Dimecres 28 d'Octubre
del 2020Troba'ns a les xarxes socials:

Pàgina a Facebook Pàgina a Twitter Perfil a InstagramLes últimes notícies al teu Telegram:

Telegram
Ajuntament de BalaguerAltres notícies

16-10-2020

El president de la diputació, Joan Talarn, posa en valor la humanitat de Companys en la commemoració del 80è aniversari de l’afusellament del president. L’acte, celebrat al Tarròs, ha estat presidit per les conselleres Àngels Ponsa i Teresa Jordà

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha participat aquest dijous en l’acte de commemoració del 80è aniversari de l’afusellament de Lluís Companys, celebrat al monument al President ubicat a la seva població natal, el Tarròs, al municipi de Tornabous.

La celebració, que ha consistit a fer una ofrena d’una corona de llorer al monument al President Lluís Companys, ha estat presidida per les conselleres de Cultura, Àngels Ponsa, i d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat, Teresa Jordà, i a més de Joan Talarn hi han participat David Vilaró, alcalde de Tornabous, Ramon Farré, delegat del Govern de la Generalitat a Lleida; Gerard Balcells, president del Consell Comarcal de l’Urgell; els vicepresidents de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre i Estefania Rufach; i els diputats Eloi Bergós i Rosa Maria Perelló.

Joan Talarn ha volgut unir les figures de Companys i d’un altre lleidatà il·lustre, l’historiador i advocat Josep Benet, nascut fa 100 anys a Cervera i que “va fer senyera a la seva vida de la defensa dels represaliats pel franquisme durant el franquisme i que només exercí càrrecs polítics de representació popular mort el dictador”. El president de la Diputació ha detallat que, en les seves memòries, Benet relata com Companys “es va implicar personalment en la tasca de facilitar la sortida per mar de les persones perseguides per les organitzacions extremistes que campaven i mataven a la rereguarda del front” durant la Guerra Civil, i com així “va salvar milers de vides d’eclesiàstics, catalanistes de dretes, empresaris...”.

 

Una tasca, aquesta, que mai no va tenir una rèplica similar a la zona dominada per Franco, i en la que Companys “va ser ajudat per Josep Maria Espanya, expresident de la Diputació de Lleida i conseller de Governació; Ventura Gassol, de Cultura, i Frederic Escofet, comissari general d’Ordre Públic”.

Talarn ha recordat que, “per aquest profund sentit d’humanitat i responsabilitat envers tots els ciutadans del país, aquests tres homenots haver d’exiliar-se davant les amenaces de mort que reberen, mentre que, paradoxalment, l’acció salvadora del president Companys no esdevingué cap atenuant en el judici-farsa que el condemnà a mort”.

Per tot plegat, Talarn ha volgut remarcar que “són molts els motius per a sentir-se orgullosos, com a país, de la figura de Lluís Companys, però avui en vull reivindicar la seva humanitat recordant aquest episodi que la història oficial dels repressors amaga sense vergonya”.

El president de la Diputació de Lleida ha acabat recordant unes paraules del mateix Companys: “Lluitem contra els que no amaguen el seu menyspreu per tots els valors de la moral humana i que no admeten ni reconeixen altra base de llei, ni fonament de poder, que l’instrument de les armes”. Unes paraules, que, malauradament, ha dit Talarn, “ressonen massa en molts dels discursos polítics que fem en l’actualitat, en la qual Catalunya no s’espolsa la xacra de la repressió contra aquells que treballem per gaudir d’un país més lliure i més just, el de la República Catalana”.

Per la seva part, Àngels Ponsa ha remarcat que la presència a l’acte de dos conselleres ha volgut simbolitzar “el respecte i el reconeixement a la figura del president Companys” i ha demanat “una vegada més el restabliment del seu nom”. Ponsa ha afegit que el 80è aniversari ens fa veure que “estem en situacions similars a les que hem estat”, amb “els tres darrers presidents de la Generalitat represaliats” i amb “la meitat del Govern a l’exili i l’altra meitat a la presó”, però “hem de tirar el país endavant” i fer-ho tenint “sempre present la memòria del president Companys”.

Finalment, Teresa Jordà ha dit que l’acte d’avui no era només un homenatge al president màrtir, sinó una oportunitat per “reivindicar l’home, la persona”, una figura que “encarnava els valors republicans d’una manera extremadament digna”. Tal com ha fet Ponsa, la consellera Jordà ha insistit en que “vivim un moment de forta anormalitat política i també social”, uns àmbits en els quals, precisament, Companys va ser i segueix sent tot un referent pel seu esperit i per la seva essència.

També a quest dijous, però a Barcelona, la reneboda de Lluís Companys, Mariona Companys, ha estat l’encarregada de col•locar aquest dijous a la tarda la llamborda stolpersteine a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, en memòria del president afusellat fa 80 anys, el 15 d’octubre de 1940, al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc. Ho ha fet acompanyada del 131è president de la Generalitat, Quim Torra; de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i de la consellera de Justícia, Ester Capella, que l’ha lliurat a la familiar perquè la col•loqués.

L’acte ha començat amb les paraules de la presidenta de l’associació d’amistat entre Colònia i Barcelona, Heike Keilhofer, que ha explicat que les stolpersteine són les llambordes creades per l’artista alemany Gunter Demnig, en record de persones deportades, víctimes del nacionalsocialisme. Aquesta entitat ha col•laborat amb el Memorial Democràtic per promoure la instal•lació de la llamborda en memòria del president, que duu la inscripció “Aquí visqué MHP Lluís Companys Jover, nascut al 1882, exiliat al 1939, arrestat al 1940 a França i afusellat al 15 d’octubre de 1940”.

Després de la col•locació, l’acte commemoratiu ha continuat al pati de carruatges del Palau de la Generalitat, on el 131è president, Quim Torra, ha recordat que Companys va ser “l’únic president elegit democràticament a Europa assassinat per un règim feixista” i que 80 anys més tard, “encara és l’hora que Espanya n’assumeixi la responsabilitat i demani perdó”. Per això, ha assenyalat, “la ferida continuarà oberta mentre no hi hagi un Govern que en nom de l’estat espanyol assumeixi aquest gest de reparació col•lectiva”.

Quim Torra també ha lamentat que avui “encara tinguem presos polítics i exiliats a l’estat espanyol” i ha reivindicat que “si l’assassinat del president Companys no va significar la renúncia dels nostres anhels de justícia i llibertat, tampoc ara hi renunciarem”. En aquest sentit, ha subratllat, que “els defensarem amb més energia, amb més esperança i amb més tenacitat. Res, ni la por ni la violència d’Estat, no ens farà recular”.

 


Altres notícies

Arxiu de notícies

Llicència de continguts
RÀDIO BALAGUER 107.4 FM - Plaça Mercadal 1 - Tel.: 973 44 52 00 - Fax: 973 44 70 63 - radio@balaguer.cat  
25600 Balaguer (La Noguera)  
Tornar a dalt