Dimarts 20 d'Octubre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

21-09-2020

La Ruta del Diccionari català-valencià-balear s'afegeix als Camins del català que promou Política Lingüística. Són itineraris pels 381 municipis i els espais que van visitar Antoni M. Alcover i els seus col·laboradors per elaborar el Diccionari

La Ruta del Diccionari català-valencià-balear s’integra dins el projecte Camins del català de la Direcció General de Política Lingüística, una proposta d’itineraris per conèixer i estimar la llengua catalana en el seu context territorial. Aquesta ruta, que promou la Institució Francesc de B. Moll, aplega els 381 municipis i llocs que van recorre el filòleg Antoni M. Alcover i els seus col•laboradors entre els anys 1900 i 1923. En aquestes sortides, els filòlegs recollien els mots i les expressions de les diferents variants dialectals dels territoris de parla catalana, amb què després van elaborar el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) de mossèn Alcover i Francesc de Borja Moll.

El web de la Ruta del Diccionari català-valencià-balear recull, per exemple, la ruta per les comarques de Tarragona, un dels punts principals en la seva recerca filològica a Catalunya; els diferents espais de Palma, que va ser el quarter central on es va gestar el DCVB; la visita a les Valls d’Àneu, al Pallars Jussà, on van recollir 1.429 registres de paraules, i la ruta per València, per conèixer la variació del valencià dins de la unitat lingüística de la llengua.

Camins del català

Camins del català aglutina propostes de rutes fetes per conèixer i estimar el català en el context territorial: els parlants, les figures il•lustres, la petja que la llengua deixa en la toponímia, les varietats geogràfiques o dialectals, etc. Són rutes d’interès tant per a aquelles persones que volen aprofundir en el coneixement de la llengua com per a les que volen descobrir-la perquè comencen a parlar-la.

Formen part dels Camins del català la Ruta de la Llengua Homilies d’Organyà, les rutes Pompeu Fabra, per Barcelona, Gràcia i la Catalunya del Nord, que porten a terme el col•lectiu Ruta Pompeu Fabra, i la Ruta Pompeu Fabra a la ciutat de Badalona que organitza l’Ajuntament de Badalona.

Més informació : 

https://rutadcvb.cat/

https://rutadcvb.cat/rutes-del-dcvb/

llengua.gencat.cat/camins
 


Altres notícies

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt