Dijous 28 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

18-05-2020

Salut farÓ diversos estudis d'immunitat amb mÚs d'un miliˇ de tests serol˛gics. S'hi inclouran els 170.000 professionals sanitaris

El Departament de Salut impulsarà diversos estudis per conèixer el mapa d'immunitat de la població catalana. Per fer-ho, es faran més d'un milió de tests serològics als ciutadans, entre ells els 170.000 professionals sanitaris de tot Catalunya. També s'estudiarà la immunitat d'altres col·lectius, com els professionals essencials no sanitaris que hagin pogut tenir risc de contagi en les últimes setmanes, persones diagnosticades positives sense confirmació per PCR, o que van reportar simptomatologia compatible amb el coronavirus durant la fase de confinament, així com d'altres poblacions sentinella. L'objectiu és monitoritzar l'evolució de l'epidèmia i conèixer les diferències existents entre territoris, edats i professions.

(En aquesta actualització s'afegeix informació extreta d'una atenció als mitjans de comunicació virtual sobre aquests estudis i declaracions del director general de Recerca, Robert Fabregat).

 

Així, es prendran mostres poblacions de diferents col·lectius, com per exemple els Mossos d'Esquadra i les Policies Locals. Els estudis es faran en diverses onades per seguir-ne l'evolució.

 

El director general de Recerca, Robert Fabregat, ha destacat que també buscaran mostres de poblacions que permetin tenir una "foto molt més real" de les diferències de l'impacte del coronavirus, sobretot territorials, en l'àmbit laboral i per edat i patologies prèvies; una informació que seria complementària a l'estudi que el Ministeri de Sanitat va posar en marxa fa unes setmanes.

 

Mapa d'immunitat del personal sanitari de Catalunya

 

Es faran tests serològics a tota la plantilla del personal sanitari dels hospitals, de les àrees bàsiques de salut (ABS), dels centres sociosanitaris i de les residències, així com el personal del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM). Es testarà tot el personal sanitari, perquè el seu contagi posa en risc la capacitat de les institucions sanitàries de mantenir les seves plantilles operatives amb normalitat i garantir una atenció segura per a pacients i professionals.

 

El projecte d'avaluació de l'estat immunitari dels professionals de la salut, liderat pel Servei Català de la Salut (CatSalut), permetrà determinar el percentatge de personal sanitari de Catalunya que ha superat la infecció en tots els àmbits sanitaris públics, analitzar l'evolució de l'estat immunitari d'aquest personal durant 12 mesos i determinar la utilitat de tres tipus diferents de proves mitjançant plataformes automatitzades per dur a terme aquesta avaluació.

 

Aquesta iniciativa sorgeix d'un projecte de recerca ideat pels serveis de Microbiologia i d'Immunologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, amb la col·laboració d'investigadors d'IDIBAPS, d'ISGlobal i del Centre de Recerca Genòmica (CRG).

 

A més del Clínic i l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, hi participaran els hospitals Josep Trueta de Girona, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Sant Pau, Hospital del Mar, Bellvitge i Germans Trias i Pujol, el Consorci Sanitari Parc Taulí, CLI-Lab Diagnostics, CatLab i Fundació Althaia.

 

Per fer els tests serològics d'aquests estudis, hi ha diverses "vies possibles". El projecte concret dels professionals sanitaris es vehicularà a través dels hospitals. En el cas de les persones que tenien símptomes compatibles amb la covid-19 però a qui no es va diagnosticar la malaltia amb una PCR, està previst que la primària els faci el test serològic. Pel que fa a altres poblacions, s'ha d'acabar de tancar, ha dit Fabregat, però una possibilitat serien les farmàcies, entre altres opcions.

 

18.000 proves PCR diàries

 

Paral·lelament, el Departament de Salut ha garantit la capacitat de fer totes les PCR que siguin necessàries per preparar-se per a possibles rebrots. Tot i que l'estimació màxima de capacitats necessàries de PCR durant les fases de desconfinament és d'unes 13.000 a 15.000 proves diàries, actualment les capacitats totals són d'unes 17.000 proves diàries, que augmentaran molt considerablement en les properes tres i quatre setmanes, segons la conselleria.

 

Aquests proves diagnòstiques tenen com a objectiu la detecció directa de la presència del coronavirus, la identificació i aïllament de forma precoç dels casos amb infecció aguda, així com dels seus contactes, aplicant mesures de restricció de la mobilitat i aïllament domiciliari durant un període recomanat de 14 dies.

 

Es planteja l'ús d’aquestes proves diagnòstiques d'infecció aguda en les següents circumstàncies, sempre sota prescripció mèdica i en base a criteris clínics: població amb simptomatologia, tant greu com no greu; persones en contacte amb casos positius confirmats que desenvolupin simptomatologia durant la fase d'aïllament; persones sense símptomes que poden ser contagioses en àmbits d'elevat risc de transmissió com, per exemple, residències de gent gran, centres d'internament de salut mental, centres de persones discapacitades o centres penitenciaris, i professionals sanitaris i no sanitaris essencials, en la seva reincorporació a la feina després d’un període d'incapacitat temporal per infecció per covid-19.

 

Proves PCR i tests serològics

 

Fabregat assegura que ara tenen les "capacitats per fer totes les PCR que calen" i ha defensat que "els tests no són la solució a tot, sinó que s'ha de saber per què serveixen". Les proves PCR detecten la infecció per coronavirus, són com una fotografia fixa, mentre que els tests serològics busquen els anticossos que genera el sistema immune per respondre-hi.

 

"Les proves PCR serveixen per diagnosticar individualment si una persona està infectada o no avui. Fer-les a tota la població de forma sistemàtica no té sentit i no és sostenible", ha assenyalat el responsable de Recerca, que ha insistit que l'estratègia de PCR se centra en llocs amb molta convivència on és molt important identificar ràpid un contagi per evitar un brot, amb el cas paradigmàtic de les residències de gent gran, i en les persones amb símptomes compatibles amb la covid-19.

 

En canvi, els tests serològics es fan servir com a estudis de població i s'agafen mostres d'alguns col·lectius, alguns dels quals es testaran al 100%, com els professionals sanitaris, perquè en aquest cas es considera que és informació "molt rellevant", ha indicat.

 

Els anticossos apareixen després d'una infecció i mantenen la seva presència durant setmanes, tot i que encara no se sap quantes en el coronavirus. A més, són detectables en pacients asimptomàtics en els quals no hi ha hagut sospita d'infecció ni s'ha realitzat la prova diagnòstica. D'altra banda, Fabregat ha indicat que hi ha persones a qui se'ls va confirmar una infecció per coronavirus amb una PCR i que el test serològic no mostra anticossos. Aquest també és un dels aspectes en què es vol aprofundir en aquests estudis.

 

Paper de la primària

 

El director general de Recerca ha destacat que el paper de la primària és "clau" per fer les proves PCR i els tests serològics en l'etapa de desconfinament. "La primària ha de ser l'eix vertebrador, però al mateix temps [s'ha de vigilar] que no la saturem. La primària té com a objectius principals ara mateix la gestió de nous contagis i els seus contactes via PCR i seguiment de les persones que han reportat símptomes els darrers mesos via els tests serològics", ha subratllat.

 

Prop de 75.000 proves en residències

 

Fabregat ha detallat que s'han realitzat 434.00 proves PCR, prop de 75.000 en residències de gent gran, centres que s'han prioritzat en les darreres setmanes. Concretament, se n'han fet 69.877 en residents i 4.874 a treballadors i s'han cobert totes les residències on s'havia detectat algun contagi. Les 20.000 proves que queden per arribar a la totalitat de les residències són en aquelles on no s'ha detectat el virus.

 

Temporers

 

Fabregat s'ha referit a les proves PCR que la Regió Sanitària de Lleida té previst fer als temporers. "Són persones que estaran convivint durant temps, compartint espais i és important poder identificar molt ràpid qualsevol nou cas", ha afirmat Fabregat, que ha assenyalat que la previsió és començar les proves aquesta setmana.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Lĺesqueix de carn, de LANăON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de GimnÓstica RÝtmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarÓ l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places.á

»La Paeria de Balaguer publicarÓ a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla EstratŔgic Cultural per definir les lÝnies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, grÓcies a Actel i Villart LogÝstic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i grÓcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional.á

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'└rea d'Ocupaciˇ

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, M˛nica. Editat per MÚs llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vÝdeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sŔrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat.á

»Un centenar de biblioteques p˙bliques reactiven el servei de prÚstec amb cita prŔvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarÓ el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarÓ a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farÓ p˙blica a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinÓria en quŔ es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirÓ a travÚs de les xarxes socials.

»La companyia ═ntims Produccions durÓ a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. SerÓ durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creaciˇ de Fira TÓrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no sˇn del sector de l'alimentaciˇ per posar damunt la taula les pautes a seguir en funciˇ de com evolucioni la pandŔmia de la covid-19.


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt