Diumenge 07 de Juny
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

20-05-2020

L'Institut CatalÓ de les Dones inicia una campanya de sensibilitzaciˇ a infants i joves per fer front a les violŔncies masclistes en el marc de la crisi de la Covid19

L’Institut Català de les Dones, del departament de la Presidència,  posa avui en marxa a les xarxes social la campanya #AgafaElGuant Infants i joves lliures de violències masclistes amb l’objectiu d’augmentar la protecció i la seguretat d’infants, adolescents i joves davant les violències masclistes en l'actual realitat derivada per la crisi sociosanitària de la COVID19.

La convivència forçada amb els agressors, una connectivitat més intensa a internet i els canvis en l’ús de l’espai públic poden fer  incrementar i agreujar les situacions de violències masclistes.

Davant aquesta situació la iniciativa s’adreça a la població més jove per:

- donar-los eines per a identificar les diferents manifestacions de les violències masclistes que poden estar patint

- apropar-los els recursos i serveis existents

- promoure un espai virtual de suport i sororitat col·lectiu que trenqui el seu aïllament.

#EstemAmbTu

La campanya, que visibilitza diferents manifestacions de violències masclistes per facilitar la seva identificació, es difondrà a través de Tik-Tok, Instagram, YouTube, Twitter i Facebook.

Per incrementar la difusió i eficàcia dels missatges a través de les xarxes, la iniciativa demana el suport dels i les influencers que s’adrecen al públic més jove.

Les situacions sobre les quals #AgafaElGuant hi posa èmfasi son:

#StopGrooming

 • Estigues alerta! Hi ha adults que es fan passar per col·legues a les xarxes.

#StopControl

 • Ets lliure de parlar amb qui vulguis i penjar les fotos que vulguis! Que no et controli la teva parella!

#ProuViolènciesMasclistes

 • Res del que facis justifica que t’intimidin, t’empenyin o et peguin
 • Tens dret a una llar segura i una vida plena lliure de violències masclistes
 • Tens dret a sentir-te segura al carrer

#ProuViolènciesSexuals

 • Tens dret a no rebre imatges sexuals que no has demanat
 • Si reps imatges íntimes d’algú altre sense el seu consentiment, NO les renviïs- Aturem el sexpreading!
 • Si difonen fotos íntimes teves sense el teu consentiment, t’estan fent sexpreading i és delicte
 • Res justifica que et toquin sense el teu consentiment o t’obliguin a realitzar pràctiques sexuals que no desitges

#ProuViolènciesLGTBIfòbiques

 • Tens dret a viure la teva orientació sexual i identitat de gènere de forma lliure dins i fora de casa!

#ProuViolènciaPsicològica

 • Res del que facis justifica que t’humilïn, et culpabilizin o t’ignorin

#ProuViolènciaEconòmica

 • Ningú té dret de controlar els teus diners, prendre-te’ls o gastar-se’ls sense el teu consentiment

 

Repte #AgafaElGuant

Per a què la nova realitat d'obligada distància social i de major presència domiciliària no es converteixi en aïllament per a infants i joves en situació de violències masclistes la campanya proposa agafar un guant dels que estem utilitzant per fer front a la pandèmia i fer-se una fotografia/vídeo emulant la Rosie the Riveter com a mostra de sororitat i suport col·lectiu. 

Recursos per a joves a dones.gencat.cat/agafaelguant

A través de la plana web de la iniciativa: dones.gencat.cat/agafaelguant es facilita un seguit de recursos audiovisuals que ajuden a la identificació de les violències masclistes. Aquí també es poden trobar els principals serveis on adreçar-se si s’està en aquesta situació. Els missatges de la campanya difonen i faciliten àmpliament les principals vies d’accés telemàtiques:

Noves situacions, les violències de sempre

La campanya vol incidir, especialment, en:

 • Infants i jovesque presencien situacions de violència cap a les seves mares o que pateixen violència sexual per part d’algú del seu entorn i del qual no poden aïllar-se.
 • Noies jovesque es troben en situació de violència física, psicològica i/o sexual dins les pròpies llars, centres residencials o d’acollida, on la persona agressora és la parella, algun membre de la família, tutor, personal responsable de la seva cura, companys de pis o del centre residencial, o inclús persones del propi veïnat.
 • Noies joves que pateixen violències en l’espai públic en forma d’intimidació, assetjament, o agressions sexuals per persones de l’entorn comunitari.
 • Adolescents i joves LGTBIQ que estan patint violència per part de familiars i entorn proper que no accepten la seva identitat de gènere o preferència sexual i que conviuen amb el rebuig, el menyspreu i la incomprensió.

Ciberviolències

Amenaces, assetjament i control a través del mòbil i les xarxes socials són algunes de les manifestacions que estan patint adolescents i joves, i que impedeixen que les cases i residències siguin espais segurs i protegits.

 • Infants i adolescents són objectiu del grooming, adults que els contacten utilitzant les xarxes socials i les aplicacions mòbils fent-se passar per menors d’edat amb la intenció d’obtenir material de contingut sexual una vegada guanyada la seva confiança.
 • El sexpreadingi la sextorsió s'acarnissen principalment amb les noies joves. La difusió de fotos i vídeos de contingut sexual sense el consentiment de la persona que hi apareix és una de les pràctiques utilitzades sovint per fer mal i venjar-se d’ex parelles o per humiliar i desprestigiar les noies.
 • L’obtenció d’imatges i vídeos sexuals fent servir amenaces o el xantatge per no publicar-les és el que es coneix per extorsió sexual o sextorsió. La vergonya i la culpa sovint fan que les noies no ho expliquin al seu entorn i se sentin atrapades i aïllades.
 • El ciberassetjament, l’extorsió per continguts sexuals, o el control mitjançant internet, xarxes socials i aplicacions mòbil són manifestacions de les violències masclistesque es donen tot i la distància social i l’aïllament domiciliari, i que tenen un impacte enorme en la persona.

Espai públic

El moment actual està provocant canvis en la nostra manera de relacionar-nos en societat i amb l’espai públic.

La distància social, les franges horàries per sortir al carrer, o la reducció dels aforaments al molts llocs o al transport poden fer augmentar la sensació d’inseguretat a l’espai públic per a les dones joves.

Les violències masclistes en l’àmbit comunitari són una realitat que es dóna encara que la presència als carrers sigui testimonial, i que cal denunciar i visibilitzar per eradicar-les.

Des de sentir-se intimidada, increpada verbalment o assetjada, fins a rebre tocaments no desitjats o patir una agressió sexual.

Aquestes violències afecten les noies joves i atempten contra les seves llibertats i el ple desenvolupament de les seves vides.

Contra les violències masclistes en pandèmia

A més d’aquesta iniciativa adreçada a la població més jove en situació de violències masclistes, l’ICD  posa a disposició de la ciutadania un seguit de documents divulgatius amb recomanacions per a les pròpies víctimes, el seu entorn més immediat o les persones professionals del circuit d’abordatge de les violències masclistes, que han estat elaborades juntament amb el Consell Nacional de Dones de Catalunya.

Aquesta iniciativa se suma a les diferents actuacions que ha creat el Govern de la Generalitat en l’estat d’alerta per garantir l’atenció a les dones en situació de violències masclistes i contrarestar les dificultats de trobar suport en professionals, familiars i amistats en el marc d’una situació crítica com un confinament forçat amb l’agressor, el desconfinament i el procés per arribar a la normalitat.

A més de fer seguiments a les dones usuàries dels serveis i recolzar el treball de les professionals d’atenció de tot el territori, crear espais de coordinació interinstitucional i amb entitats, o introduir la perspectiva de gènere en el Pla per a la reactivació econòmica i protecció social, son estratègies de l’ICD per garantir l’atenció: l’ampliació del servei telefònic permanent 900900120 o l’impuls d’una nova  xarxa de proximitat gràcies a la col·laboració dels establiments comercials operatius a través de la campanya “Establiment segur contra la violència masclista”.

Tant el 900900120 com el web dones.gencat.cat a la plana “Serveis en l’estat de confinament” centralitzen tota la informació dels serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista, ja siguin serveis d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments, consells comarcals, o entitats d’atenció.  


Altres notícies

»Aquest dissabte ha obert el Museu de la Noguera amb algunes primeres visites durant el matÝ. El Centre d'Interpretaciˇ de l'Or tambÚ ha reobert portes encara que fins demÓ diumenge no sĺespera la primera visita i taller

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre, Lĺanalfabeta, de KRISTOF, Agota. Editat per Amsterdam

»Lleida entrarÓ dilluns finalment en fase 2. Pel que fa a Balaguer, Vidal recorda que amb la fase 2 podran obrir les escoles a la ciutat i es podran reprendre entrenaments en disciplines com el tennis taula o la gimnÓstica rÝtmica.

»Els Mossos d'Esquadra detenen a Vilaller un veÝ de Balaguer de 48 anys i amb antecedents a qui van trobar gairebÚ 400 grams de marihuana al cotxe en quŔ viatjava, que no tenia la ITV en regla i era condu´t amb el carnet caducat.á

»Aquest proper diumenge es farÓ l'ofrena floral davant el monument al Comte Jaume d'Urgell, per recordar que el passat 1 de juny es van complir 587 anys de la seva mort.á

»Balaguer se suma per segon any a les Jornades Europees d'Arqueologia 2020 amb visites guiades al Pla d'AlmatÓ. Es faran el dissabte 20 de juny des de les 10 a la 1 del migdia, amb reserva prŔvia i en grups redu´ts

»Enxampen un veÝ de Balaguer circulant a 208 km/h per la C-53, a CastellserÓ. Els Mossos d'Esquadra han denunciat penalment al conductor ja que la via estÓ limitada a una velocitat de 90 km/h

»El Museu de la Noguera i el Centre d'Interpretaciˇ de l'Or reobren portes aquest dissabte amb els horaris habituals. Els dos equipaments seran gratu´ts durant tot el mes de juny i adaptats amb les mÓximes garanties sanitÓries

»El proper dilluns 8 de juny es tornarÓ a posar en marxa de nou la zona blava de Balaguer desprÚs de gairebÚ tres mesos aturadaá

»La Paeria de Balaguer es compromet a analitzar la implementaciˇ d'una targeta moneder d'impacte social. AixÝ es va acordar en el ple d'aquest dijous durant el debat de la mociˇ que va presentar la CUP perquŔ es cre´ aquesta targeta.á

»Aquest dimecres va tenir lloc una nova reuniˇ de treball per parlar de la futura Via verda de la Vall del Siˇ, entre Sant Guim de Freixenet i Balaguer. La iniciativa dinamitzarÓ el turisme i ajudarÓ a fixar gent al territori

»CÓritas Balaguer colĚlabora amb els centres educatius de la ciutat amb la impressiˇ i repartiment dels dossiers de treball fets per les escoles durant el confinament als alumnes mÚs vulnerables o que no disposen de tecnologia.á


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt