Dimecres 15 de Juliol
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

05-06-2020

El Govern i les universitats acorden establir un període d'excepcionalitat per al curs universitari 2020-2021. Les universitats podran organitzar entorns virtuals, per tal d'assegurar que els estudiants obtinguin els resultats d'aprenentatge desitjats

Aquest període ha començat aquest mes de juny i s’allargarà fins a la finalització del pròxim curs acadèmic. L’acord, sorgit en la Comissió de Programació i Ordenació Acadèmica (CPOA), s’ha ratificat en l’última Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), celebrada ahir.

El Govern, mitjançant la Secretaria d'Universitats i Recerca del Departament d'Empresa i Coneixement, les dotze universitats catalanes i l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) han impulsat aquest període d’excepcionalitat atenent que la situació d’incertesa causada per la pandèmia pot allargar-se encara un temps indeterminat i això impedeix garantir un retorn a una situació d’estabilitat en l’activitat acadèmica.

En aquest sentit, s’ha creat un grup de treball integrat per tots els vicerectors i vicerectores de Programació i Ordenació Acadèmica juntament amb representants de la Secretaria d’Universitats i Recerca i d’AQU per treballar en el disseny del curs vinent preveient múltiples escenaris. Es tractaria de crear alternatives preparades per no caure en la improvisació. Aquests futurs escenaris, que seguiran complint amb totes les mesures de seguretat necessàries no descarten, ara per ara, la possibilitat fins i tot de nous confinaments si es produís en els propers mesos un rebrot de COVID19.

Programes de grau, màster i doctorat

Així, per al curs vinent, les universitats mantindran la modalitat d’impartició docent determinada per a graus, màsters i doctorats. Cada universitat, però, en exercici de la seva autonomia i en funció de les seves circumstàncies podrà organitzar entorns virtuals en els programes que considerin oportuns per tal d’assegurar que els estudiants obtinguin els resultats d’aprenentatge desitjats.

Igualment, durant aquest període d'excepcionalitat les universitats podran introduir canvis en els elements dels programes formatius que s'hagin de veure alterats (activitats presencials en grups grans, pràctiques externes, mobilitat) i anunciar i difondre la possibilitat d’organitzar els entorns virtuals necessaris en cada programa. En cap cas, però, no es podrà introduir un canvi de modalitat del programa sense haver estat aprovat prèviament.

Finalment, per tal de garantir en tot moment la qualitat dels estudis, es demanarà a l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) la modificació, si s’escau, dels protocols oportuns a aplicar en les acreditacions de titulacions tenint en compte les característiques d’aquest període d’excepcionalitat.

Mesures adoptades en un escenari de docència d’emergència en línia

Des de l’inici de la pandèmia, el Govern, l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU Catalunya) i les 12 universitats han impulsat un seguit de mesures per assegurar el mínim impacte en els aprenentatges del col·lectiu d’estudiants i garantir, sobretot, que cap estudiant perdés aquest curs per culpa de la crisi sanitària. En aquesta línia, es van consensuar formats d’avaluació no presencial i un seguit orientacions a tenir en compte per les universitats a l’hora d’implementar-les, així com altres mesures referents a les pràctiques externes, els treballs finals de Grau i Màster, i el calendari acadèmic.

Així mateix, des d’un bon principi, el Govern i les universitats han anat prenent, en funció dels criteris establerts per les autoritats sanitàries en cada etapa, les mesures necessàries per garantir la salut de tota la comunitat d’estudiants, així com del personal docent (PDI) i d’administració i serveis (PAS)

D'altra banda tots els estudiants de les universitats públiques catalanes pagaran un 30% menys en el preu de la matrícula dels estudis de grau i de màster universitari. Així ho recull el decret de preus públics universitaris per al curs 2020-2021, d’acord amb la proposta presentada avui pel Govern a la Junta del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC). Concretament, el nou decret aplicarà automàticament aquesta reducció global del 30%, a més de descomptes addicionals per als estudiants amb rendes més desfavorides, que se situen en els anomenats trams 1 i 2 i que podran demanar una beca Equitat.

La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha destacat que “amb el nou decret de preus públics universitaris donem compliment al nostre compromís de rebaixar el cost dels estudis de grau i màster, al mateix temps que continuem anant un pas més enllà per garantir l’equitat en l’accés a la universitat i mateniment la rebaixa addicional per als estudiants de rendes més desfavorides”. En opinió de la consellera Chacón, aquest decret de preus pren una especial importància “donada la situació de crisi econòmica derivada de la COVID-19 que ja pateixen moltes famílies catalanes”.

Per al pròxim curs, el preu del crèdit matriculat per primera vegada en els estudis de grau serà de 17,69€ (coeficient d’estructura docent A), de 25,04€ (coeficient d’estructura docent B) i de 27,67€ (coeficient d’estructura docent C). En el cas dels màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitat regulades, el nou preu es fixa en 28,82€, mentre que per a la resta de màsters universitaris, el preu per crèdit es rebaixa fins al 46,11€.

Addicionalment a aquesta reducció global del 30% dels preus públics universitaris en estudis de grau i màsters universitaris, el Govern manté la política pròpia de beques per tal d’afavorir l’equitat en l’accés a la universitat. Les beques Equitat es mantenen per als estudiants amb rendes més baixes i que no gaudeixin de matrícula gratuïta ja que no es beneficien de la beca general de l’Estat.

Els estudiants que se situin en els trams 1 i 2 de renda, a banda de gaudir de la rebaixa generalitzada d’un 30% dels preus públics universitaris, podran beneficiar-se de descomptes addicionals en graus i màsters universitaris que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades. Concretament, respecte als nous preus universitaris generals, tindran rebaixes del 80% i el 70% respecte al preu màxim de grau. En el cas dels màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats professionals regulades, la rebaixa de la que gaudeixen els estudiant dels trams 1 i 2 és del 25% i el 20%, respectivament.

 


Altres notícies

»El paer en cap de Balaguer anuncia un paquet de mesures per frenar l’augment de casos per covid-19. La guàrdia urbana augmentarà les sancions als que no portin mascareta i es controlaran les distancies a les terrasses.

»Neix el Club Voleibol Balaguer

»El paer en cap de Balaguer Jordi Ignasi Vidal: ‘estem analitzant la situació per l’augment de casos covid-19 a Balaguer i la Noguera’, ‘de moment s’han fet un miler de proves PCR a l’àrea Bàsica de Balaguer i esperem els resultats’

»Brot de coronavirus en una residència de Balaguer amb 9 positius. Són 7 usuaris i 2 treballadors, la majoria sense símptomes

»Aquest dimarts continua la programació del Música i tapes. Avui el protagonista serà Aire Flamenco. La rumba, la copla, les sevillanes i les versions arrumbades de les cançons més conegudes són la seva carta de presentació.

»Condemna de multa per delicte lleu de danys, per arrencar els llaços grocs i simbologia independentista a Balaguer.

»'Silencis amb llum', la cerimònia que Balaguer prepara per les persones mortes en el període de confinament. La cerimònia tindrà lloc el proper 26 de juliol al parc del Sant Crist.

»Balaguer acollirà el dia 25 d'aquest mes l'únic concert del cicle Juliol de Música i Poesia. L'escenari serà l’exterior del monestir de les Franqueses amb un concert de cant líric i recital poètic 'El juliol mira enlaire!'

» El projecte JoVa arrenca a Balaguer. Els joves participants netejaran els grafits que hi ha als murs del marge esquerra del riu Segre propers a la passarel·la de l'avinguda Pere III

»Queda ajornat per la pluja l’acte previst aquest dilluns d'agraïment als voluntaris i cosidores que durant el confinament van fer tasques per ajudar la ciutadania. Es trasllada al proper dimecres dia 15 a 20:30 a la plaça Comtes d’Urgell

»Les piscines municipals de Balaguer han participat aquest cap de setmana en la 27a edició del Mulla't per l’esclerosi múltiple. De moment s’han recaptat prop de 200 euros i es podria allargar la campanya més dies.

»La Federació Catalana de Bàsquet continua confiant amb Balaguer, com a sèu dels seus Campus de Tecnificació que es realitza aquest dies al pavelló d’Inpacsa.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt