Ginesta ha dit que el Govern calcula que fins a 300.000 persones es poden quedar sense cobrar el subsidi per desocupació tot i que hi tenen dret aquesta setmana.

 

Per aquest motiu, el secretari de Treball ha reclamat al govern espanyol que "agilitzi al màxim" l'acceptació de prestacions i ha recordat que la major part de trucades que reben els tècnics del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) tenen a veure amb problemes relacionats amb la tramitació del subsidi per desocupació.

 

 

Increment històric a l'abril

 

L'increment del 12,17% de l'atur al mes d'abril és el més alt registrat en un mes en tota la història. En termes absoluts, no s'ha arribat a la xifra més elevada d'atur registrat que és la de febrer del 2013, quan hi havia 665.000 treballadors sense feina. A l'abril, els aturats eren 467.810 a Catalunya. Ginesta ha recordat que el quart mes de l'any acostuma a ser bo per l'ocupació i ha dit que no es registraven augments de l'atur en aquest període des dels anys més durs de la crisi financera.

 

De la mateixa manera, també ha dit que l'increment interanual del 22,59% és el segon augment més alt de la sèrie històrica. "És el segon mes que tenim un creixement interanual de la taxa d'atur", ha lamentat.

 

La taxa de desocupació ha crescut més en els homes (15,7%) que en les dones (9,4%) durant aquest mes d'abril, una tendència que es repeteix cada vegada que hi ha un fort impacte en el mercat de treball, ha dit Ginesta.

 

Els sectors d'activitats més importants a Catalunya han experimentat crescudes de l'atur de més de dos dígits en comparació amb el març. El que més ha pujat en percentatge és el de la construcció amb un increment del 19,9%, seguit del sector serveis amb un 12,7% i la indústria amb un 10,8% d'increment. Per territoris, Girona ha sigut el més castigat amb un increment del 16,2% mensual i un 29,1% interanual, reflectint la importància del turisme a la demarcació.

 

Tenint en compte les dades d'afiliació a la Seguretat Social del febrer, Treball calcula que 72.956 persones registrades a l'atur han perdut la feina al llarg de la crisi sanitària o tenien un contracte temporal que no s'ha renovat. El Govern també estima que en els primers quatre mesos de l'any s'han firmat 276.615 contractes de feina menys que l'any anterior.

 

 

Inici de recuperació al maig

 

Tot i les "incerteses" al voltant de quan serà cada fase de desconfinament, la conselleria preveu que l'ocupació temporal es recuperi parcialment durant el mes de maig. Tot i això, Ginesta apunta que els llocs de treball, sobretot els vinculats al turisme, que no s'han generat en els últims mesos "és molt difícil" que es reactivin el mes que ve. "En el mes de maig aturarem l'efecte conjuntural però la (recuperació) estructural no començarem a tenir-a fins al mes de juny", ha dit.

 

 

Afectats per ERTO

 

Ginesta ha insistit a assegurar que les dades d'atur registrat no mostren" l'impacte extraordinari" que està tenint la crisi sanitària sobre el mercat de treball català, ja que, per exemple, no inclouen els centenars de milers d'afectats per un Expedient de Regulació Temporal de l'Ocupació (ERTO).

 

En aquest sentit, ha assegurat que les últimes dades d'afiliació mostren que les persones amb la feina total o parcialment suspesa perquè estan inclosos en un expedient temporal a Catalunya és de 687.000, una xifra inferior als prop de 705.000 inclosos que mostra el balanç que el Govern actualitza cada dia. "Els expedients es negocien i s'acorden però després hi pot haver una variació de persones afectades i a mesura que es reactivin les activitats els treballadors poden desafectar-se", ha dit.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farà pública a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinària en què es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirà a través de les xarxes socials.

»La companyia Íntims Produccions durà a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. Serà durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creació de Fira Tàrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no són del sector de l'alimentació per posar damunt la taula les pautes a seguir en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt