Dilluns 25 de Maig
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

22-05-2020

L'IEI aprova un pla de subvencions especial destinat a ajudar els ajuntaments a reactivar la contractació d'activitats culturals.

La Junta Rectora de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha aprovat avui per unanimitat un pla econòmic per a ens locals en l’àmbit de la cultura que, dotat amb 1.521.400 €, pretén ajudar els ajuntaments, entitats menors descentralitzades i consells comarcals a reactivar la contractació d’activitats culturals, que han estat bruscament aturades a causa de la pandèmia de la Covid-19 i les mesures de confinament. Aquest pla es regirà pels mateixos principis de terminis superreduïts i pagament per avançat que la Diputació està aplicant en totes les línies de subvencions amb la intenció de dotar de liquiditat els ens locals i així poder revertir a la societat els diners públics el més ràpidament possible. Queden exclosos d’aquest pla l’Ajuntament de Lleida i el Conselh Generau d’Aran, per l’especificitat de tots dos ens, amb els quals es mantenen unes línies de col·laboració singulars.

La Junta Rectora ha començat amb una felicitació del president Joan Talarn a l’Ajuntament de Corbins per haver estat el primer en programar un espectacle al carrer obert al públic, amb motiu de la seva festa major, ja que “ens marca el camí amb el qual el món local ha d’ajudar a la recuperació econòmica de les empreses culturals, tal i com planteja el pla de l’IEI”.

Segons ha explicat la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, “la irrupció de la pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a replantejar la idea inicial que teníem d’un pla amb concurrència competitiva i concentrar en una sola convocatòria tots els ajuts culturals. Els mesos de confinament i de retorn progressiu a l’activitat suposen una aturada sense precedents en tot el teixit cultural del país, amb unes implicacions econòmiques, ara com ara, encara impossibles de valorar. En el moment que es fa efectiu el confinament social i es comencen a endevinar els seus efectes, des de l’IEI s’assumeix que la prioritat ha de ser posar en circulació el màxim de diners possible per tal que els ens locals puguin començar a contractar ja tanta activitat cultural com fos possible, tan aviat com fos possible en les condicions que la seguretat sanitària permetés. Cal reprendre l’activitat dels professionals de la cultura, i també cal tornar l’activitat cultural als teatres, als cinemes, a les sales de concerts, als carrers i a les places”.

Els ajuntaments i entitats menors descentralitzades disposaran de 1.269.000 € i els 12 consells comarcals de 242.400 € amb els quals poder incentivar la represa de l’activitat cultural a través d’accions de dinamització, promoció i difusió cultural, activitats artístiques, ensenyaments musicals, edició de publicacions locals i la preservació de la programació cinematogràfica en àmbits rurals o sales de cinema de titularitat municipal. El director de l’IEI, Joanjo Ardanuy, destaca aquesta novetat subvencionable en tan que “és un reconeixement clar de la importància del cinema per a determinades localitats, en tant que element de cohesió social, molt més enllà de la simple exhibició cinematogràfica”.

La distribució dels fons s’ha realitzat partint de criteris totalment objectius i fàcils de verificar, a partir de registres oficials vigents, com en el cas dels centres oficials que imparteixen ensenyaments musicals, o de les sales de cinema, o a través de les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya, en el cas de dades demogràfiques. “D’aquesta manera s’elimina qualsevol traça d’arbitrarietat en els atorgaments i es garanteix que tots els ens disposin d’una quantitat proporcionada de diners per a la cultura, en un exercici de transparència sense precedents”, ressalta Ardanuy.

 

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, destaca que “és una altra mostra més de l’agilitat que estem demostrant tots els departaments de la Diputació i els seus organismes autònoms malgrat les condicions de confinament a què ens obliguen les cauteles sanitàries per tal de convertir els ens locals en els motors econòmics de la recuperació d’una certa normalitat”, i assenyala que des de l’IEI s’està treballant també per a complementar aquest primer pla d’ajuts amb dues convocatòries més de subvencions destinades a entitats sense ànim de lucre per a la realització d’activitats culturals i l’adquisició d’obra per part de les biblioteques locals.

Finalment, la vicepresidenta Estefania Rufach ha recordat que en aquest temps de confinament s’han contractat activitats musicals que s’han difós a través de la televisió i les xarxes socials, en les quals els artistes han estat remunerats, i ha expressat la voluntat de l’IEI “de reprogramar totes les activitats compromeses abans del confinament i d’invertir al màxim per completar el mapa de l’activitat cultural arreu del nostre territori, per tal que acabi resultant tan equilibrat com sigui possible, i com els pressupostos permetin”.

 

 

 


Altres notícies

»La Paeria de Balaguer treballa per tenir-ho tot a punt i poder obrir les piscines municipals d'estiu si l'evolució de la pandèmia ho acaba permetent. Hi haurà limitacions en l'aforament d'usuaris i torns per accedir-hi

»La ciutat Balaguer ha posat aquest dilluns a disposició de la ciutadania nous espais oberts per a la pràctica esportiva individual, l’espai de fitness, la pista de skate... i seguir, així, cap a la desescalada

»L'Institut Almatà de Balaguer ofereix aquesta setmana jornades virtuals de portes obertes. Seran dilluns, dimarts i dimecres, en funció del cicle formatiu que s'esculli i per assistir-hi cal cita prèvia. 

»L'Escola Municipal de Música de Balaguer comença aquest dilluns 25 de maig la preinscripció pel curs vinent. Les sol·licituds es poden fer de forma telemàtica a l'oficina virtual de la paeria, on es podrà trobar el formulari de preinscripció.

»Swing Noguera organitza una ballada de swing aquest dimarts 26 de maig, a les 8 del vespre, a la plaça del Mercadal de Balaguer. Ho farà coincidint amb l'aniversari del naixement del ballarí i coreograf Frankie Manning.

»Fins aquest diumenge dia 24 es pot participar al SCAPE ROOM digital organitzat pel Museu de la Noguera per salvar els museus de tot el país. Els participants que el superin optaran a premis.

»El Club Futbol Balaguer presenta David Biosca com a nou entrenador del primer equip. El tècnic de Mollerussa passa de dirigir al juvenil del Mollerussa 'Balaguer és un dels històrics i espero estar a alçada'.

»El proper dilluns Balaguer posarà en marxa en la fase 1 alguns espais confinats per a la practica esportiva individual.

»L’Associació Grup d’Art4 de Balaguer anuncia que suspèn el 10è Concurs Internacional de Cant Líric ‘Germans Pla, Ciutat de Balaguer’ previst pel 24 i 25 d’octubre.

»El llibre del dia: La Biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer us recomana la lectura del llibre , Gent normal, de ROONEY, Sally. Editat per Periscopi, 2019

»160 negocis, professionals, comerços i empreses de tota mena s'han donat d'alta al Directori empresarial de Balaguer. Des de la Paeria continuen treballant perquè la xifra d'inscrits continuï creixent durant les properes setmanes.

»Fins aquest diumenge dia 24 es pot participar al SCAPE ROOM digital organitzat pel Museu de la Noguera per salvar els museus de tot el país. Els participants que el superin optaran a premis.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt