Divendres 14 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

01-07-2020

La inhibició de la calpaina, possible estratègia en el tractament de l’atròfia muscular espinal. Ho demostra una recerca del grup Unitat de Senyalització Neuronal de IRBLleida i la UDL publicada a ‘Cell death & Disease’

El grup de recerca Unitat de Senyalització Neuronal de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL) ha fet un avenç important en establir una nova estratègia en el tractament terapèutic de l'atròfia muscular espinal, un trastorn que condueix a la debilitat i a l'atròfia muscular progressiva, i representa la malaltia genètica letal més comuna en nadons. La seva recerca demostra l'efecte beneficiós de la inhibició de la calpaina, un enzim que descompon les proteïnes en unitats més petites i que està implicat en lesions neuronals, trastorns neurodegeneratius i processos d'envelliment neuronal, en el tractament de l'atròfia muscular espinal. La recerca, que s'ha realitzat en model animal (amb ratolins) i també amb cèl·lules humanes, s'ha publicat recentment a la revista Cell Death & Disease.

 

L'atròfia muscular espinal és una malaltia neurodegenerativa de la infància que es caracteritza per la pèrdua de motoneurones espinals deguda a la mutació del gen SMN (Survival Motor Neuron). La disminució de la proteïna SMN provoca la degeneració dels axons i la mort d'aquestes neurones per mecanismes encara en estudi. Aquesta malaltia afecta un de cada 6.000-10.000 nounats i cada any a Catalunya se'n diagnostiquen entre 10 i 15 casos nous.

 

"L'anàlisi de la medul·la espinal de ratolins amb atròfia muscular espinal tractats amb calpeptina, un inhibidor de la calpaina, va mostrar un augment de la proteïna SMN, a més de prolongar la seva supervivència i millorar la funció motora. Per tant aquests resultats ens estan indicant que la inhibició de la calpaina pot tenir un efecte beneficiós pel tractament de la malaltia" ha explicat la responsable del grup de recerca i professora de la UdL, Rosa M. Soler.

 

Gràcies a aquest estudi, el grup de recerca també ha sol·licitat una patent per a l'ús de la calpeptina pel tractament de la atròfia muscular espinal. Suposaria un avanç en el desenvolupament d'una teràpia farmacològica sistèmica i de fàcil administració que pot utilitzar-se en combinació amb els actuals tractaments, millorant-ne els efectes, ha explicat Soler.

 

Aquesta recerca s'ha realitzat gràcies a una ajuda de l'Institut de Salut Carlos III, Fons d'Inversions Sanitàries, Unió Europea, Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) "Una manera de fer Europa" (PI17/00231 i PI17/00134). També al programa CERCA de la Generalitat de Catalunya i una ajuda "Ajuts de Promoció de la Recerca en Salut 2018" (IRBLLEIDA-Diputació de Lleida) per la primera autora, Sandra de la Fuente, que també ha rebut una ajuda de formació en investigació de la Universitat de Lleida. Alba Sansa i Ana Garcerá també han rebut una ajuda de la UdL.


Altres notícies

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a partir d’aquest cap de setmana a la demarcació de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents que començaran aquest divendres al Passeig de l'Estació.

»La Paeria de Balaguer començarà el proper dilluns 17 d'agost l'arranjament d'un nou tram de la vorera del carrer Noguera Pallaresa. S'actuarà en 20 metres lineals en què es canviarà el paviment, la xarxa d'aigua i l'enllumenat públic

»Aquest divendres dia 14 torna el cinema a la fresca amb la projecció de la pel·lícula Atrapa la bandera a les 22 h a la plaça del Teatre i amb aforament limitat.

»Aquest dijous s'ha estrenat amb èxit de públic l’obra de teatre Adreça desconeguda, una obra de Kressmann Taylor. Es podrà veure cada nit fins diumenge al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.

»Balaguer participa en un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial per impulsar les energies renovables i la millora de l'eficiència energètica. L'objectiu és contribuir en la transformació del model econòmic actual cap a l'economia verda.

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a la demarcació de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents.

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serà escenari del 13 al 16 d'agost de l'obra de teatre Adreça desconeguda de Kressmann Taylor en memòria de Josep M. Llobet

»Juan Aroca ha estat el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a la plaça del teatre de Balaguer

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. Paral·lelament, el Departament d'Educació també preveu executar obres als col·legis Gaspar de Portolà i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en què la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissió.

»Juan Aroca serà el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaça del teatre. 

»Aquest dimarts ha tornat el 'Música i tapes' després de que s’aturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precaució per l’augment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerí Ksonronda


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt