Dimecres 15 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

05-06-2020

DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT, FGC aposta per multiplicar l'oferta de transport públic com a eina efectiva per lluitar contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica

  • El compromís de la companyia amb la sostenibilitat es plasma també en la reducció de la petjada de carboni derivada de la pròpia activitat i, en aquest sentit, FGC ja té contractada que tota l’energia elèctrica de l’any vinent procedeixi de plantes solars
  • FGC compta amb una Agenda d’Acció Climàtica amb la qual incorpora la sostenibilitat ambiental com un valor estratègic per a l’empresa, la societat i l’entorn
FGC

L'any que ve el 100% de l'energia que mogui els trens d'FGC serà solar.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) té en marxa diverses actuacions destinades a multiplicar per dos l’actual oferta de transport públic com a mesura efectiva per a la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació atmosfèrica i com a contribució cap a una mobilitat més sostenible. Aquestes actuacions permetran incrementar la capacitat actual de transport de la companyia dels 120 milions de viatges a l’any fins als 245, fomentant així un veritable canvi modal i la transferència d’usuaris del vehicle privat cap al transport públic col·lectiu. Tots són projectes clau per a una estratègia de descarbonització de la mobilitat i descontaminació i descongestió de les ciutats i entorns urbans.

Actualment, FGC té una capacitat de transport de 120 milions viatges l’any a les línies metropolitanes i Lleida - La Pobla. Les actuacions previstes permetran incrementar aquesta capacitat fins als 170 milions de validacions a l’any, amb actuacions com la incorporació dels nous trens i la millora de freqüències a la línia Barcelona-Vallès, l’any 2021, i la reconfiguració del servei Llobregat-Anoia, abans del 2025. Més enllà de les línies metropolitanes actuals, es preveu augmentar la capacitat de transport en 75 milions de viatges l’any més, amb projectes com la R-aeroport, amb què es preveu captar una demanda superior als 7,5 milions de viatgers des del moment de la seva posada en servei amb un potencial per créixer més enllà dels 10 milions; el perllongament de Pl. Espanya – Gràcia, amb un increment de la capacitat de transport de 60 milions de viatges/any, i el tren tramvia del Camp de Tarragona, un projecte que beneficiarà  més de 2 milions de viatgers anuals ja en la seva  primera fase, amb un potencial d’arribar a 5 milions en fases successives.

El sol mourà els trens d’FGC

El compromís d’FGC amb la sostenibiltiat es constata també amb la pròpia activitat de la companyia, que compta des de fa dos anys amb l’Agenda d’Acció Climàtica 2030, amb la qual incorpora la sostenibilitat ambiental com un valor estratègic per a l’empresa, la societat i l’entorn. Una de les principals accions de l’agenda és la reducció de la petjada de carboni per contribuir a una societat més neta. En aquest sentit, FGC ja ha aconseguit aquest any disminuir un 72% les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle, gràcies a la compra d’energia elèctrica d’origen renovable. I en un pas més per refermar el seu compromís amb la sostenibilitat i el medi ambient, aquest 2020 un 25% de l’energia consumida procedirà de plantes solars i ja dia d’avui l’empresa té contractada tota l’electricitat perquè l’any vinent el 100% de l’energia que mogui els trens d’FGC sigui solar.

L’Agenda està aliniada amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides (ODS 7, 12, 13, 15 i 17) i amb el Compromís d’Acció Climàtica del Govern, que preveu assolir la neutralitat de carboni abans de 2050, una fita que FGC es planteja aconseguir al 2030. Precisament, FGC va ser una de les més de 150 empreses de tot el món que el 19 de maig es va adherir a la declaració del Pacte Mundial de les Nacions Unides per reclamar als governs una acció climàtica ambiciosa per arribar a una economia de carboni zero, inclusiva i resilient. La declaració insta els responsables polítics a impulsar una recuperació post pandèmia basada en una economia sense carboni i avançar cap a l’emissió zero molt abans de 2050.

FGC
 

Canvi de la flota per vehicles de baixes emissions i substitució de calderes

Altres línies de treball complementàries que es desenvolupen a FGC se centren en la transició cap a un consum intensiu d’energies renovables i la gestió de recursos basada en criteris d’economia circular. L’empresa té prevista la substitució de maquinària de treball per d’altres de zero emissions; el canvi de les actuals calderes de gas per d’altres de fonts renovables; la substitució de la flota per vehicles de baixes emissions (actualment el 21% de la flota de vehicles a les línies metropolitanes és elèctrica o híbrida i s’assolirà el 100% l’any vinent), i la reducció de l’ús del gasoil en les locomotores de mercaderies amb l’entrada en servei de locomotores mixtes.

A més, FGC està realitzant la substitució progressiva de l’actual enllumenat per llums de baixes emissions. Actualment, ja el 48% de les estacions disposen de llums LED i s’arribarà al 100% l’any 2021.

Reducció d’aigua i energia a les estacions de muntanya

A les estacions de muntanya, FGC aposta per desenvolupar una activitat que contribueixi a la sostenibilitat social, econòmica i ambiental d’aquests territoris fent-los exemple de gestió i actuació davant del repte de la canvi climàtic. Alguns dels projectes per assolir-ho són la reducció de les emissions generades amb el canvi a flotes de vehicles i maquinari de zero emissions on la tecnologia estigui disponible; la reducció del consum d’aigua i d’energia, especialment en la producció de neu; l’eliminació dels residus plàstics i els seus derivats i la transició cap al residu zero, i la promoció d’una mobilitat sostenible fins a les estacions, amb plans de mobilitat sostenible i amb aparcaments on s’afavoreixi els vehicles elèctrics/híbrids.

Avui, amb motiu del Dia Internacional del Medi Ambient, FGC emet una falca de ràdio gravada en un estudi de so que funciona amb energia 100% renovable, la mateixa energia que mou els trens de Ferrocarrils. La pots escoltar aquí: https://youtu.be/mZrmUo5IzfA.

La raó de l’estratègia d’FGC

La raó de l’estratègia d’FGC es troba sintetitzada en aquest vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=sYT1Nbjz8dE&t=9s.


Altres notícies

»El paer en cap de Balaguer anuncia un paquet de mesures per frenar l’augment de casos per covid-19. La guàrdia urbana augmentarà les sancions als que no portin mascareta i es controlaran les distancies a les terrasses.

»Neix el Club Voleibol Balaguer

»El paer en cap de Balaguer Jordi Ignasi Vidal: ‘estem analitzant la situació per l’augment de casos covid-19 a Balaguer i la Noguera’, ‘de moment s’han fet un miler de proves PCR a l’àrea Bàsica de Balaguer i esperem els resultats’

»Brot de coronavirus en una residència de Balaguer amb 9 positius. Són 7 usuaris i 2 treballadors, la majoria sense símptomes

»Aquest dimarts continua la programació del Música i tapes. Avui el protagonista serà Aire Flamenco. La rumba, la copla, les sevillanes i les versions arrumbades de les cançons més conegudes són la seva carta de presentació.

»Condemna de multa per delicte lleu de danys, per arrencar els llaços grocs i simbologia independentista a Balaguer.

»'Silencis amb llum', la cerimònia que Balaguer prepara per les persones mortes en el període de confinament. La cerimònia tindrà lloc el proper 26 de juliol al parc del Sant Crist.

»Balaguer acollirà el dia 25 d'aquest mes l'únic concert del cicle Juliol de Música i Poesia. L'escenari serà l’exterior del monestir de les Franqueses amb un concert de cant líric i recital poètic 'El juliol mira enlaire!'

» El projecte JoVa arrenca a Balaguer. Els joves participants netejaran els grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III

»Queda ajornat per la pluja l’acte previst aquest dilluns d'agraïment als voluntaris i cosidores que durant el confinament van fer tasques per ajudar la ciutadania. Es trasllada al proper dimecres dia 15 a 20:30 a la plaça Comtes d’Urgell

»Les piscines municipals de Balaguer han participat aquest cap de setmana en la 27a edició del Mulla't per l’esclerosi múltiple. De moment s’han recaptat prop de 200 euros i es podria allargar la campanya més dies.

»La Federació Catalana de Bàsquet continua confiant amb Balaguer, com a sèu dels seus Campus de Tecnificació que es realitza aquest dies al pavelló d’Inpacsa.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt