Divendres 29 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2020

Els museus catalans se sumen a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

El Departament de Cultura dona un suport excepcional a la celebració d’enguany impulsant iniciatives conjuntes amb els museus, com ara una vintena de visites virtuals guiades, 75 càpsules audiovisuals sobre la seva riquesa patrimonial i converses entre professionals

El DIM 2020 se celebrarà del 16 al 18 de maig a través de les xarxes socials i dels webs dels museus

La consellera Vilallonga donarà el tret de sortida a la celebració el 16 de maig amb una intervenció que es podrà seguir al canal Youtube de patrimoni.gencat

Per primer cop, les visites virtuals i les píndoles audiovisuals s’oferiran en llengua de signes catalana i amb subtítols

DIM20

Els museus de Catalunya celebren virtualment el Dia Internacional dels Museus (DIM), el gran esdeveniment que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM) cada 18 de maig. El lema del DIM 2020 és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” i vol ser un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus. El Departament de Cultura ofereix en un web específic tota la programació de la celebració.

Les activitats adreçades a tots els públics tindran lloc del 16 al 18 de maig mentre que l’activitat destinada al sector professional, el 19 i 20 de maig. El tret de sortida anirà a càrrec de la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, dissabte, 16 de maig, a les 10.45 hores amb una intervenció que es podrà veure al canal de Youtube de patrimoni.gencat.

El DIM 2020, a Catalunya, se centra en el moment excepcional global de confinament durant el qual els museus tenen les portes tancades. Així, els museus obren virtualment el seu fons per connectar amb la ciutadania; obren finestres digitals, segures per a les persones, obertes, accessibles i diverses. Aquestes finestres són el punt de trobada dels museus amb l’usuari i són un símbol d’apertura. La imatge recull també finestres diferents que expressen la varietat de museus i de persones connectades.

Enguany, davant la COVID-19 i el confinament de la societat per prevenir l’expansió del virus, organitzacions i institucions museístiques volen ser més a prop que mai dels ciutadans sumant-se a la celebració virtual del DIM, apropant els museus a les cases de la ciutadania. En aquest context, des del Departament de Cultura es dona un suport excepcional a la celebració d’aquest esdeveniment internacional, impulsant una campanya i la realització d’unes iniciatives conjuntes pels museus catalans, en coordinació i col·laboració amb els equipaments museístics, les xarxes de museus, les administracions titulars i gestores de museus com la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona i l’Institut de Cultura de Barcelona, i l’ICOM, per tal de donar visibilitat a la institució museística i tota la feina que estan realitzant durant el confinament i sempre, per mantenir el contacte amb la ciutadania.

Una vintena de visites virtuals guiades i Finestres obertes en línia

Des de la Direcció General del Patrimoni Cultural, amb la col·laboració del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) i de la Direcció General de Comunicació del Departament de la Presidència, s’han impulsat 20 visites virtuals guiades de 20 minuts que es realitzaran en directe a través del canal Youtube de patrimoni.gencat. Tindran una durada d’uns 20 minuts aproximadament i aniran a càrrec de directors de museus, educadores, conservadors, comissaris d’exposicions, etc. El tret de sortida tindrà lloc dissabte 16 de maig, a les 11 hores, amb un recorregut per la seu d’Empúries del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC). El seguiran les visites als museus de l’Empordà (Figueres), Can Garriga a Lloret de Mar i el Museu de la Pesca de Palamós. A la tarda, es podran visitar les seus de Girona i Ullastret del MAC, del Museu d’Art de Girona i del de l’Anxova i la Sal de l’Escala.

Diumenge, 17 de maig ,tindran lloc les visites a museus de Sitges, Cambrils, el Vendrell, Amposta, Vic, Olèrdola, Reus i Sant Cugat del Vallès. Finalment, el Dia Internacional dels Museus, el 18 de maig, serà el torn dels museus nacionals: Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Terrassa, Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museu d’Arqueologia de Catalunya i Museu Nacional d’Art de Catalunya.

L’altra gran iniciativa, Finestres obertes en línia, aplega 75 museus d’arreu del país que s’han gravat amb els seus propis mitjans, la majoria dispositius mòbils, per mostrar un tast de la riquesa patrimonial de les col·leccions museístiques i de la tasca dels professionals que hi treballen. A través de píndoles audiovisuals d’una durada aproximada de 5 minuts, el personal dels museus, artistes, guies d’empreses especialitzades i educadors, entre altres, obren les finestres dels museus per explicar històries i convidar la ciutadania a fer cultura i visitar-los quan tornin a obrir les portes. Les càpsules de vídeo es faran públiques a la llista de distribució que s’ha creat al Youtube de patrimoni.gencat dissabte 16 de maig a partir de les 11 hores.

D’acord amb el compromís del Departament de Cultura per treballar en la incorporació de la llengua de signes catalana en les comunicacions fetes amb les noves tecnologies, i seguint el lema proposat per l’ICOM, s’han pres mesures d’accessibilitat adreçades a la comunitat sorda, tan signant com oralista. Les visites virtuals s’oferiran en Llengua de Signes Catalana (LSC) i les càpsules de vídeo se subtitularan. En ambdós casos, a càrrec d’intèrprets i professionals de la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA).

Reptes participatius

Sumant-se a les diverses iniciatives que han sorgit des dels equipaments culturals durant el confinament, el DIM 2020 proposa dos reptes: el #DIMchallenge, inspirat en els exitosos reptes d’art que han emplenat la xarxa aquestes setmanes, consistent en la recreació d’una obra d’art dels fons digitals dels museus catalans i del portal web Visitmuseum, i la #MaratóMuseumQuizaCasa. Després de l’èxit d’aquesta iniciativa sorgida durant el confinament des dels museus de Ciències Naturals i Marítim de Barcelona, prop de 50 museus repten a adults i famílies a una marató de preguntes que durarà del 16 al 18 de maig.

Converses professionals

En el marc del Dia Internacional dels Museus, i davant la situació que ha causat en les societats del món l’actual pandèmia de la COVID-19, són molts els sectors que estan reflexionant aquests dies sobre com afrontar el futur. En l’àmbit de la cultura en general i dels museus en particular s’ha generat un intens i interessant debat en el qual el Departament de Cultura vol participar organitzant el cicle de converses “Els museus en temps de la COVID-19”, en què es podrà gaudir de cinc converses virtuals que tindran lloc el 19 i el 20 de maig. Consistiran en diàlegs entre una persona del sector museístic amb experiència sobre l’àmbit a tractar, que preguntarà a un especialista de l’altre sector, el qual reflexionarà per entendre com l’està afectant la crisi. Després s’establirà un diàleg sobre les perspectives que aquest nou context pot oferir en relació amb els museus. Es tractaran temes vinculats al món digital, el turisme, l’educació, la salut i la inclusió.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farà pública a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinària en què es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirà a través de les xarxes socials.

»La companyia Íntims Produccions durà a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. Serà durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creació de Fira Tàrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no són del sector de l'alimentació per posar damunt la taula les pautes a seguir en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt