Dimarts 20 d'Octubre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

21-09-2020

Instamaps, l'eina oberta per elaborar mapes de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, aplega 238.813 treballs. Amb Instamaps, l’usuari pot triar el seu propi estil de mapa, bolcar-hi les seves dades i publicar-lo a Internet

La plataforma Instamaps, que ofereix gratuïtament l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) a qualsevol ciutadà per crear la seva pròpia geoinformació, ha assolit els 238.813 mapes elaborats des de la seva creació el 2014, dels quals  10.636 estan publicats i són consultables per a tothom. Un total de 129.108 usuaris enregistrats, 1.158 dels quals de l’àmbit de la Generalitat de Catalunya, fan servir Instamaps per crear els seus propis mapes.
 
Instamaps és una eina de disseny de mapes senzilla, que permet a l’usuari escollir i personalitzar el seu estil, a més de posicionar els seus punts d’interès i dibuixar les línies o polígons necessaris, tot afegint la informació associada. Així, la plataforma permet triar entre un estil bàsic, on es pot seleccionar el color dels elements incorporats, categories on pot pintar d’un color diferent els elements afegits en funció d’un paràmetre,  o bé generar un mapa de calor i/o agrupació. Igualment, es pot partir d’un mapa topogràfic, un topogràfic simplificat, una ortofoto o un mapa de relleu.
 
Una vegada triat l’estil del mapa, l’usuari hi pot bolcar la seva pròpia informació o bé la procedent de bases de dades accessibles en línia. Finalitzada la confecció del mapa, l’autor el pot publicar a Internet de manera pública o privada i compartir-lo a les sedes xarxes socials, així com convidar a altres usuaris a aportar-hi nova informació.
 
Així, sense necessitat de ser coneixedor del món cartogràfic o informàtic i amb poc esforç, l’usuari elabora i mostra mapes molt visuals que faciliten al lector la interpretació i comprensió de les dades, sovint emmagatzemades, i les posiciona sobre el territori, fet que contribueix al coneixement territorial.
 
Treballs descarregables i compartibles
 
Finalment, la plataforma incorpora una galeria on es pot visualitzar, compartir i descarregar la feina feta pels propis usuaris. Exemples d’usuaris són l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), que ofereix en línia el Mapa d’instal•lacions d’autoconsum; la iniciativa Cronovies, que recull els carrers que porten una data per nom d’arreu del món, o bé el diari Nació Digital, que empra sovint Instamaps per confeccionar mapes que il•lustren notícies rellevants. D’altra banda, molts ciutadans particulars fan servir l’eina per crear, per exemple, mapes de les seves rutes de senderisme o dels indrets visitats durant els seus viatges.
 
Instamaps va ser el primer projecte nascut en el si del grup Geostart de l’ICGC, Institut dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, que té com a missió principal impulsar la innovació i identificar possibles nous serveis productius. Des de la creació de la plataforma, s’hi han introduït diverses millores per facilitar-ne l’ús i multiplicar les seves aplicacions.


Altres notícies

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt