Dimarts 02 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2020

La Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran convida a participar en la primera edició virtual del Dia Internacional dels Museus arran de la COVID-19 Amb el títol 'Obrim finestres', cadascun dels equipaments ha realitzat una càpsula audiovisual s

Els dotze museus que integren la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran (XMTLLA) conviden a participar en la primera edició virtual del Dia Internacional dels Museus (DIM) arran de la COVID-19, que tindrà lloc els dies 16, 17 i 18 de maig seguint el lema “Obrim finestres” de la campanya del DIM a Catalunya. Membres del personal dels equipaments de la XMTLLA protagonitzen un espot en què se’ls pot veure preparant les “finestres” que resa el lema, unes finestres virtuals que romandran obertes en el marc del DIM-2020 per tal que la ciutadania es pugui connectar al patrimoni que conserva i preserva cadascun dels museus. 

El Dia Internacional dels Museus és un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) que se celebra anualment el 18 de maig. La jornada encunya el lema genèric “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” amb l’objectiu d’esdevenir un punt de trobada per celebrar la diversitat de perspectives que conformen les comunitats i el personal dels museus.

Des de la Direcció General del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat s’ha impulsat la realització d’unes iniciatives conjuntes per la totalitat dels museus catalans, a les quals s’ha adherit la XMTLLA, aprofitant aquest esdeveniment per donar visibilitat als museus i a tota la feina que estan realitzant durant el confinament per mantenir el contacte amb la ciutadania.

 

FINESTRES OBERTES EN LÍNIA

L’acció més destacada són unes ‘finestres’ obertes en línia, a on els museus explicaran i mostraran algun aspecte rellevant de les seves col·leccions. La XMTLLA participa de manera conjunta en aquesta acció amb un fil conductor comú: l’ús d’un document primari per generar un relat diferent a l’habitual al voltant de les seves col·leccions.

Durant els dies 16, 17 i 18 de maig els interessats es podran connectar a qualsevol dels dotze museus de la XMTLLA mitjançant l’enllaç patrimoni.gencat.cat/DIM2020 per visualitzar les càpsules de vídeo que han realitzat cadascun dels museus a partir d’un objecte o un document primari de la seva col·lecció, que els serveix no només per explicar la història i les anècdotes més curioses de cada equipament, sinó també per reivindicar el paper de la recerca en el si de la tradició museística. Les ‘finestres’ en línia s’obriran a partir del 16 de maig a les 10.45 hores.

Així, doncs, alguns museus inicien el seu relat amb dietaris, com el Museu de Lleida i el dietari del bisbe Messeguer, fundador del Museu Diocesà, la col·lecció del qual és una de les que conforma l’actual Museu de Lleida; i l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, amb un diari domèstic de mitjans del segle XIX.

Les fotografies són el punt de partida del Museu de Guissona, amb unes imatges de l’any 1973 de la descoberta d’unes restes arqueològiques a l'espai que temps a venir seria el parc arqueològic; el Museu de la Conca Dellà, amb la còpia de les fotografies de la campanya d’excavació de Walter Kuhme l’any 1954; i el Musèu dera Val d’Aran, amb una fotografia de l’interior de Santa Maria de Mijaran d’inicis del segle XX que va permetre identificar una pila baptismal d'origen desconegut, que es trobava al mercat de l'art.

La correspondencia és una altra font d’informació important per als museus. El Museu de Cervera parteix d’una carta d’Hermínia Grau relacionada amb la instal·lació de la nova cuina a la Casa Duran i Sanpere; el Museu de la Noguera, de la carta del rei Martí I l’Humà (conservada a l'Arxiu de la Corona d'Aragó) al comte Pere II d’Urgell posada en relació amb l’alfabreguer de Margarida de Montferrat i el comte Pere; i el Museu Hidroelèctric de Capdella, de la carta de sanció contra una treballadora datada de l’any 1941.

El Museu Tàrrega Urgell i el Museu Trepat s'endinsen en la familia Trepat amb el document de la patent de l’invent mecànic de la dalladora Trepat, de Josep Trepat, i la pintura a l’oli 'Els Gitanos', de Lluís Trepat; el Museu Diocesà d’Urgell, dos documents que han permès determinar la procedència d’un conjunt de lipsanoteques i reliquiaris; i el Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, el document mecanografiat del bisbe Miquel Moncadas i Noguera en la inauguració de les obres de remodelació del museu l’any 1983.

 

Finalment, el Museu d’Art Jaume Morera parlarà de les artistes en l’art contemporani actual a partir d’una pintura a l’oli sobre tela que Maria Núñez va pintar entre 1997 i 1998.

 

ALTRES ACCIONS

A l’acció principal, que convida la gent a accedir als museus a través de les seves finestres virtuals mentre la crisi sanitària propiciada per la COVID-19 no permeti obrir les seves portes, els museus de la XMTLLA s’afegeixen a dues activitats més: d’una banda, el #MaratóMuseumQuizACasa (museumquizacasa.org), on durant els tres dies estaran disponibles tots els concursos de preguntes i respostes sobre temàtica museística que s’han anat realitzant al llarg del confinament, entre els quals hi ha una edició de la XTMLLA, i, de l’altra, el #DIMChallenge, que convida la gent a recrear des de casa una peça del patrimoni cultural i artístic dels museus catalans  i compartir-les a Instagram amb els hashtags #DIMchallenge i #DIM2020. Els usuaris podran buscar les obres a través del portal visitmuseum.gencat.cat o les webs dels propis museus i les cinc imatges amb més ‘m’agrada’ guanyaran una visita guiada personalitzada al museu al qual faci referència la imatge.

 

SOBRE LA XARXA DE MUSEUS DE LES TERRES DE LLEIDA I ARAN (XMTLLA)

 

La Xarxa Territorial de Museus de les Terres de Lleida i Aran forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya. Es va constituir el 2016 per la Generalitat de Catalunya, l'Institut d'Estudis Ilerdencs (Diputació de Lleida) i els titulars dels 12 museus registrats que la conformen.

 

Està formada pels següents equipaments: Museu de la Noguera (Balaguer), Museu de Cervera (Cervera), Museu Tàrrega Urgell (Tàrrega), Museu d’Art Jaume Morera (Lleida), Museu de Lleida (Lleida), Museu de la Conca Dellà (Isona), Musèu dera Val d’Aran (Vielha), Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu), Museu Diocesà i Comarcal de Solsona (Solsona), Museu Diocesà d’Urgell (La Seu d’Urgell), Museu de Guissona (Guissona) i Museu Hidroelèctric de Capdella (Vall Fosca). 

 

Té per objectiu treballar de forma mancomunada, tot cooperant i promovent polítiques museístiques coordinades entre els onze museus a través de la conservació, investigació, interpretació, exhibició i comunicació  del seu patrimoni. 

 

Es tracta de museus a través dels quals els visitants poden experimentar un primer contacte amb el territori, en un sentit tant panoràmic com temàtic. Els seus fons abasten des de l'època dels dinosaures fins a la més actual contemporaneïtat artística, amb més de 40.000 objectes que formen una col·lecció única a Catalunya. 

 

----

MÉS INFORMACIÓ sobre totes les activitats i els horaris del Dia Internacional dels Museus: http://patrimoni.gencat.cat/ca/museusdelleida

 


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 

»El grup balaguerí Ksonronda reprèn la promoció del seu últim espectacle, 'Ambaparar', basat en cançons d'arrel popular, tradicionals i pròpies i que inclou cançons fetes durant el confinament, com Hassàpico Nostàlgic i St. Jordi confinat. 

»El comerç del centre històric de Balaguer continua amb la seva campanya de reactivació comercial i presenta una bossa comuna per a tots els establiments amb la intenció d'enfortir la imatge d'aquesta zona comercial. 

»Salut i Interior acorden traslladar als Mossos l'afer de la trobada amb més de cent persones a Balaguer. La policia comença a recopilar informació sobre l'acte convocat per la Dolça Revolució on es van fer petons i abraçades

»Es suspèn la 25a edició de la Càtedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell. L'organització preveu recuperar part de les ponències previstes per la propera edició, l'any 2021. 

»El Col·legi de Metges de Lleida vol que se sancioni als organitzadors de la trobada d'un centenar de persones a Balaguer. Asseguren que aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat

» El grup musical Círculo de Borneo presenta nou disc, HOMBRE MADRE.. La formació amb empremta balaguerina està encapçalada per Juan Magrí i Josep M. Porté. HOMBRE MADRE ja es pot trobar a les plataformes digitals

»Maria del Mar Bonet i l’InfoK, guanyadors del Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 de Balaguer. L’acte de lliurament del premi queda ajornat a la tardor i podria quedar emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Balaguer

»La Paeria de Balaguer ha publicat la nova agenda extraordinària en què es detallen els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribueix a través de les xarxes socials amb algunes activitats encara per determinar

»El paer en cap agraeix a Ferrocarrils 'haver fet cas a les demandes de la paeria de Balaguer, que és qui més coneix la realitat de la ciutat', en el nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt