Dimarts 02 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

19-05-2020

El Síndic demana que el nou curs sigui presencial per a tothom i un pla específic per als centres d'alta complexitat. Alerta que l'activitat lectiva a distància no garanteix els aprenentatges, especialment dels més desafavorits.

 

El Síndic de Greuges demana al Departament d'Educació que planifiqui el nou curs escolar de forma que sigui presencial per a tothom, evitant la modalitat híbrida. També reclama un pla específic per als centres d'alta complexitat. En un informe, alerta que molts alumnes desfavorits no han pogut seguir l'activitat lectiva de manera adequada durant aquestes últimes setmanes. L'activitat lectiva a distància, conclou, no garanteix els aprenentatges. El Síndic aposta, però, per mantenir aquesta modalitat educativa en el que queda de curs, reservant l'obertura de centres per garantir l'atenció de situacions de més vulnerabilitat i d'impossibilitat de conciliació, així com per a la preparació de proves com la selectivitat.

En un informe titulat 'Els centres educatius amb elevada complexitat davant la crisi derivada de la covid-19', el defensor constata que molts alumnes no han pogut seguir l'activitat lectiva a distància, no només per problemes de connectivitat, sinó també per dèficits d'acompanyament familiar i per problemes de desafecció escolar accentuats en l'actual situació de confinament. És precisament per aquest motiu que el Síndic creu que la modalitat no presencial o semipresencial no es pot mantenir de cara al curs 2020-2021.

 

Segons el Síndic, cal fer tot el possible per iniciar el curs en modalitat presencial per a tot l'alumnat, utilitzant si cal la xarxa d'equipaments de l'entorn de les escoles, perquè l'activitat lectiva a distància, insisteix, no garanteix el bon funcionament del currículum per al conjunt de l'alumnat. Tampoc considera òptim l'activitat lectiva per torns en dies alterns, i recorda que es pot modificar l'horari escolar per ampliar la capacitat d'atenció en grups més reduïts.

 

En aquest retorn el proper curs, demana que es faci un pla específic en el cas dels centres amb elevada complexitat. Si cal aplicar mesures de distanciament social, l'informe subratlla que caldrà buscar espais alternatius, com ara escoles properes amb menys concentració d’alumnat socialment desfavorit o equipaments municipals.

 

En aquesta línia, aposta per incrementar plantilles i recursos en els centres de gran complexitat per garantir la igualtat d'oportunitats respecte a l'alumnat escolaritzat en altres escoles. Així, el defensor planteja que el pla de desconfinament tingui mesures de discriminació positiva específiques per aquest tipus de centres. Creu que cal incrementar les dotacions de personal docent, amb assignacions de professionals de l’àmbit social (tècnics d’integració social, educadors socials, treballadors socials), de l’àmbit de la salut (psicòlegs, logopedes) i de figures professionals com les dels promotors escolars o el personal tècnic d’integració social.

 

A Catalunya, el 20,9% de centres de primària i el 16,4% de centres de secundària són amb elevada complexitat. Aquests centres, majoritàriament públics (93,1%), escolaritzen 128.997 alumnes de primària i 53.865 alumnes de secundària.

 

El retorn abans que acabi l'actual curs ha d'estar molt orientat, segons el Síndic, a respondre necessitats específiques, com ara la conciliació de la vida laboral i familiar, l'atenció de situacions de vulnerabilitat social i de dèficits d'acompanyament familiar, i la preparació de proves com ara la selectivitat. Per això, el defensor aposta per continuar amb el seguiment de l'activitat lectiva a distància fins a final de curs i, en tot cas, obrir els centres per organitzar serveis d'atenció socioeducativa de l'alumnat, amb una funció lúdica, de reforç escolar i d'acompanyament en el seguiment de l'activitat lectiva a distància.

 

Les mateixes condicions d'escolarització per a tothom

 

L'informe reclama al Departament d'Educació que garanteixi les mateixes condicions d'escolarització al conjunt de l'alumnat el proper curs, perquè considera que no pot ser que hi hagi alumnes que segueixin diferents modalitats d'escolarització (presencial o híbrida) en funció de la disponibilitat d'espais. Això suposaria un risc de desigualtat entre centres en el procés d’aprenentatge de l’alumnat.

 

A més, el treball exposa que el confinament es tradueix en dificultats derivades de la manca de finalització dels programes curriculars previstos aquest curs, riscos en la transició a l'educació secundària obligatòria, o el risc d’abandonament educatiu prematur. És per això que aposta per simplificar el currículum i desplegar mesures organitzatives flexibles per reforçar els aprenentatges en competències bàsiques. Al seu parer, cal redefinir els continguts competencials a desenvolupar per a cada nivell educatiu durant el curs 2020-2021, incorporant-hi les competències bàsiques inicialment previstes per a la segona part de l'actual curs.

 

A més, defensa fer un acompanyament en la transició de l’educació primària a l’educació secundària obligatòria, amb programes d’orientació en la transició dels ensenyaments obligatoris als postobligatoris.

 

Considera també que cal adaptar l'avaluació per posar límits a la repetició, i establir programes de reforç escolar i d’acompanyament familiar a través dels plans educatius d’entorn i dels serveis d’intervenció socioeducativa (centres oberts).

 

Pel que fa a les conseqüències econòmiques de la pandèmia, que influeixen després en el rendiment educatiu, el Síndic reclama que es despleguin les convocatòries d’ajuts a l’escolaritat, previstes en la LEC i no convocades actualment. També aposta perquè es doni continuïtat de les beques de menjador escolar tot i que l'educació no sigui totalment presencial el proper curs. Defensa, així mateix, incrementar el finançament dels centres públics i concertats amb elevada complexitat per donar cobertura als costos d’escolarització dels alumnes de famílies amb dificultats econòmiques.

 

El defensor recorda que hi ha 91.224 alumnes d’educació infantil de segon cicle, primària i secundària obligatòria en situació de privació material severa, 141.337, amb beca de menjador escolar o 182.862, escolaritzats en centres amb elevada complexitat.

 

Davant la possibilitat que calgui tornar al confinament o que finalment el curs comenci no comenci de forma totalment presencial, el Síndic reclama que estigui garantida la distribució de dispositius electrònics i connectivitat a tot l'alumnat que no en tingui accés.

ACN


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Frankenstein a Bagdad, de SAADAWI, Ahmed. Barcelona: Amsterdam, 2019

»L'ANC, CDR i el Consell Local de la República Catalana a Balaguer s'han tornat a reunir aquest dimarts a la Plaça del Morter de Balaguer. Es reuniran cada dimarts i el Col·lectiu Llibertat reprendrà les seves trobades aquest dijous. 

»Creu Roja la Noguera ha atès més de 601 persones vulnerables, afectades per la crisi de la COVID-19, gràcies als voluntaris, empreses i particulars. A nivell de Catalunya s'han atès més de 201.803 persones. 

»El grup balaguerí Ksonronda reprèn la promoció del seu últim espectacle, 'Ambaparar', basat en cançons d'arrel popular, tradicionals i pròpies i que inclou cançons fetes durant el confinament, com Hassàpico Nostàlgic i St. Jordi confinat. 

»El comerç del centre històric de Balaguer continua amb la seva campanya de reactivació comercial i presenta una bossa comuna per a tots els establiments amb la intenció d'enfortir la imatge d'aquesta zona comercial. 

»Salut i Interior acorden traslladar als Mossos l'afer de la trobada amb més de cent persones a Balaguer. La policia comença a recopilar informació sobre l'acte convocat per la Dolça Revolució on es van fer petons i abraçades

»Es suspèn la 25a edició de la Càtedra d'Estudis Medievals del Comtat d'Urgell. L'organització preveu recuperar part de les ponències previstes per la propera edició, l'any 2021. 

»El Col·legi de Metges de Lleida vol que se sancioni als organitzadors de la trobada d'un centenar de persones a Balaguer. Asseguren que aquest tipus de reunions posen en risc la salut comunitària i la recuperació econòmica de la societat

» El grup musical Círculo de Borneo presenta nou disc, HOMBRE MADRE.. La formació amb empremta balaguerina està encapçalada per Juan Magrí i Josep M. Porté. HOMBRE MADRE ja es pot trobar a les plataformes digitals

»Maria del Mar Bonet i l’InfoK, guanyadors del Premi Comte Jaume d’Urgell 2020 de Balaguer. L’acte de lliurament del premi queda ajornat a la tardor i podria quedar emmarcat dins dels actes de la Festa Major de Balaguer

»La Paeria de Balaguer ha publicat la nova agenda extraordinària en què es detallen els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribueix a través de les xarxes socials amb algunes activitats encara per determinar

»El paer en cap agraeix a Ferrocarrils 'haver fet cas a les demandes de la paeria de Balaguer, que és qui més coneix la realitat de la ciutat', en el nou projecte per a la millora de la integració urbana de la línia de tren a Balaguer. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt