Divendres 29 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2020

La Generalitat publica una guia per dissenyar serveis públics digitals centrats en les persones

El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha publicat en línia la Guia de serveis digitals, una metodologia per dissenyar, gestionar i millorar serveis públics digitals centrats en la ciutadania. La Guia és una eina amb la qual es pretén superar la metodologia clàssica de creació de tràmits administratius i aplicar el principi fonamental de l’empatia, és a dir, posar-se en el lloc de les persones a les quals s’adrecen els serveis. 

Segons la directora general d’Administració Digital, Ester Manzano, ”la crisi del coronavirus ha demostrat que els serveis públics digitals han d’estar dissenyats perquè tothom els pugui utilitzar, tal i com la ciutadania fa de forma intuïtiva amb les aplicacions de missatgeria o videoconferència”. Però aquesta guia no ha nascut amb la Covid-19, sinó que és el producte de més d’un any de feina, amb la col·laboració de diversos departaments de la Generalitat, per adaptar al seu context la metodologia anomenada de “pensament de disseny” (design thinking), amb la qual treballen les organitzacions públiques i privades punteres arreu del món per dissenyar productes i béns que encaixin en les necessitats de les persones usuàries.

Per a Manzano, “la clau està en cocrear els serveis amb la ciutadania”. Així, la Guia incorpora un ventall de tècniques que permeten obtenir informació sobre les circumstàncies amb què la ciutadania utilitza els serveis públics: accions, pensaments, desitjos, i fins i tot sentiments, amb l’objectiu de d’identificar els aspectes a millorar en la seva experiència d’usuari. També introdueix a la Generalitat l’ús de prototips per presentar la idea del servei a grups de persones usuàries perquè en donin la seva opinió abans de passar a la construcció de les aplicacions i altres elements necessaris per prestar el servei.

La directora general d’Administració Digital ho defineix com “una revolució en la manera de dissenyar, implantar, mantenir i millorar els serveis públics a la Generalitat”. Segons Manzano, “l’Administració Pública ha de deixar d’estar basada en tràmits per centrar-se en prestar serveis que donin resposta als fets de la vida de les persones”, i ha de garantir que la ciutadania “només hagi d’aportar les seves dades una vegada i prou”. 

Aquests serveis han de ser simples, amb l’eliminació de tot el que no aporta valor a la persona destinatària, i accessibles, que no incloguin barreres d’ús ni de comprensió per a les persones usuàries. També han de ser omnicanal, adaptats a tots els canals des dels quals s’hi vulgui accedir, i proactius, que s’anticipin a les demandes de la ciutadania.

De manera complementària a aquesta Guia, el Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública està desplegant la tecnologia necessària per oferir serveis digitals fàcils d’usar. En concret, s’ha desenvolupat un entorn per a la creació de formularis web (html) perquè els equips tècnics dels departaments de la Generalitat puguin reaccionar a emergències com la del coronavirus i publicar nous serveis en poques hores. Els formularis web substituiran els antics formularis pdf, que eren incompatibles amb els telèfons mòbils, tauletes o ordinadors amb el sistema operatiu Linux. A més, són més fàcils d’usar i entenedors i faciliten que qualsevol persona els pugui omplir sense necessitat d’habilitats administratives.

En els propers dies es publicaran els primers formularis construïts amb aquest sistema, per a serveis com ara el de col·laboració en emergències de protecció civil, del Departament d’Interior, o les sol·licituds d’accés a la informació pública, del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, amb els quals arrencarà el procés de substitució de gradual de formularis pdf per la nova tecnologia.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farà pública a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinària en què es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirà a través de les xarxes socials.

»La companyia Íntims Produccions durà a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. Serà durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creació de Fira Tàrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no són del sector de l'alimentació per posar damunt la taula les pautes a seguir en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt