Divendres 14 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-07-2020

Quarta convocat˛ria del Programa voluntari de compensaciˇ d'emissions de gasos amb efecte d'hivernacle

El Departament de Territori i Sostenibilitat, a través de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), ha obert la quarta convocatòria  per a entitats socials que vulguin impulsar projectes favorables a la reducció de gasos amb efecte d’hivernacle (GEH) a Catalunya, en el marc del Programa voluntari de compensació d’emissions. La convocatòria estableix els tipus de projectes que es poden presentar, els criteris de selecció i de valoració i el nombre màxim de tones de GEH que poden reduir. El termini de presentació finalitza el 4 de setembre de 2020.

A través de metodologies aplicades internacionalment, el Programa voluntari de compensació d’emissions de GEH dona suport a projectes impulsats per entitats, associacions, fundacions o organitzacions no governamentals que duen a terme una tasca social a Catalunya, amb els quals es generen uns crèdits de GEH que qualsevol persona física o jurídica pot comprar per compensar les seves emissions. Els projectes han de comportar també beneficis socials i ambientals per al territori i el conjunt de la societat catalana.

L’OCCC ha organitzat per al dia 10 de juliol una jornada de presentació per explicar l’actual convocatòria a les entitats interessades.

Les accions realitzades gràcies a projectes aprovats en anys anteriors van des de les destinades a evitar el malbaratament alimentari; a substituir calderes de gasoil o propà per d’altres de biomassa o per plaques solars; a millorar el comportament energètic dels edificis; a substituir vehicles de gasoil per altres d’elèctrics; o la instal·lació d’illes de calor amb renovables.

Programa de compensaciˇ.

Crèdits encara disponibles

Les persones o empreses que vulguin compensar les emissions de GEH derivades de la seva activitat poden fer-ho a través de SendeCO2, Sistema Europeu de Negociació de CO2, un dels referents de la compra i venda de drets d’emissió del sud d’Europa des del 2004. Qui adquireixi els crèdits rebrà un certificat oficial de compra i cancel·lació de crèdits de GEH del Programa emès per l’OCCC. SendeCO2 encara disposa de crèdits corresponents a anteriors convocatòries.

El certificat de l’OCCC garanteix que la reducció d’emissions s’ha fet seguint una metodologia estricta, amb estàndards internacionals, assegurant l’addicionalitat i evitant doble comptabilitat. A més, comprant crèdits en aquest programa també s’assegura que el projecte ha tingut un impacte social beneficiós per al conjunt de la societat catalana.

 Aquests crèdits no són vàlids per donar compliment a la  Directiva de Comerç de drets d’emissió, que té una regulació específica i comercia amb unes tones de carboni determinades amb uns preus concrets, derivats de les polítiques europees que s’han implementat.

Compromís amb les entitats socials

A més de l’evident benefici ambiental de la iniciativa, gràcies al foment de la reducció de les emissions, el Programa afavoreix que les entitats socials puguin obtenir un benefici econòmic que els permeti finançar alguns dels seus projectes. En el conjunt de les anteriors convocatòries, les entitats sol·licitants han cobrat 25.480 euros, gràcies a la venda de 2.548 crèdits de CO2, a 10 euros el crèdit.

ENTITAT PROMOTORA

IMPORT

Fundació Sant Hospital

                1.560  

Fundació Autisme Mas Casadevall

                    630  

Fundació Privada  Sant Paul's

                      50  

Economia Solidària empresa d'inserció

                      30  

Fundació Banc dels aliments de Barcelona

              17.610  

Fundació Banc dels aliments de Girona

                2.980  

Associació Banc dels aliments de Lleida

                2.000  

Fundació La Caritat

                    410  

Fundació La Vall

                    210  

TOTAL

              25.480 € 

Els projectes participants han de:

  • Comportar una reducció d’emissions de GEH que sigui quantificable, verificable i permanent.
  • Reduir les emissions generades pels sectors difusos (com el transport, habitatge, etc.).
  • Plantejar accions que vagin més enllà de l’estricte compliment de la normativa.
  • Desenvolupar-se dins el territori de Catalunya.
  • Tenir una dimensió mínima que en justifiqui el control i seguiment.
  • Suportar l'estimació de la reducció d'emissions de GEH del projecte amb una metodologia de càlcul.

Emergència climàtica

El Govern de Catalunya veu amb preocupació els impactes que el canvi climàtic té i tindrà a Catalunya i arreu del planeta i entén que és necessari prendre una major consciència del perill que representa, tal i com la comunitat científica està alertant de forma continuada. De fet, a banda dels efectes evidents sobre els ecosistemes, els efectes previsibles del canvi climàtic poden perjudicar notòriament la nostra economia productiva, des de l'afectació negativa en el funcionament i el manteniment de moltes infraestructures a importants alteracions dels entorns en què es desenvolupen activitats com el turisme, la producció agropecuària o tota la indústria amb demandes intensives d'aigua o d'energia.

És per això que el Govern s’ha unit a les institucions polítiques d’arreu del món que han declarat formalment una emergència climàtica i ambiental per assolir els objectius en matèria de mitigació i adaptació establerts a la Llei del canvi climàtic, aprovada l’estiu de 2017. El programa voluntari de compensació d’emissions aposta per accions de mitigació alhora que apel·la a la implicació de la societat en la lluita contra el canvi climàtic.


Altres notícies

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a partir dĺaquest cap de setmana a la demarcaciˇ de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents que comenšaran aquest divendres al Passeig de l'Estaciˇ.

»La Paeria de Balaguer comenšarÓ el proper dilluns 17 d'agost l'arranjament d'un nou tram de la vorera del carrer Noguera Pallaresa. S'actuarÓ en 20 metres lineals en quŔ es canviarÓ el paviment, la xarxa d'aigua i l'enllumenat p˙blic

»Aquest divendres dia 14 torna el cinema a la fresca amb la projecciˇ de la pelĚlÝcula Atrapa la bandera a les 22 h a la plaša del Teatre i amb aforament limitat.

»Aquest dijous s'ha estrenat amb Ŕxit de p˙blic lĺobra de teatre Adreša desconeguda, una obra de Kressmann Taylor. Es podrÓ veure cada nit fins diumenge al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.

»Balaguer participa en un Projecte d'Especialitzaciˇ i Competitivitat Territorial per impulsar les energies renovables i la millora de l'eficiŔncia energŔtica. L'objectiu Ús contribuir en la transformaciˇ del model econ˛mic actual cap a l'economia verda.

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a la demarcaciˇ de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents.

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serÓ escenari del 13 al 16 d'agost de l'obra de teatre Adreša desconeguda de Kressmann Taylor en mem˛ria de Josep M. Llobet

»Juan Aroca ha estat el monologuista del 'Cicle de Mon˛legs' d'aquest dimecres a la plaša del teatre de Balaguer

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. ParalĚlelament, el Departament d'Educaciˇ tambÚ preveu executar obres als colĚlegis Gaspar de PortolÓ i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en quŔ la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissiˇ.

»Juan Aroca serÓ el monologuista del 'Cicle de Mon˛legs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaša del teatre.á

»Aquest dimarts ha tornat el 'M˙sica i tapes' desprÚs de que sĺaturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precauciˇ per lĺaugment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerÝ Ksonronda


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt