Dimarts 22 de Setembre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

14-09-2020

El curs comença a Catalunya amb 253 professors i 210 alumnes confinats i amb 67 positius entre els professionals i 23 entre infants. Les escoles bressol de Castellserà i Tornabous no poden començar el curs perquè no tenen mestre

El curs escolar 2019-2020 ha començat aquest dilluns amb 253 professors i 210 alumnes confinats, així com amb 67 professionals i 23 infants amb positiu per covid. A més, nou grups de vuit centres es troben confinats per positius o contactes en activitats prèvies a l'inici o en centres on el curs ja havia començat. Aquestes són les dades que ha donat la secretària general d'Educació, Núria Cuenca, en una visita amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, a l'escola Joaquim Ryura de l'Hospitalet. A banda dels alumnes confinats, també n'hi ha una quarantena de l'escola Ridolaina de Montellà i Martinet i uns 360 del Joan Juncadella de Sant Vicenç dels Horts que no han pogut començar classes per positius i confinament entre el professorat.

Cuenca ha destacat que només tres dels més de 5.400 centres escolars de Catalunya no han pogut obrir les seves portes aquest dilluns. Per temes relacionats amb la covid han estat dos, els de Montellà i Martinet i el de Sant Vicenç dels Horts, i un tercer a Terrassa s'ha vist afectat per una plaga de vespes. La previsió és que tots tres puguin iniciar el curs durant aquesta setmana.

La secretària ha explicat que fins ara els positius són per contactes previs a l'inici de curs, tot i que en alguns casos responen a centres privats que ja havien iniciat les classes com és el cas del Benjamin Franklin de Barcelona, on hi ha dos grups confinats. En el cas dels docents, la seva activitat va començar l'1 de setembre i des de llavors s'han produït positius i confinaments per contacte.

Ha afegit que en alguns casos es tracta d'alumnes que s'han sotmès als diferents cribratges que s'estan fent arreu de Catalunya, a través dels quals se'ls ha detectat com a positius asimptomàtics.

Els nou grups classe confinats es troben a Salou, Igualada, Granollers, Barcelona, Torelló, Rubí, Badalona i Mollet. D'aquests, a la majoria ja s'havien iniciat les activitats, ja que són o bé llars d'infants o bé centres de formació professional. Tot i això, a Rubí el confinament és conseqüència d'una activitat d'acollida prèvia a l'inici de curs que es va fer la setmana passada.

 

 

Pel que fa a l’inici a la demarcació de Lleida amb 55.934 alumnes, 1.275 menys que l'any passat. Ho fa també amb 141 professors de baixa a causa de la covid-19. Tot i que Educació ja va dir la setmana passada que ha cobert aquestes baixes i a més ha impulsat 314 places de professors de nova creació, als centres no han notat massa aquests reforços ja que a la pràctica suposa comptar amb un o dos mestres més.

Pel que fa a les ràtios dels grups escolars, la majoria de centres educatius tenen classes amb entre 14 i 17 alumnes. Això no obstant, en un de cada quatre centres tenen grups per sobre de 20 alumnes. En aquests casos, s'estan prenent mesures per fer desdoblaments i s'ha demanat a les escoles habilitar espais disponibles. En el cas dels instituts Joan Oró i Samuel Gili i Gaya de Lleida, han aconseguit baixar d'uns 30 a uns 25 els alumnes per classe i han separat les taules. També han habilitat l'aula d'informàtica per poder acollir alumnes de batxillerat.

Hi ha també 483 docents vulnerables que necessiten alguna mesura de protecció per poder evitar contagis. D'aquests, 277 han pogut incorporar-se al lloc de treball amb els alumnes i duen mascaretes FP2. A 206 se'ls ha adaptat el lloc de treball al mateix centre per poder fer les classes a distància i a d'altres se'ls ha concedit la baixa perquè no era possible garantir la seva seguretat a causa del seu alt índex de vulnerabilitat.

Entre els professors que no han pogut començar el curs s'hi troben els 8 de l'Institut Joan XXIII de Lleida que van estar en contacte amb un altre professor positiu de covid-19. Tot i que han donat negatiu a la prova PCR han d'estar en quarantena i no tindran l'alta fins al 16 de setembre. En total, ja sigui per coronavirus o per altres patologies o embaràs, a la demarcació hi ha uns 500 professors (un 8% del total) que estan de baixa i no han pogut començar el curs.

 

 

Les escoles bressol de Castellserà i Tornabous (Urgell) no han començat el curs perquè el Departament d'Educació no ha nomenat els docents que s'han de fer càrrec dels infants. Els ajuntaments van rebre la comunicació oficial a mitjan de la setmana passada i ara els alcaldes d'ambdós municipis lamenten "l'inconvenient" que això suposa per a les famílies dels alumnes ja que no hi ha encara una previsió sobre quan es podria solucionar la situació. Els alcaldes asseguren que la problemàtica no té res a veure amb la pandèmia de la covid-19, ja que se'ls ha argumentat que es tracta d'un canvi de categoria professional dels docents. Així mateix, demanen seure amb Educació per poder parlar del conveni que hi mantenen i veure com es pot millorar.

Els 10 nens de l'escola bressol de Castellserà i els 3 de la de Tornabous no han pogut començar el curs aquest dilluns perquè encara no se'ls ha assignat un mestre. L'alcalde de Castellserà, Marcel Pujol, ha explicat que les dues escoles estan incloses en un pla pilot amb el Departament d'Educació que està pensat per als pobles petits i consisteix en la integració de l'escola bressol amb l'escola de Primària. "La idea és bona però no el funcionament", ha remarcat Pujol, que també ha afegit que cada any el docent que se'ls adjudica arriba més tard que el dia 1 de setembre, però enguany, la situació s'ha agreujat perquè les classes han començat i encara no hi és ni se sap quan arribarà.

 


Altres notícies

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt