Dissabte 06 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

05-05-2020

La FaPaC lamenta que el Departament d’Educació es plantegi iniciar el procés de preinscripció l’11 de maig sense haver concretat els passos que hauran de seguir les famílies

Comunicat

La Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) exigeix que el Departament d’Educació publiqui pautes clares sobre el procés de preinscripció escolar pel proper curs 2020-21 davant l’anunci -per vies extraoficials- que aquest període es podria iniciar el proper dilluns, 11 de maig. 

 Manca de planificació i informació La FaPaC ha sabut aquest mateix dimarts que el Departament d’Educació està fent arribar unes pautes a les direccions dels centres educatius on s’informa de manera superficial sobre com es farà el procés de preinscripció. En aquest document, el Departament informa sobre la possibilitat d’implementar un sistema telemàtic de preinscripció, però en cap cas confirma que aquest mètode estigui a punt per a ser utilitzat en totes les etapes educatives. Pel que fa al calendari, l’administració tampoc anuncia unes dates definitives i només avança que, en el millor dels casos, la preinscripció escolar es podrà fer a partir de la setmana vinent.  En aquest sentit, la federació considera inacceptable que el Departament hagi estat capaç d’impulsar un sistema d’avaluació telemàtica en un temps rècord i, en canvi, no sigui capaç de garantir que totes les famílies de l’escola pública puguin dur a terme el procés de preinscripció sense necessitat de desplaçar-se presencialment als centres educatius. 

La FaPaC lamenta que el Departament es plantegi obrir el procés de preinscripció el proper 11 de maig sense haver informat ni a les famílies ni a les entitats de l’àmbit educatiu de les passes que hauran de seguir, i es mostra preocupada per la possibilitat que no es compleixin els terminis estipulats per a les reclamacions que garanteixen el correcte funcionament del procediment. 

Privilegis concertats Malgrat la manca d’informació oficial, la FaPaC denuncia que algunes escoles privades concertades ja han començat a acompanyar a les famílies en el procés de preinscripció, la qual cosa situa en clar desavantatge les escoles de la xarxa pública, que encara no han rebut directrius sobre com s’haurà de dur a terme aquest procés. 

Així doncs, mentre les famílies de la xarxa pública fa setmanes que esperen rebre informació oficial sobre com hauran de matricular els seus fills i filles a l’escola, els centres privats concertats ja disposen d’informació privilegiada que estan compartint amb les famílies. Això provoca que les escoles privades concertades puguin fer un acompanyament que les escoles públiques no poden fer per manca d’informació. En aquest sentit, la FaPaC exigeix que el Departament d’Educació informi a totes les famílies i centres educatius de manera oficial, clara i immediata sobre quan i de quina manera hauran de preinscriure els seus fills i filles.  

Desplegament del Pla de xoc contra la segregació D’altra banda, la federació també ha tingut constància que, tot i que el procés de preinscripció encara no ha començat, el Consorci d’Educació de Barcelona ja ha posat en marxa el Pla de xoc contra la segregació escolar derivant famílies d’entorns desafavorits de l’escola pública a escoles privades concertades, sota la promesa d’obtenir ajuts econòmics durant tot el període d’escolarització dels seus fills i filles.  Es tracta d’una mesura que no garanteix una escolarització equilibrada en el conjunt del sistema educatiu, sinó que selecciona un alumnat determinat –aquell que prové d’entorns més desafavorits- per a repartir-lo en centres privats concertats, una mesura que, en essència, és segregadora, assenyaladora i caritativa. A més, constata una voluntat per desviar alumnat de la xarxa pública a la xarxa privada finançada amb fons públics i demostra que el mal anomenat dret d’elecció de centre no està garantit per a aquelles famílies que es veuen empeses a acceptar el centre preassignat pel Consorci.  En aquest sentit, la FaPaC adverteix que la gratuïtat de l’educació és un dret fonamental que té tot l’alumnat i en cap cas pot estar sotmès a la coacció psicològica de les famílies aprofitant la incertesa produïda per la manca de transparència del propi Departament. 

 Així doncs, davant la constatació que tant les escoles privades concertades com el mateix Consorci de Barcelona estan desplegant mesures per començar el període de preinscripció, i tenint en compte la manca d’informació pública que s’està oferint, la FaPaC insisteix en que és urgent que el Departament d’Educació actuï immediatament. D’una banda, per concretar i desplegar mesures que permetin que totes les famílies puguin accedir al procés de preinscripció en igualtat de condicions i amb totes les garanties i, d’altra banda, per oferir immediatament informació clara per tal que totes les famílies, sense distincions, sàpiguen quan i com hauran de preinscriure als seus fills i filles a l’escola.

 


Altres notícies

»Aquest dissabte ha obert el Museu de la Noguera amb algunes primeres visites durant el matí. El Centre d'Interpretació de l'Or també ha reobert portes encara que fins demà diumenge no s’espera la primera visita i taller

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’analfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarà dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnàstica rítmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veí de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebé 400 grams de marihuana al cotxe en què viatjava, que no tenia la ITV en regla i era conduït amb el carnet caducat. 

»Aquest proper diumenge es farà l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort. 

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'Almatà. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prèvia i en grups reduïts

»Enxampen un veí de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a Castellserà. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via està limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretació de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratuïts durant tot el mes de juny i adaptats amb les màximes garanties sanitàries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarà a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer després de gairebé tres mesos aturada 

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementació d'una targeta moneder d'impacte social. Així es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la moció que va presentar la CUP perquè es creï aquesta targeta. 

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reunió de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Sió, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarà el turisme i ajudarà a fixar gent al territori

»Càritas Balaguer col·labora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressió i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes més vulnerables o que no disposen de tecnologia. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt