Divendres 14 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

PÓgina a Facebook PÓgina a Twitter Perfil a InstagramLes ˙ltimes notÝcies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-07-2020

El Departament de Cultura elabora 14 plans sectorials de represa del sector cultural. Sˇn una eina per reactivar l'activitat cultural i han estat elaborats amb el consens dels diferents Ómbits que constitueixen el sector cultural catalÓ.

El Departament de Cultura ha elaborat 14 plans de represa del sector cultural, amb l’objectiu de reprendre l’activitat cultural amb les màximes garanties, tant pels treballadors com per als públics. Des d’avui, cinemes, museus, biblioteques, arxius, espais d’arts escèniques i musicals, sales d’exposicions i d’arts visuals, audiovisual i monuments i jaciments ja disposen d’aquests plans de represa, que ha autoritzat avui el Comitè de Direcció del Pla d’actuació PROCICAT. Aquests vuit plans se sumen als dos anteriorment aprovats, que són els de llibreries i galeries d’art.

El Departament de Cultura, després d’un procés intern de diagnosi amb les diferents direccions generals de què es compon, va establir la redacció dels seus plans sectorials de desconfinament, i ara de represa. Per a l’elaboració dels plans sectorials, el Departament de Cultura ha fet partícips els agents sectorials, públics i privats, per tal de comunicar-los les mesures que havien de contenir els plans, i acordar-les amb ells, quan es coneixien les directrius del Govern de l’Estat, en un primer moment, i les del Govern de la Generalitat, posteriorment.

Els plans aprovats són especialment importants perque afecten àmbits que han estat especialment castigats pel tancament. Un tret que caracteritza els plans de represa del Departament de Cultura és l’elevat grau de consens que han assolit, que és una mostra de la predisposició i de la responsabilitat del sector cultural envers la necessitat d’aplicar mesures per a la contenció de la pandèmia, sense deixar de fer la funció primordial que té la cultura en la nostra societat, com a motor de justícia social, igualtat i identitat.

En l’establiment de les mesures ha calgut interpretar els interessos del sector públic i del sector privat, dels empresaris i dels treballadors. El Departament de Cultura ha treballat per oferir, en tot moment, unes garanties plenes a les persones, pel que fa a la preservació de la salut davant la pandèmia, i al mateix temps que l’aplicació de les mesures de prevenció impliquin el mínim impacte econòmic possible.

Una vegada assolit el consens amb el sector, les mesures s’han acordat amb els departaments de Salut i Interior, abans de presentar-les a l’aprovació del PROCICAT.

Els plans de represa que queden pendents d’aprovació són els de Cultura popular i associacionisme cultural, Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i TERMCAT, i plans singulars com el del Dia del Llibre i de la Rosa (23 de juliol), i condicions per a festivals i festes majors.

 

Mesures excepcionals i temporals

Els plans preveuen mesures excepcionals i temporals que han de ser d’aplicació en diferents àmbits i que seran vigents durant el període de represa. Mesures per als treballadors, públics o privats, per la desinfecció i ventilació dels espais, per a la relació amb el públic, i condicions en l’accés als espectacles culturals de tota mena.

S’hi contenen, a més, tot de mesures generals, entre les què cal destacar la crida a la responsabilitat individual per fer front a la contenció de la pandèmia, el manteniment de la distància física interpersonal, l’ús de la mascareta i la importància del rentat de mans. Pel que fa als espais, les recomanacions són, també, comunes, i s’hi destaca la necessitat de seguir uns procediments rutinaris, especialment, pel que fa a la neteja, desinfecció i ventilació. Hi ha excepcions a les generalitzacions, com són els espais patrimonials o que contenen obres d’art, que requereixen d’uns protocols específics de neteja, desinfecció i ventilació, atès el valor i l’excepcionalitat dels béns continents o continguts. Aquests protocols específics els ha donat a conèixer la Direcció General del Patrimoni Cultural.  Precisament en aquest àmbit del patrimoni cultural, es permet l’ús dels dispositius tàctils, tot i que, de moment, encara no es permet l’ús de les audioguies.

En cap cas l’aplicació dels plans havia de suposar una desnaturalització de les activitats culturals. La normativa derivada de l’Estat d’alarma afectava negativament les arts escèniques i musicals, però també l’associacionisme cultural i la cultura popular, fins al punt que feia impossible la seva activitat natural. Per mantenir aquestes activitats, tal i com les coneixem i les volem, cal el contacte físic. Per aquest motiu, els plans (d’Arts escèniques i musicals i el de Cultura popular –que s’aprovarà més endavant) proporcionen solucions a les limitacions que imposava la norma general. A partir d’unes condicions que s’estableixen als plans, els actors, els músics, els ballarins, o els membres d’una agrupació sardanista, entre d’altres exemples, poden assolir la condició de convivents habituals i, llavors, desenvolupar la seva activitat –professional o amateur- sense la imprescindible distància física interpersonal de seguretat ni l’obligatorietat de l’ús de mascareta.

En l’àmbit del llibre (Biblioteques, Arxius) els plans desfan les disfuncions provocades per unes normes, decretades durant l’Estat d’Alarma, que feien inviable el funcionament dels arxius i biblioteques. En aquest àmbit, desapareixen les limitacions per a l’ús de màquines d’autoprèstec, així mateix com les quarantenes per als llibres es redueixen de 14 dies a 48 hores.

Els plans sectorials de represa del sector cultural volen ser una eina que faciliti el retorn a l’activitat de tot el sector. És per aquest motiu que es preveu un seguiment de la seva aplicació i la flexibilitat necessària per a la introducció de canvis.


Altres notícies

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a partir dĺaquest cap de setmana a la demarcaciˇ de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents que comenšaran aquest divendres al Passeig de l'Estaciˇ.

»La Paeria de Balaguer comenšarÓ el proper dilluns 17 d'agost l'arranjament d'un nou tram de la vorera del carrer Noguera Pallaresa. S'actuarÓ en 20 metres lineals en quŔ es canviarÓ el paviment, la xarxa d'aigua i l'enllumenat p˙blic

»Aquest divendres dia 14 torna el cinema a la fresca amb la projecciˇ de la pelĚlÝcula Atrapa la bandera a les 22 h a la plaša del Teatre i amb aforament limitat.

»Aquest dijous s'ha estrenat amb Ŕxit de p˙blic lĺobra de teatre Adreša desconeguda, una obra de Kressmann Taylor. Es podrÓ veure cada nit fins diumenge al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.

»Balaguer participa en un Projecte d'Especialitzaciˇ i Competitivitat Territorial per impulsar les energies renovables i la millora de l'eficiŔncia energŔtica. L'objectiu Ús contribuir en la transformaciˇ del model econ˛mic actual cap a l'economia verda.

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a la demarcaciˇ de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents.

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serÓ escenari del 13 al 16 d'agost de l'obra de teatre Adreša desconeguda de Kressmann Taylor en mem˛ria de Josep M. Llobet

»Juan Aroca ha estat el monologuista del 'Cicle de Mon˛legs' d'aquest dimecres a la plaša del teatre de Balaguer

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. ParalĚlelament, el Departament d'Educaciˇ tambÚ preveu executar obres als colĚlegis Gaspar de PortolÓ i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en quŔ la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissiˇ.

»Juan Aroca serÓ el monologuista del 'Cicle de Mon˛legs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaša del teatre.á

»Aquest dimarts ha tornat el 'M˙sica i tapes' desprÚs de que sĺaturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precauciˇ per lĺaugment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerÝ Ksonronda


Arxiu de notÝcies

Llic├Ęncia de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt