Dissabte 06 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

17-05-2020

L’ACM reclama a la Generalitat crear un fons extraordinari per als municipis per poder fer front a la reactivació socioeconòmica i a les despeses derivades de la COVID-19

L’Associació Catalana de Municipis (ACM) reclamarà a la Generalitat la creació d’un fons extraordinari per fer front a la necessària reactivació socioeconòmica basada en les polítiques de proximitat que poden portar a terme els ajuntaments. Aquest fons també ha de servir per mantenir i generar llocs de treball i compensar la disminució dels ingressos municipals i les despeses generades en la crisi sanitària, social i econòmica derivada de la COVID-19.

 

En aquest sentit, la Comissió de Presidència de l’ACM es va reunir aquest divendres per analitzar la situació actual i reclamar que des de la Generalitat de Catalunya es creï aquest fons, al mateix temps que advertia que els recursos i les mesures de liquiditat no s’han de quedar a nivell europeu o estatal, sinó que han d’arribar a les administracions més properes al ciutadà, els Ajuntaments.

 

Aquest serà el primer punt a l’agenda, per part del municipalisme català, a la propera reunió bilateral amb el Govern de Catalunya, anunciada fa dues setmanes, i que encara no s’ha convocat.

 

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha destacat que “els municipis no podem ser forts en demandes, reclamacions i mesures davant de la crisi, però dèbils pel que fa a finançament, recursos i liquiditat”. En aquest sentit, ha posat èmfasi que “des de l’inici de la crisi els ens locals ens hem bolcat en l’atenció a les persones que han patit la malaltia, als col·lectius més vulnerables i ara fem front a la necessària i urgent reactivació socioeconòmica. Així doncs, no només cal compensar la despesa extraordinària que estan fent els ens locals arran de la pandèmia, sinó, sobretot, dotar de recursos per afrontar la crisi social i el manteniment de llocs de treball i la reactivació socioeconòmica”.

 

El president de l’ACM, Lluís Soler, ha explicat que “des de la proximitat que representem els ens locals catalans podrem donar un millor servei i ser molt més eficients per portar a la pràctica mesures que ajudin als col·lectius més necessitats, a les petites empreses, al comerç de poble o als professionals autònoms, que durant moltes setmanes estan patint aquesta crisi sanitària, econòmica i social”.

 

Des de l’ACM ja es va reclamar al Govern espanyol a través d’una carta al president Pedro Sánchez el passat 20 de març, que es preveiessin mecanismes de compensació financera per reduir l’impacte que la disminució d’ingressos tributaris comportarà per la futura participació en els tributs de l’Estat dels ens locals. L’ACM també està esperant resposta del Govern espanyol a la demanda feta pel municipalisme català de de poder utilitzar el superàvit del 2019 i els romanents positius d’anys anteriors per fer front a la Covid-19, així com flexibilitzar la regla de despesa i l’estabilitat pressupostària que permetria als ajuntaments mobilitzar uns recursos molt necessaris en aquests moments.

 

Lluís Soler insisteix en què “cal una coordinació entre administracions, però sobretot reactivar el territori des del coneixement i la sensibilitat que representem els ajuntaments. I per portar-ho a terme necessitem més recursos”.

 

Aquesta demanda va en línia amb el Decàleg per a la reactivació socioeconòmica, elaborat per l’ACM i l’FMC fa unes setmanes, que ja reclamava la creació d’un fons públic local amb l’objectiu d’articular instruments de finançament per al desenvolupament econòmic local i obrir una línea de finançament sense interès destinada a finançar programes de reactivació comercial i empresarial entre Pimes, autònoms i persones sense feina. I també un pla de reactivació transversal que redefineixi les inversions previstes i impulsi actuacions normatives, econòmiques i de tot tipus, per impulsar sectors com el comerç, el turisme o les petites i mitjanes empreses.


Altres notícies

»Aquest dissabte ha obert el Museu de la Noguera amb algunes primeres visites durant el matí. El Centre d'Interpretació de l'Or també ha reobert portes encara que fins demà diumenge no s’espera la primera visita i taller

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’analfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarà dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnàstica rítmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veí de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebé 400 grams de marihuana al cotxe en què viatjava, que no tenia la ITV en regla i era conduït amb el carnet caducat. 

»Aquest proper diumenge es farà l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort. 

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'Almatà. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prèvia i en grups reduïts

»Enxampen un veí de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a Castellserà. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via està limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretació de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratuïts durant tot el mes de juny i adaptats amb les màximes garanties sanitàries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarà a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer després de gairebé tres mesos aturada 

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementació d'una targeta moneder d'impacte social. Així es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la moció que va presentar la CUP perquè es creï aquesta targeta. 

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reunió de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Sió, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarà el turisme i ajudarà a fixar gent al territori

»Càritas Balaguer col·labora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressió i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes més vulnerables o que no disposen de tecnologia. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt