Divendres 14 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

01-07-2020

Més del 44% dels treballadors senten alta tensió al lloc de feina arran de la covid-19, el doble que fa quatre anys. Una enquesta de CCOO i la UAB recull que un 68% dels assalariats té por d'infectar-se de coronavirus quan va a treballar

Un 44,3% dels assalariats percep una alta tensió al seu lloc de feina arran de la crisi sanitària provocada per la covid-19, segons una enquesta feta per Comissions Obreres (CCOO) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La dada duplica el percentatge del 2016, fet que porta els investigadors de l'estudi a avisar que la tensió laboral i la inseguretat són "l'epidèmia que pot venir després de la covid". El sondeig, fet a més de 20.000 assalariats entre el 29 d'abril i el 29 de maig, també constata que un 68% dels treballadors té por d'infectar-se quan va al lloc de feina o de convertir-se en transmissor de la malaltia. Al mateix temps, l'enquesta recull que un 75% dels assalariats tem no trobar una nova feina si ara perdés la que té.

L'enquesta COTS (Condicions de Treball, Inseguretat i Salut en el context de la covid-19) presentada aquest dimecres a la seu central de CCOO destaca l'increment d'assalariats a l'estat espanyol que perceben una situació d'alta tensió al seu lloc de feina. Els investigadors de la UAB i de l'Institut Sindical de Treball Ambient i Salut (ISTAS-CCOO) consideren "greu" el pas d'un 22,3% en l'última enquesta sindical del 2016 a l'actual 44,3%. La xifra és més alta en el cas de les dones (47,8%), en els treballadors manuals (51%) i en els que tenen dificultats per cobrir les necessitats bàsiques de la llar (54,8%).

 

L'epidemiòleg i investigador d'ISTAS-CCOO Albert Salvador ha recordat que es considera una situació d'alta tensió quan hi ha una exigència laboral molt elevada i el treballador té poca autonomia, poques oportunitats de decisió i poc marge d'influència. Una combinació, ha assenyalat, que es converteix en un condicionant "molt poderós" de l'estat de salut. Per aquest motiu, Salvador ha afirmat que "la relació entre la inseguretat i l'alta tensió és l'epidèmia que pot venir després de la covid-19".

 

Al mateix temps, els investigadors han recordat que hi ha estudis previs que vinculen directament la tensió laboral amb el risc d'una malaltia cardiovascular o mental. Per minvar el 44,3% actual de treballadors tensionats, Salvador ha apel·lat els empresaris a aplicar més "justícia i democràcia" als llocs de feina, amb més autonomia per a la plantilla. "L'alta tensió és un efecte molt clar d'una organització autoritària i arcaica, basada en el 'ordeno i mano'", ha apuntat, tot lamentant que "no es reconeix que, qui millor coneix la feina, és qui la fa cada dia".

 

D'altra banda, l'enquesta indica que un 12% dels treballadors han començat a consumir tranquil·litzants arran de la crisi de la covid-19, i un 21,5% ha pres aquests medicaments o somnífers durant el mes previ a l'enquesta. La meitat d'aquests eren nous consumidors, mentre un de cada tres treballadors ja prenia aquesta medicació abans de l'estat d'alarma però durant el confinament va augmentar-ne la dosi o va prendre productes més forts.

 

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha fet una crida a "disminuir les incerteses" per reduir l'alta tensió laboral. Ha posat com a exemple les previsions dels propers mesos respecte un descens dels salaris, situació que ha demanat regular modificant els articles de la reforma laboral que ara permeten a les empreses actuar de forma unilateral.

 

Por a infectar-se a la feina

 

L'enquesta també constata que un de cada tres participants (68%) està preocupat per si s'infecta de covid-19 al seu lloc de treball, una xifra que creix lleugerament (72,3%) si se'ls pregunta per la possibilitat d'actuar com a transmissor de la malaltia. Al mateix temps, el sondeig mostra que un 13,1% dels treballadors va anar al seu lloc de feina malgrat tenir símptomes compatibles amb la covid-19, i el percentatge supera el 18% en el cas d'empleats amb un salari baix.

 

Pel que fa a les mesures de protecció, un 70% dels treballadors ha manifestat que en algun moment ha anat a la feina sense tenir les mesures de seguretat adequades. La xifra creix fins el 78% en el cas dels que fan tasques d'atenció al públic. Una situació que ha condemnat Sordo, qui considera que les dades són "demolidores" i evidencien una "dràstica falta de mesures de protecció davant una pandèmia que ha superat a tothom". "Demanem que situacions com aquesta no es tornin a repetir", ha afegit.

 

Temor a no trobar una nova feina o als canvis de condicions

 

L'enquesta de la UAB i CCOO també recull el temor del 75% dels assalariats a no trobar una nova feina si ara perdessin l'actual, mentre que un 69,7% tenen por que li abaixin el sou i més del 50% estan preocupats per si els modifiquen els horaris o les tasques a fer. "Hem d'acotar aquesta sensació de risc i incertesa", ha reclamat Sordo, mentre ha subratllat que a l'estat espanyol és "urgent" regular el teletreball i blindar les condicions laborals.

 

Empitjora la percepció de la salut

 

Entre els més de 20.000 assalariats enquestats al conjunt de l'estat, un 36,7% considera que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia, una xifra que s'eleva el 41,6% en el cas de les dones i frega el 40% entre la gent dels 16 als 49 anys. Alhora, un 55,1% dels participants té la percepció que es troba davant un risc elevat de tenir una mala salut mental.

 

"L'enquesta és un element de prova del vincle estret que hi ha entre la salut pública i la salut laboral", ha remarcat Unai Sordo, que també ha destacat la transversalitat de les inseguretats manifestades pels participants al sondeig, tant a nivell d'edats com gèneres i professions. El secretari general de CCOO ha dit que l'estudi mostra el "dramatisme" de la situació que ha deixat la covid a nivell de salut laboral i ha reclamat una integració complerta amb la salut pública.

 

L'equip d'investigadors del grup POWAH –format per professionals de Medicina, Ciències Polítiques i Sociologia de la UAB- i de l'ISTAS-CCOO preveuen fer una segona onada de l'enquesta COTS abans que acabi l'any per observar l'evolució dels resultats presentats aquest dimecres.

ACN


Altres notícies

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a partir d’aquest cap de setmana a la demarcació de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents que començaran aquest divendres al Passeig de l'Estació.

»La Paeria de Balaguer començarà el proper dilluns 17 d'agost l'arranjament d'un nou tram de la vorera del carrer Noguera Pallaresa. S'actuarà en 20 metres lineals en què es canviarà el paviment, la xarxa d'aigua i l'enllumenat públic

»Aquest divendres dia 14 torna el cinema a la fresca amb la projecció de la pel·lícula Atrapa la bandera a les 22 h a la plaça del Teatre i amb aforament limitat.

»Aquest dijous s'ha estrenat amb èxit de públic l’obra de teatre Adreça desconeguda, una obra de Kressmann Taylor. Es podrà veure cada nit fins diumenge al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.

»Balaguer participa en un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial per impulsar les energies renovables i la millora de l'eficiència energètica. L'objectiu és contribuir en la transformació del model econòmic actual cap a l'economia verda.

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a la demarcació de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents.

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serà escenari del 13 al 16 d'agost de l'obra de teatre Adreça desconeguda de Kressmann Taylor en memòria de Josep M. Llobet

»Juan Aroca ha estat el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a la plaça del teatre de Balaguer

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. Paral·lelament, el Departament d'Educació també preveu executar obres als col·legis Gaspar de Portolà i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en què la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissió.

»Juan Aroca serà el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaça del teatre. 

»Aquest dimarts ha tornat el 'Música i tapes' després de que s’aturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precaució per l’augment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerí Ksonronda


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt