Divendres 14 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

03-07-2020

El departament d'Agricultura concedirà més de 20M€ en crèdits avantatjosos als autònoms i empreses del sector primari més afectats per la COVID-19. El sector de la cunicultura és un dels que es podrà acollir a les línies de crèdit

El Govern ha aprovat avui en el marc de la Comissió per a la Reactivació Econòmica i Protecció Social (CORECO) un pla de xoc que permetrà posar a disposició de les explotacions agràries més afectades per la crisi sanitària de la COVID-19 línies de crèdit amb condicions avantatjoses per un import de més de 20M€.

 

Entre els sectors que s’hi podran acollir hi ha els productors de flors i plantes, els d’aviram, carn de conill i les hípiques que han hagut de deixar de fer activitats i han de seguir alimentant als cavalls.

 

El pla consistirà, d’una banda, en línies de crèdit en condicions avantatjoses que s’articularan a través de l’Institut Català de Finances (ICF). Els interessos seran bonificats íntegrament pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, amb 1,5M€ de fons propis. Aquests préstecs seran a cinc anys, amb una carència d’un any, a euríbor 3%, amb un capital entre 15.000 i 100.000 €.

 

D’altra banda, també hi haurà la possibilitat de fer la sol·licitud del préstec a l’ICF, amb un tram límit de 20 M€, que comptarà amb la garantia del 80% del risc per part del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda.

 

Qui s’hi podrà acollir?

 

 Es tracta d’un pla destinat a facilitar la liquiditat a autònoms i empreses del sector primari que hagin estat afectats per la COVID19.

 

S’hi podran acollir aquelles explotacions agràries que justifiquin que han tingut unes pèrdues de facturació superiors al 50% durant els mesos de març, abril i maig de 2020 en comparació amb el mateix període de 2019.

 

L’afectació per sectors

 

Les pèrdues econòmiques quantificades a Catalunya en l’àmbit de la flor i la planta, amb 389 vivers registrats, es calculen en més de 100 M€. Aquest sector concentra en aquests mesos de primavera (març, abril, maig i juny) la major part de la seva activitat econòmica (pot arribar a suposar un 90% de la comercialització anual). En casos com la flor tallada, la festivitat de Sant Jordi representa una part molt important de la producció de roses.

 

En el sector de l’aviram de carn, s’ha produït una sobresaturació de la producció, principalment degut a l’aplicació de mesures restrictives de l’activitat en els escorxadors. A més el sector es veurà afectat greument per la davallada de consum en els mesos d’estiu per l’afectació que tindrà la limitació de la campanya turística.  S’ha produït una acumulació de carn congelada de més de 6,5 M kg amb la despesa que això suposa i les implicacions a nivell de mercat amb baixada de preus.

 

El sector de la cunicultura també s’ha vist greument afectat pel tancament del canal HORECA, especialment la venda directa, sense intermediaris. La resta de productors s’han vist afectats per una disminució del preu del conill viu de 0,4€/kg, fet que representa un preu de mercat molt per sota del cost de producció. Es calculen les pèrdues del sector de la carn de conill durant els mesos de març, abril i maig d’uns 2M€, import considerable si tenim en compte que el sector del conill representa menys del 1% de la PFA de Catalunya.

 

Finalment, pel que fa el sector de les hípiques, a causa de l’estat d’alarma les explotacions van suspendre totes les activitats. El cost mig bàsic per èquid es de 156€/mes. Amb les més de 200 hípiques que hi ha registrades (amb més de 10 cavalls), les pèrdues econòmiques s’estimen en més de 2 M€.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.


Altres notícies

»Aquest dijous s'ha estrenat amb èxit de públic l’obra de teatre Adreça desconeguda, una obra de Kressmann Taylor. Es podrà veure cada nit fins diumenge al monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer.

»Balaguer participa en un Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial per impulsar les energies renovables i la millora de l'eficiència energètica. L'objectiu és contribuir en la transformació del model econòmic actual cap a l'economia verda.

»Una vintena d'agents de salut sensibilitzaran a la demarcació de Lleida els joves davant la COVID-19. A Balaguer faran aquesta tasca 4 agents.

»El Monestir de Santa Maria de les Franqueses serà escenari del 13 al 16 d'agost de l'obra de teatre Adreça desconeguda de Kressmann Taylor en memòria de Josep M. Llobet

»Juan Aroca ha estat el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a la plaça del teatre de Balaguer

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. Paral·lelament, el Departament d'Educació també preveu executar obres als col·legis Gaspar de Portolà i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en què la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissió.

»Juan Aroca serà el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaça del teatre. 

»Aquest dimarts ha tornat el 'Música i tapes' després de que s’aturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precaució per l’augment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerí Ksonronda

»Un centenar de persones s'han donat cita aquest dimarts a Balaguer per mostrar el seu rebuig a la monarquia. L'acte, organitzat per La Bultra, ha comptat amb el suport del CDR i el Jovent Republicà. 

»Aquest dimarts es reprèn la programació del 'Música i tapes'. Avui el protagonista serà el grup musical Kasonronda. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del teatre amb entrada anticipada obligatòria.

»Catalunya registra 759 casos nous de covid-19 confirmats per PCR i dues defuncions. El risc de rebrot manté la tendència descendent arreu. També a Balaguer amb un valor de 0.88, tot i comptar amb 8 casos nous. 


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt