Dimecres 12 d'Agost
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

07-07-2020

El Voluntariat per la llengua supera les 11.000 parelles formades en un any i arriba a més de 147.000 des de l'inici del programa. El 2019, el nombre de noves inscripcions supera les 7.000 persones.

El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 144.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa, l’any 2003, i fins al desembre de 2019. El 96 % de les parelles han estat organitzades pel CPNL i el 4 % restant, per entitats col•laboradores. Enguany, especialment durant el temps de confinament, la formació de parelles que han practicat català de forma telemàtica ha crescut notablement, la qual cosa ha permès assolir les més de 147.000 a finals del mes de juny. 

D’altra banda, cal destacar el nombre de parelles constituïdes en un any. Per primera vegada, se superen les 11.000 parelles (11.425). El 2019, voluntaris i aprenents han parlat en català almenys durant 228.500 hores.

El VxL facilita la conversa en català en un context distès a persones que en tenen coneixements bàsics per adquirir-ne més fluïdesa amb persones que el parlen amb  el compromís de trobar-se almenys una hora la setmana durant 10 setmanes. Amb la modalitat virtual del VxL, les parelles conversen per videoconferència.
La valoració dels usuaris del programa, tant en la modalitat presencial com virtual, és molt alta. El 99,75 % recomana el VxL a les persones que volen aprendre català i el 88,5 % dels aprenents manifesta haver millorat la capacitat de parlar-lo després d’haver-hi participat. Destaca l’alt grau de satisfacció amb l’experiència del voluntariat (4,47 sobre 5) i l’alta puntuació en l’atenció rebuda (4,56 sobre 5) per part del CPNL.

L’any 2019, 11.634 persones han participat en el VxL de les quals 7.318 s’han inscrit per primer cop al programa: 5.244 aprenents i 2.074 voluntaris. La xifra d’aprenents duplica amb escreix la de voluntaris, que també augmenta respecte del 2018. Com és habitual cada any, la participació de les dones és molt alta, el 72,6 % de les noves inscripcions (74 % com a aprenentes i el 69 % com a voluntàries). Per edats, els aprenents tenen majoritàriament entre 30 i 39 anys i els voluntaris, entre 50 i 65 anys.

Un índex de l’eficàcia del VxL és el pas de 74 persones aprenentes a voluntàries perquè han assolit un alt grau de destresa i fluïdesa en llengua catalana i han decidit continuar en el programa per ajudar nous aprenents.

Voluntariat per la llengua virtual
El 2019 s’han creat 409 parelles lingüístiques virtuals, amb 777 inscrits (276 voluntaris i 501 aprenents), que han mantingut converses des de 29 països d’arreu del món. En la modalitat virtual la mitjana d’edat dels participants és inferior. Hi predominen els voluntaris joves de 18 a 29 anys i els aprenents, de 30 a 39 anys.
Des que el gener de 2017 es va posar en marxa aquesta modalitat, s’han constituït 981 parelles. L’oferta de les dues modalitats augmenta la flexibilitat del programa, perquè cada parella pot decidir fer trobades presencials o virtuals segons la disponibilitat.

Seguiment personalitzat de les parelles
Per poder participar en el programa, tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure a través del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, un dinamitzador o dinamitzadora del CPNL els ofereix atenció personalitzada mentre dura el voluntariat. Un equip de 22 dinamitzadors s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes, de proposar-los activitats i de vetllar per la continuïtat de la parella establerta.

A més, la Direcció General de Política Lingüística i el CPNL posa al seu abast materials dissenyats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col•lecció ‘Parlem tu i jo’, les activitats ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’, etc. Tots els participants reben el carnet de VxL que els ofereix avantatges en equipaments culturals i en establiments. En acabar les trobades, tant aprenents com voluntaris reben un certificat de participació.

La dimensió social del Voluntariat per la llengua
En el marc del VxL, el CPNL ha establert l’any 2019 5.689 acords de col•laboració amb entitats i establiments, i ha organitzat 1.881 activitats en català (visites culturals, clubs de lectura, concerts, recitals poètics, trobades amb escriptors, tallers de teatre, gimcanes, xerrades o conferències...). Els establiments col•laboradors es comprometen a usar el català en l’atenció al públic i faciliten que els aprenents el practiquin. Les entitats, a més, aporten participants d’entre els associats, ofereixen activitats als voluntaris i aprenents i algunes també constitueixen parelles: 458 parelles han estat gestionades enguany directament per les entitats.
El CPNL impulsa també el VxL sectorial a empreses, justícia, esport, sanitat, diversitat funcional i diversitat religiosa. S’han format 2.817 parelles lingüístiques en els diversos àmbits. També s’impulsa a escoles i instituts. En aquest cas, el CPNL assessora i facilita material perquè els professors puguin gestionar les parelles.

Nova campanya publicitària a la tardor
La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística preparen una nova campanya publicitària del VxL que, per primera vegada, protagonitzaran participants reals en el programa. La campanya inclou una producció d’espots televisius i falques publicitàries i una exposició per donar a conèixer el programa que itinerarà per diversos espais a partir de la tardor. 


Altres notícies

»La Paeria de Balaguer fa diverses tasques de manteniment als centres escolars abans de l'inici del nou curs. Paral·lelament, el Departament d'Educació també preveu executar obres als col·legis Gaspar de Portolà i La Noguera.

»L'ACB ajorna fins al 15 de setembre l'assemblea general de l'entitat prevista per aquest dijous 13 d'agost en què la junta directiva en bloc havia de presentar la seva dimissió.

»Juan Aroca serà el monologuista del 'Cicle de Monòlegs' d'aquest dimecres a 2/4 de 10 de la nit a la plaça del teatre. 

»Aquest dimarts ha tornat el 'Música i tapes' després de que s’aturessin els concerts durant unes setmanes com a mesura de precaució per l’augment de casos a la Noguera. Els protagonistes en aquest retorn ha estat el grup musical balaguerí Ksonronda

»Un centenar de persones s'han donat cita aquest dimarts a Balaguer per mostrar el seu rebuig a la monarquia. L'acte, organitzat per La Bultra, ha comptat amb el suport del CDR i el Jovent Republicà. 

»Aquest dimarts es reprèn la programació del 'Música i tapes'. Avui el protagonista serà el grup musical Kasonronda. El concert començarà a les 9 de la nit a la plaça del teatre amb entrada anticipada obligatòria.

»Catalunya registra 759 casos nous de covid-19 confirmats per PCR i dues defuncions. El risc de rebrot manté la tendència descendent arreu. També a Balaguer amb un valor de 0.88, tot i comptar amb 8 casos nous. 

»La junta directiva de l'Associació de Comerciants de Balaguer presentarà al seva renúncia aquest proper dijous en l'assemblea general de l'ACB. Asseguren estar 'desgastats' per no haver aconseguir unir el sector comercial de la ciutat.

»La Bultra, el CDR de Balaguer i el Jovent Republicà de Balaguer organitzen per aquest dimarts 11 d'agost a les 8 del vespre una concentració en rebuig al Borbó. Es farà davant de la casa de la paeria. 

»Balaguer recupera les activitats culturals i lúdiques previstes per aquesta setmana: música, monòlegs, zumba i cinema a la fresca, després que les dades del Procicat es mostrin estables. Tot i això, des de la Paeria fan una crida a no abaixar la guàrdia. 

»El directori empresarial, comercial i de serveis de Balaguer arriba als 250 participants.

»Balaguer ha celebrat la tradicional Festa dels Anissets de Sant Domènec. Enguany sense missa i amb un concert de sardanes.


Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt