Divendres 29 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

20-05-2020

El Memorial Democràtic commemorarà el 80è aniversari de l'assassinat de Lluís Companys. Homenatges i exposicions recordaran la mort del president el 15 d'octubre de 1940

El 15 d’octubre es complirà el 80 aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys. Per tal de commemorar aquest fet, el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya inclou a la seva programació diverses activitats en record d’aquests fets. Tindran lloc entre 2020 i 2021, amb dates, a hores d’ara, sense concretar a causa de l’emergència sanitària.

Homenatges    

El Memorial Democràtic i la Direcció General de Memòria Democràtica preveuen organitzar tres homenatges a l’octubre a fi de recordar la figura del president Companys. A més d’un acte solemne al Palau de la Generalitat, que coincidiria amb la data del seu afusellament, es preveu organitzar un homenatge al Centre d’Interpretació Lluís Companys, a Tornabous (Urgell), i el tradicional acte al Fossar de la Pedrera, a Barcelona, amb la col·laboració de l’Associació Pro-memòria als Immolats per la Llibertat a Catalunya. Són actes que es faran quan i com ho permeti l’emergència sanitària.

Exposicions

El Memorial Democràtic preveu acollir dues exposicions:

1936. Els primers exilis de la Guerra Civil. La mostra presentarà els exilis que es van produir durant els primers mesos de guerra, un èxode important i poc conegut.L’exposició, a cura de l’historiador Rubèn Doll, destacarà l’actuació de la Generalitat republicana a l’hora de salvar vides de persones  perseguides. El paper jugat per Lluís Companys l’estiu de 1936 serà una de les qüestions que es tractaran amb més profunditat. S’establirà una comparativa entre les trajectòries  de Lluís Companys, el militar i jurista Enric de Querol i l’espia franquista Pedro Urraca. Tant de Querol com Urraca van ser salvats per la República. El mateix Companys va intervenir perquè de Querol no fos afusellat després de ser condemnat a mort per la seva participació en el cop d’estat del 19 de juliol de 1936. L’any 1940 va ser fiscal en el judici sumari contra el president. 

Cultures polítiques: els projectes republicans a Catalunya. Aquesta mostra, comissariada per l’historiador Enric Pujol, explicarà com el republicanisme fou un projecte polític que va adquirir importància durant el segle XIX en resposta als projectes liberals conservadors monàrquics. A partir del segle XX va integrar tendències ideològiques i tindria el seu moment àlgid amb la proclamació de la Segona República. A partir de la dictadura franquista passaria a la clandestinitat. 

L’exposició aportarà una visió del Companys activista republicà fins a arribar a ocupar diversos càrrecs institucionals a les files republicanes. Així mateix, es tindrà en compte el Lluís Companys que divulgava el republicanisme als mitjans de comunicació de l’època.

Ambdues exposicions es complementaran amb jornades, conferències, publicacions i altres activitats culturals.

Mort de Lluís Companys

El president va ser extradit il·legalment des de França el 1940, amb la col·laboració de l’Alemanya nazi. Després d’humiliacions, tortures i una farsa de judici, el règim franquista executà a qui havia considerat un dels seus màxims enemics.

La persona de Lluís Companys reunia tot allò que era considerat anatema per la dictadura: republicà, federalista, catalanista i, en bona mesura, també obrerista. Amb la seva execució, el càstig va ser exemplar, però, alhora, naixia un mite, el del president de la Generalitat màrtir per les llibertats de Catalunya i la causa republicana. Amb el temps, la figura de Lluís Companys ha adquirit una enorme importància en l’imaginari col·lectiu del poble de Catalunya.


Altres notícies

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, L’esqueix de carn, de LANÇON, Philippe. Editat per Angle

»L'Escola Municipal de Gimnàstica Rítmica de Balaguer preveu obrir inscripcions la segona quinzena de juny. Aquesta setmana s'acabarà l'enquesta entre els alumnes del curs actual per poder fer la reserva de places. 

»La Paeria de Balaguer publicarà a finals de juny un llibret on s'inclouran totes les activitats d'estiu que se celebraran a Balaguer fins al mes de setembre

»La Paeria de Balaguer treballa en el disseny d'un Pla Estratègic Cultural per definir les línies mestres de com ha de ser la ciutat a nivell cultural els propers 15 anys.

»Creu Roja entrega un lot de berenar als infants amb seguiment, gràcies a Actel i Villart Logístic. L'entitat ho fa habitualment durant el curs escolar i gràcies a aquest donatius ho ha pogut realitzar ara de forma excepcional. 

»La Paeria de Balaguer dona resposta a la crisi ocupacional provocada per la COVID-19 i millora el servei de borsa de treball de l'Àrea d'Ocupació

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Nou illes al nord, de BATET, Mònica. Editat per Més llibres, 2019

»El Museu de la Noguera publica un nou vídeo de la Maria Bullfarines dedicat al desconfinament. En clau d'humor, la Maria dona una sèrie de consells per gaudir del retorn a la vida social, sense oblidar les mesures de seguretat. 

»Un centenar de biblioteques públiques reactiven el servei de préstec amb cita prèvia. A Balaguer, la biblioteca municipal el reactivarà el proper dilluns 1 de juny i el servei es prestarà a la planta baixa de l'edifici

»La Paeria de Balaguer farà pública a finals d'aquesta setmana una nova agenda extraordinària en què es detallaran els actes previstos per aquest mes de juny. L'agenda es distribuirà a través de les xarxes socials.

»La companyia Íntims Produccions durà a terme l'assaig del seu darrer espectacle al Teatre de Balaguer. Serà durant la segona quinzena del mes d'agost i la iniciativa forma part del Pla de Suport a la Creació de Fira Tàrrega

»La Paeria de Balaguer es reuneix amb els paradistes del mercat setmanal que no són del sector de l'alimentació per posar damunt la taula les pautes a seguir en funció de com evolucioni la pandèmia de la covid-19.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt