Dimarts 02 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

13-05-2020

Catalunya aspira a assolir una despesa del 2,12% del PIB català en R D i el 2024. Torra presenta el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement com una ‘brúixola’ davant el ‘nou món’ post-covid-19

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement ha aprovat aquest dimecres el document de treball en què es basaran les futures polítiques públiques i en què es preveu que fins al 2024 s'assoleixi una despesa global de R D I del 2,12% del PIB català, i un increment de 7.000 nous investigadors. Això permetria que Catalunya s'igualés a la mitjana actual de la Unió Europea. El president del Govern, Quim Torra, ha reivindicat l'aposta pel coneixement "ara més que mai", amb la innovació i la recerca com a elements clau per encarar "el nou món" després de la covid-19. El president creu que "el nou món es mesurarà per la capacitat de generar i atreure talent" i ha apostat pel pla com "una brúixola" per consolidar la societat del coneixement.

El pla, amb 84 grans accions, contempla que el percentatge d'activitat econòmica basada en el coneixement se situï "en valors comparables als dels països capdavanters en índex de progrés social i desenvolupament econòmic". Concretament, proposen que l'increment de despesa vingui, d'una banda, de despesa pública -passant del 0,58 al 0,75%- i amb polítiques i mesures que impulsin la despesa privada -perquè s'incrementi del 0,94% a l'1,37%. També es preveu un finançament públic de 1.300 MEUR anuals en educació superior, els que prop de 500 MEUR correspondran a R D.

 

Aquest impacte es traduirà en més de 6.000 MEUR dedicats a Catalunya l'R D i educació superior, 1.800 dels quals el aportarà el Govern. Aquesta inversió implicarà un retorn directe de prop de 3,5 euros per cada euro invertit pel pressupost de la Generalitat.

 

Tot i això, el Govern reconeix que la disminució del PIB que es preveu com a conseqüència de la crisi del coronavirus farà que pel que queda de 2020 i durant el 2012 les ràtios i els percentatges d'inversió "es desajustin". Es treballa però amb la hipòtesi que el PIB es recuperi al llarg del 2022 i per tant es poden mantenir els objectius fixats al pacte a mig termini.

 

En concret, des del sector públic es contribuirà amb 600 MEUR anuals repartits entre 545 d'increment de la despesa pública en R D I (50% màxim a càrrec de la Generalitat) i 60 MEUR per R D I privada. Així, es preveu que la contribució pública establerta en el període 2020-2024, generi un creixement de la despesa privada en 1.120 milions d’euros.

 

D'altra banda, el pacte contempla la creació de 7.000 nous investigadors i més del doble de llocs de treball indirectes. Així, s'espera un increment de l'1% dels assalariats i una ocupació total en l'àmbit R D per sobre del 2% del total d'ocupats al país. L'impacte total serà de 37.000 MEUR, entre els fluxos econòmics que abasten l'impacte directe (6.500 MEUR) i l'indirecte (més de 25.000 MEUR).

 

A Catalunya la inversió en R D no arriba a l'1,5% i el 59% d'aquesta és de participació privada, quan l'objectiu de la Unió Europea (UE) és arribar a inversions de l'ordre del 3% del PIB en R D, distribuït en un 67% de participació privada i un 33% pública. El pacte alerta que Catalunya està perdent posicions en aquest indicador primari ja que fa deu anys es destinava l'1,6% i també en els indicadors essencials del nivell d'innovació del país.

 

El Govern reivindica el Pacte "ara més que mai"

 

Torra ha reclamat "un coneixement integrador, amb barreja de disciplines i un treball coordinat més potent que mai". També ha manifestat que la societat del coneixement "també ha de tenir un paper rellevant en una crisi que pot tenir derivades en els drets i llibertats": "Més coneixement és sempre més democràcia i més drets fonamentals", ha defensat el president, que creu que el Pacte esdevindrà "una caixa d'eines" per a una ciutadania que busca confiança en la ciència, "tipa de 'fake news' i eslògans".

 

En la reunió, que s'ha celebrat telemàticament i que Torra ha seguit des del Palau de la Generalitat, ha augurat que aquest pla serà necessari per tractar també l'emergència sanitària, el model econòmic o la sobirania alimentària.

 

Amb tot, el cap de l'executiu és conscient que "un repte d'aquesta magnitud no s'assoleix d'un dia per l'altre" i ha demanat "el compromís" de tothom, "més enllà de les discrepàncies legítimes" perquè prosperi.

 

Aquest pacte ha de comportar més recursos econòmics, polítiques amb sinergies efectives i descentralització o instruments concrets, com la Llei de la Ciència, una gestió del talent o un impuls a la innovació. Les accions tenen una correlació directa en la implementació de l'Agenda 2030 a Catalunya, i moltes corresponen amb les fites de desenvolupament sostenible.

 

Per la seva banda, la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha afirmat que "la urgència de la pandèmia convida a posar en marxa quan abans millor aquesta estratègia de país, que situa el coneixement com el principal factor de competitivitat per a territoris i empreses”.

 

Un pacte coral, gestat lluny del coronavirus però vàlid per l'actual crisi

 

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement ha implicat a tot l'ecosistema (educació superior, recerca, innovació i teixit productiu) i al conjunt de la societat, ja que s'ha fet un procés participatiu que ha recollit 133 propostes, de les que s'han incorporat el 75%. Al plenari d'aquest dimecres hi han participat diversos consellers, a més de representants de grups parlamentaris món local, recerca o del teixit social i empresarial.

 

Tot i haver estat gestat en un context lluny de la crisi actual pel coronavirus, hi ha una sèrie d'acords que donen resposta a les qüestions més urgents derivades de l'actual crisi. Entre les generals hi ha la millora de l'equitat en educació superior per mitjà del sistema de beques públiques, tenint en compte l'accés a les noves tecnologies i les comunicacions en xarxa per l'accés online a l'educació. S'acorda també dissenyar i implementar un sistema de formació continua superior per donar resposta a les necessitats socials actuals, vehicular la innovació empresarial i reduir la bretxa digital.

 

Una altra acció ha de ser incrementar en 10 punts percentuals, fins arribar al 50% de l'ocupació en serveis intensius en coneixement en els propers cinc anys, així com promoure i consolidar el creixement d'EURECAT com a centre tecnològic català perquè assoleixi unes dimensions i un impacte relatius similars als centres internacionals de referència. D'altra banda, s'aposta per l'impuls de l'avantprojecte de la llei de ciència de Catalunya i que es fomenti una estratègia catalana de ciència oberta.

 

En l'àmbit de les empreses, s'esmenta la necessitat de potenciar un programa de suport a la creació i el creixement d'empreses basades en el coneixement i 'deep tech' en col·laboració amb agents locals, parcs, incubadores, acceleradors i altres agents. Per això, també s'aposta per crear instruments financers àgils, crear hubs d'innovació amb acords de col·laboració publicoprivats, crear un programa de transformació tecnològica de les empreses i crear una oficina de dinamització de la propietat industrial i intel·lectual que coordini les accions.

 

El seguit d'accions també inclou establir un bon mecanisme de comunicació entre les universitats i les empreses, invertir en compra pública innovadora i impulsar un model d'emprenedoria també en l'àmbit de la recerca i la innovació, entre d'altres.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 

»El grup balaguerí Ksonronda reprèn la promoció del seu últim espectacle, 'Ambaparar', basat en cançons d'arrel popular, tradicionals i pròpies i que inclou cançons fetes durant el confinament, com Hassàpico Nostàlgic i St. Jordi confinat. 

»El comerç del centre històric de Balaguer continua amb la seva campanya de reactivació comercial i presenta una bossa comuna per a tots els establiments amb la intenció d'enfortir la imatge d'aquesta zona comercial. 

»Salut i Interior acorden traslladar als Mossos l'afer de la trobada amb més de cent persones a Balaguer. La policia comença a recopilar informació sobre l'acte convocat per la Dolça Revolució on es van fer petons i abraçades

»Es suspèn la 25a edició de la Càtedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell. L'organització preveu recuperar part de les ponències previstes per la propera edició, l'any 2021. 

»El Col·legi de Metges de Lleida vol que se sancioni als organitzadors de la trobada d'un centenar de persones a Balaguer. Asseguren que aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat

» El grup musical Círculo de Borneo presenta nou disc, HOMBRE MADRE.. La formació amb empremta balaguerina està encapçalada per Juan Magrí i Josep M. Porté. HOMBRE MADRE ja es pot trobar a les plataformes digitals

»Maria del Mar Bonet i l’InfoK, guanyadors del Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 de Balaguer. L’acte de lliurament del premi queda ajornat a la tardor i podria quedar emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Balaguer

»La Paeria de Balaguer ha publicat la nova agenda extraordinària en què es detallen els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribueix a través de les xarxes socials amb algunes activitats encara per determinar

»El paer en cap agraeix a Ferrocarrils 'haver fet cas a les demandes de la paeria de Balaguer, que és qui més coneix la realitat de la ciutat', en el nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt